Bokslut bilaga NE negativa värde - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

jag fick negativa värde på NE blanketten från Visma på B4, B10 och B14. Skatteverkets blankett ta ej negativa värde, så jag vet ej vad jag ska göra. Försökte gå genom siffror och kolla, men jag är inte expert på bokslut. Följde hjälpen med deklarationen från Visma och på det viset koma jag fram till resultat.  Kan ni hjälpa?

Foto på cafestaronova

cafestaronova

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
 • desperat

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej,

Om du använder eEkonomis Deklarationsval för Firmor är det viktigt att man går igenom hela tillägget innan man skapar blanketterna.
Det är också viktigt att man först går på Bokföring - Årsavstämning. Där finns en jättebra checklista man ska gå igenom innan man påbörjar deklarationsarbetet.
Efter det går man till Deklaration för enskild firma och börjar uppifrån och jobbar sig nedåt.
Först kommer grunduppgifterna där man fyller i sitt namn m.m.
Sen kommer Bokföringsvärden. Här är jätteviktigt att man går igenom sin balans- och resultaträkning och ser att de stämmer. Om man även har en kategori för "Ej placerade konton" går man dit och flyttar kontot till korrekt kategori man ska ha kontot i. Här är det verkligen ytterst viktigt att man klickar på Hämta bokföringsvärden så fort man uppdaterat och gjort klart bokföringen. Detta då det inte uppdateras automatiskt inne i Deklarationstillvalet om man gjort mer inne i eEkonomi efter att man öppnat Deklarationstillvalet första gången. 
Följande går man till Deklaration. Där ska alla skattemässiga justeringar, så som justeringar, periodiseringsfonder, räntefördelningar/expansionsfonder m.m göras. 
Det är också jätteviktigt att man fyller i sina Privata Inkomster (underkategori till Deklaration i Deklarationstillvalet). Detta är för att skatten skall kunna beräknas korrekt. Skatteverket vill att dina privata inkomster och firmas inkomster räknas tillsammans vid deklarationen då du har en Enskild Firma. Är det något sådant du missat? :)
Slutligen går man till underkategorin Resultatplanering. Här väljer man det inkomstalternativ som passar sitt företag bäst. Du kan läsa mer om de olika inkomstalternativen här 
När detta sista är klart går man till Inlämning. Klicka på Skapa Deklaration. Då dår du den även som PDF och kan läsa igenom allt innan du skapar filerna som ska laddas upp hos Skatteverket. 

Om du gjort allt detta, och din bokföring stämmer, bör det inte vara negativa värden i alla de rutorna.

Ruta B4 är för inventarier och maskiner, B10 är för Eget kapital (tillgångarna - skulderna) och B14 är för Skatteskulder.
I detta falle behöver du gå igenom din bokföring då i balansräkningen - både i eEkonomi Smart och även inne i Deklarationstillvalet. 
Någonting verkar fel bokfört, men du kan också ha missat att fylla i privata inkomster i Deklarationstillvalet. Du behöver se över bokföringen för skattein- och utbetalningar (t.ex moms, f-skatt m.m).

Om något känns rörigt, oklart eller helt fel är det att rekommendera att kontakta en redovisningskonsult i detta fall:) Deklarationsarbetet är en enda djungel och om bokföringen är fel kan ni behöva grotta ner i vad som faktiskt gått fel från början. 

Hoppas detta gav dig lite mer kött på benen och en bra start för vad du kan undersöka iaf! 

Ha en trevlig dag! 

/Sofia 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.