Registrera ingående saldo - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
När man lägger in ingående saldo då skall vissa poster ha minus eller? vilka? Jag får inte det att stämma och supporten kunde inte/fick inte hjälpa mig!
Foto på Bjorn

Bjorn

 • 70 poäng

Publicerades för 6 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Jag gissar att du menar att du vill lägga in ingående balanser, stämmer det?
Där ska i så fall de konton som har ett belopp i kredit sedan tidigare ha ett minustecken framför beloppet. Du kan även läsa mer på den här länken:

Byte från annat bokföringsprogram till Visma eEkonomi

Om jag missförstod din fråga eller du behöver mer information är det bara att återkomma till oss!
Foto på Emma

Emma

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej
Jag har en liknande fråga. Vill bara försäkra mig om att jag fattat rätt.

Jag ska lägga in IB och har förra året bokfört på papper (hör och häpna). Du skriver att de som har belopp i kredit ska ha minustecken. Gäller det oavsett konto? I min pappersbokföring har jag ju till exempel 2010 som + på kredit och - på debet.

Tack på förhand
Emma
Foto på Victor Magnusson

Victor Magnusson, Manager Team Onboarding

 • 9,914 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Emma,

Om du börjar med att lägga in Tillgångskonton 1000-1999 med ett Plussaldo, vilket då gör att de hamnar i Debet.

Efter det fortsätter du med Skuldkontona 2000-2999 och lägger då ett Minustecken framför, detta gör att alla kontona hamnar i Kredit.

När du är klar med detta i eEkonomi ska det stå Kontosaldo 0:- längst ner. Att du får Siffran 0:- visar att det finns en Balans mellan tillgångar och skulder.

Hoppas detta besvarar din fråga.

/Victor
Foto på Emma

Emma

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej Victor
Och tack för snabbt svar.

Ok, det besvarar min fråga halvt. En kompletteringsfråga. Jag har två IB på skuldkonton som har belopp i debet (inte i kredit). Hur fungerar det då, hur ska jag lägga in dessa? Känns som att det här med tecken är lite klurigt och gäller att få det rätt.

Hälsar
Emma
Foto på Emma

Emma

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej igen

Jag provade mig fram och kom fram till att mitt negativa resultat (debet på 2019) och debet på 2013 skulle lägga in som plussaldon under IB för att det skulle balansera.

Men då dök det upp en ny fråga. Jag skulle nu boka om 2019 till 2010. Men när jag försöker skapa en verifikation för ombokning av IB står att saldot är 0 på 2019.


Tack på förhand
Hälsar
Emma
Foto på Nicole

Nicole

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! 

Jag har också en liknande fråga. 
2016 bokförde föreningen på papper och på hösten 2016 började vi med Visma men jag höll kvar boken året ut. När jag sedan skulle starta med Visma 2017 så lade jag in de två kontona som inte var bankkopplade med manuella verifikationer men den som är bankkopplad kan jag inte lägga in manuellt. Hur gör jag för att få utgående saldo från 2016 till ingående 2017? Trodde att de skulle lösa sig med hjälp av bankkopplingen men tydligen inte, såg jag nu när jag ska göra en årsredovisning. 

Tacksam för ett svar innan jag är helt hårlös på huvuden ;P
/Nicole
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Nicole, 


När du skapar en manuell verifikation under 2017 så påverkar det förändringen under 2017 och inte den ingående balansen för det året. För att få beloppet att hamna som ingående saldo 2017 så får du antingen skapa upp en manuell verifikation på det under 2016, där förändringen + ingående balanser för 2016 kommer att bli ditt utgående saldo för 2016. Det utgående saldot för 2016 förs sedan automatiskt över och blir ditt ingående saldo för 2017.


Om 2017 är ditt första räkenskapsår i programmet så kan du föra in ingående balanser för kontona under Räkenskapsår och IB - Ingående balans. Victors svar ovan kan även vara till hjälp om du undrar över hur du ska föra in beloppen som Ingående balanser i programmet. 


Hoppas detta var svar på din fråga, återkoppla gärna om det löste sig för dig eller är om det är något annat du undrar över.
/Theodor