Leverantörs/kundnummer uppdateras inte i vyn för fakturor

  • 1
  • Idé
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Inte planerade
  • (Redigerad)
eEkonomi Smart: Brist i databasen av hantering av leverantörns/kundnr.
Där det nedan står leverantör/leverantörsnummer/leverantörsfaktura så avser det även kund/kundnummer/kundfatura osv.


Problem/Fel/Bugg
Om man ändrar numret på en leverantör/kund så slår detta inte igenom på redan skapade fakturor. När man tittar i vyn/listning över tex obetalda fakturor så visas det gamla leverantörs/kundnummret.  Samma fel uppstår i rapporter.


Konsekvens 
Som det är nu så blir det minst sagt stökigt om man skall rätta en leverantörnummer som hunnit vara fel eller ett tag eller om man vill byta princip för sina leverantörsnummer (hur man byggt dem). Man riskerar "tappa bort" alla redan gjorda fakturor i det läge man vill gå efter numret.

Vilket kanske inte är så ofta men felet pekar på ett annat mer allvarligt problem: 
Som det är nu så sitter man med en databas som inte är konsekvent, ett fält/egenskap som representerar samma sak i olika delar av databasen tycks inte innehålla samma värde överallt i databasen. Och det potentiella felen det kan leda till går inte ens att överblicka rakt av.


Förslag/Lösning
Visma bör analysera databasen efter värden som inte är "normaliserade" och som förekommer på flera ställen smidigt (i flera tabeller). Antingen normalisera dessa fält alternativt säkerställa att alla ändringar av ett sådant fält uppdaterar samtliga tabeller där detta fält förekommer.
Se "Tekniskt spekulation" nedan.


Övrigt
Felet är bara provat för leverantörs/kundfakturor. Felets art gör att jag misstänker att det potentiellt gäller överallt där man har ett indexvärde som kan redigeras av användaren. Avgörande är om systemet använder relationer fullt ut eller har "cashat" sådana nummer  i andra tabellen. Se "Teknisk spekulation" nedan.

Felets art gör att jag inte tror det spelar roll vilken webbläsare som används men för sakens skull: Provat på Mac OS 11.3.1: Safari 11.1.

Jag gissar att det fel även gäller övriga program i eEkonomi-familjen men det får Vismas personal avgöra om de skall tas med som berörda kategorier.


Tekniskt spekulation
Jag förutsätter i detta inlägg att eEkonomi använder sig en relationsdatabas av SQL-typ eller motsvarande. Felet kommer gissningsvis sig av att Visma har valt att ta med leverantörsnummer i databastabellen för leverantörsfakturor, istället för att behöva göra en "join"-query mot databastabellen för leverantörer och dynamiskt hämta upp numret varje gång fakturor skall listas. Vilket i sin tur högst troligen är gjort av prestandaskäl så det är inget konstigt. Bristen är att vid en uppdatering av numret på en leverantör borde systemet då även uppdatera numret överallt där det förekommer.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

  • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

  • 1
Kloka synpunkter. Det finns många buggar i visma e ekonomi. Men det kanske kommer att rätta till sig om några år eller så. Brukar komma efter ett tag om synpunkter framförs rätt.
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

  • 19,744 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Khedron! 

Intressant analys som alltid :) Du har helt klart en poäng i detta. 

Vi är inte helt klara med hur vi ställer oss till detta, men jag kan konstatera att det i dagsläget inte är tänkt att kund- och leverantörsnummer ska uppdateras på redan skapade fakturor, verifikationer osv. Vi behöver titta på vilka eventuella konsekvenser det kan få att uppdatera/byta ut kund- och leverantörsnummer. 

Det är inget som vi kommer ändra på just nu, men vi kommer att titta på det när utrymme finns. Det är som sagt en intressant diskussion och ni andra användare får gärna komma med er input. Är ni fler som ändrar kund- och leverantörsnummer? Och vad är anledningen till det i så fall?