Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

nestor
MEDLEM

Byte av företagsform från HB till EF

Jag har idag ett HB men funderar få att omvandla det till enskild firma för att göra företagandet enklare för mig vad gäller bokslut och deklaration. Men jag undrar hur jag går till väga med bokföringen. Startar man upp den enskilda firman och börjar om på noll, eller köper man handelsbolaget, de varor som finns kvar i det osv. Ska man liksom föra över bokföringen från hb till ef eller startar man om på nytt?
Hoppas ni förstår min fråga:) 
5 SVAR 5
Lisa Henriks
PRODUCT OWNER

Hej! 

Byter du bolagsform startar du ett helt nytt företag och en helt ny bokföring. Bokföringen som tillhör handelsbolaget tar du inte med dig till din nystartade firma. 
Tar du i samband med bytet över handelsbolagets lager får du bokföra det som ett köp i firman och som en försäljning i handelsbolaget. 

Ok, tack så jätte mycket för ditt svar!

Förresten kom på en fråga till! Är det något jag behöver tänka på när jag avslutar hb? Jag kommer att avsluta den mitt i kalenderåret om man säger så. Ska man värdera lagret osv. Avslutar man bara, eller är det något jag behöver tänka på just när det gäller att avsluta företag?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ställde samma fråga till Skatteverket per telefon och efter att ha talat med flera stycken där så hade dom inga bra svar. allt av värde i HB skulle betalas till inköpspris för HB ́t sa dom. EF fick vid köpetillfället inte utnyttja avskrivningarna? eller köpa enligt gängse regler vid köp och sälj. Så skulle man köpa en 15 år gammal bil av HB till EF så var det nypris som gällde?
Mycket konstigt svar enl min mening.

Inte nypris men däremot marknadsvärde.
Just byte från HB till till annan bolagsform är speciellt. Då skall man betala marknadsvärdet för tillgångarna. Om man t.ex. byter från enskild firma till aktiebolag så gäller bokfört värde men från HB till AB så gäller marknadsvärde och då torde det vara på samma sätt till enskild firma. Så en ren inkråmsöverlåtelse till marknadsvärde, man behöver ju inte ta ut moms dock då det är en verksamhetsöverlåtelse.
Sedan avslut av HB med framskattning av eventuella obeskattade reserver och även då en skattemässig hantering av jberäknad anskaffningsutgiften som finns på N3A:blanketten. Negativt värde ger kapitalinkomst och positivt värde ger kapitalförlust. Och man får ofta en fråga från Skatteverket hur man kommit fram till beloppet och då måste man ha kvar allt material från starten. I ett gammalt HB så innebär det 1988 (om jag inte minns fel). Detta då Skatteverket anser att den delen inte är taxerad....