Bredband, hur ta ut förmånsvärde? - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,
Jag har har bokföringsfrågor om förmånsbeskattning:

Skatteverket vill att abonnemang för Bredband och Mobil ska stå på aktiebolaget för att dra av moms och kostnad. Men de vill att man ska förmånsbeskattas på en del av kostnaden (förslagsvis 25% säger de) eftersom de drar slutsatsen att man använder bredbandet och mobilen privat också.

Hur gör jag i praktiken för att fördela 25% av kostnaden till förmånsbeskattning? Och hur blir det då om man har rörligt mobilabonnemang? Tar man förmånen på den fasta delen av rörliga abonnemanget?
Hur gör jag bokföringen i Visma eEkonomi? Skatteverket menade att jag drar av hela kostnaden i aktiebolaget och sedan lägger förmånen på min bruttolön. Så lönen blir lite mindre säger de. Ska förmånen ligga på löneutbetalningen?

Jag tar dock bara ut två månadslöner om året, eftersom bolaget är så litet ännu.
Foto på Mattias

Mattias

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Ja, det är fullständigt otroligt att SKV kan hålla på och trycka till alla småföretagare så här. SKV är det statliga "företag" som bäst av alla driver igenom beslut från högsta ort. Tänk om alla statliga företag var lika noga...

Samtidigt som jag förstår att de inte kan släppa igenom att "alla" ska kunna ha företagsabonnemang "gratis på firman" så undrar jag hur mycket det egentligen kostar oss skattebetalare att de sitter och lusläser deklarationer för att jaga ören på ören och enstaka kronor. Småföretagare är just små med små resurser, inte internationella koncerner.

 • Andra får rätta mig om jag har fel, men jag är rätt säker ändå på att du gör så här: ponera att du tar ut 10.000:- i bruttolön och har en kostnad i företaget för mobilen per månad på 100:-. Då är 25% av 100:- likamed 25:-. Du beräknar då skatt på 10.025:- istället för på 10 papp precis. Och tar du ut lön (observera här, kära skatteverk) enbart två gånger om året men har 12 räkningar, får du lägga till 6x25:- per lön så alla 12 månader kommer med. (Hoppas de skäms nu...)

Sedan är det också så, att i regel är företagsabonnemang dyrare än privatabonnemang. Som småföretagare blir man pungslagen hur man än gör.

Hoppsan vad grinig jag blev då, så här på blanka förmiddagen...

//L

Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,006 poäng 50k badge 2x thumb
........när du skattedeklarerar sedan har du egen rad i deklarationen att fylla i förmånen enligt LW uträkning ovan så att arb giv avg blir framräknad och deklarerad.

Du beräknar förmånen på 25 % av hela kostnaden 

I bokföringen finns det konton i klass 739X att boka förmånsvärdet i debet och konto 7399 att motboka förmånen i kredit.
Förfarandet är till för att i bokföringen samla alla förmåner på konto för att underlätta skattekontroll.

Det underlättar också när du ska göra din kontrolluppgift efter årets slut.

Sen är det ganska härligt att få leva i ett land där det är tillåtet att lufta frustration 

MikaelkPettersson
Foto på Roffe

Roffe

 • 2,460 poäng 2k badge 2x thumb

Tack Mikael också för dina tips och för din slutkläm. Jag håller med dig att ”det är ganska härligt att få leva i ett land där det är tillåtet att lufta frustration” – men det gäller bara att man inte sitter som ordförande i någon företagarorganisation, förstås.

Mvh Roffe

Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,006 poäng 50k badge 2x thumb
Det må så vara
Jag gillar bara det här landet, bl a för just det jag skrev och för den frihet det ger oss - även skatter inbegripet.

Tack för din uppskattning och detsamma till dig och dina tips, det är kul att få dela med sig av sina erfarenheter i ett forum likt detta.

Mikael 
Foto på Roffe

Roffe

 • 2,460 poäng 2k badge 2x thumb

Tack L, det var befriande att läsa dina synpunkter – och vi småföretagare behöver bli lite griniga ibland – det är i högsta grad motiverat och förlåtligt.

Var själv inne på att lägga över mitt bredbandsabonnemang till företaget då jag av min ”provider” blev erbjuden att betala SAMMA abonnemangsavgift ex Moms som jag idag privat betalar ink Moms – och det skulle tydligen vara tidernas deal.

Men hallå – försökte jag – då HÖJER ju ni era priser med 25% (speglande Momsen)?? - Jo men Momsen är ju avdragsgill, förklarade försäljaren ............

Av omsorg om landets skattekista drämde jag därför på luren så att det var ett under att inte min privat betalade telefon gick igenom skrivbordsskivan och hamnade på golvet.

Men jag vill hänga med på den här tråden för att se om det eventuellt kommer fler förslag och idéer hur man kan hantera detta även om dina råd L – tack för dom också - låter väldigt rimliga och riktiga.

Men jag försöker principiellt hålla mig på avstånd från all sorts förmånsbeskattning – inte nödvändigtvis för de få skattekronor det ev. skulle kosta – utan mer för den byråkrati det drar med sig. En byråkrati som kan ifrågasättas och ältas i det oändliga om det hamnar i fel händer – och den tiden finns inte.

Mvh Roffe

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.