Debiterad F-skatt och skattedeklaration - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Förra månaden var min första gång att betala preliminärskatt. Jag betalade detta från mitt företagskonto och bokförde detta som betald F-skatt som jag nu i efterhand läst att man borde bokfört som eget uttag. Hur som helst, nu när jag gör en skattedeklaration för moms visar programmet att summan för F-skatten ligger kvar på skattekontot vilket den inte gör, självklart har skatteverket dragit pengarna. Så min fråga är vad som är enklast att göra. Kan jag bara ändra verifikationen och ta bort skattekonto för att istället lägga till eget uttag eller kan man på något sätt boka bort/bokföra debiterad F-skatt så skattekontot nollas? Sen undrar jag också, när jag gör skattedeklarationen dyker öresavrundning upp men jag antar att man bara kan trycka bort den? Eller måste den finnas med?
Foto på Emma

Emma

 • 562 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Emma,


Hur har du bokfört detta i eEkonomi. Är det som en manuell verifikation med 19xx kredit och 2518 debet? Om du vill ändra 2518 mot 2010 så kan du göra det genom att öppna din verifikation och ändra bokföringskontot där. Du får då först kolla så att du inte har någon låsning av perioden som du ska ändra inne i Inställningarna - Företagsinställningarna - fliken Bokföringsuppgifter.


Hur menar du att du får upp öresavrundning när du gör skattedeklarationen? Tänker du att kontot för öresavrundning finns med i verifikationen som skapas när du bokför momsredovisningen? Eftersom att momsdeklarationen redovisas i hela kronor så kan det bli avrundningar på kontot för öresavrundning, vilket kan gå upp och ner under året men eftersom resultatkonton nollas vid nytt år så är det inget som hänger kvar. 


Du kan läsa mer om det i tråden Bokföring Skattekonto för enskild firma - eEkonomi. 


/Theodor
Foto på Emma

Emma

 • 562 poäng 500 badge 2x thumb
Jag bifogar två bilder som visar hur jag bokfört och hur skattedeklarationen ser ut. Jag vill bara veta hur jag enklast gör för att nollställa skattekontot eller är det smidigast att bara ändra konto som du säger? Som du ser så dyker öresavrundningen upp men den behöver man inte ta med i skattedeklarationen då?


Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen Emma,


Enligt tråden jag länkade i förra svaret skriver Per att du kan bokföra en överföring från firman till skattekontot som ett eget uttag genom 1930Kredit/2012Debet, vilket är exakt det som din första verifikation visar.


Anledningen till att du får upp kontot för öresavrundning i den andra verifikationen är för att jag antar att du använder dig av bokföringsförslaget för Skattedeklaration som finns i programmet. Det finns där med ett kontot för öresavrundning för att redovisningen av momsen ska göras i hela kronor. Om du inte behöver avrunda något så kan du klicka bort kontot med minustecknet till höger. 


/Theodor
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen Emma,


Anledningen till att du ser saldot på konto 2012 i bild nummer två är precis som du skriver, på grund av att du har bokfört det på 2012 i verifikationen på första bilden. Om du vill nolla saldot på 2012 så skulle du antingen kunna byta ut kontot på verifikationen i bild nummer ett eller om du gör en korrigeringsverifikation där du vänder det som har bokförts på 2012. Antingen Öppnar du verifikationen i bild ett och byter ut konto 2012 mot 2010 eller så kan du skapa en Korrigeringsverifikation och där korrigera beloppet som är bokfört mot 2012 och boka det mot 2010 istället. 


Om du inte har något att avrunda så kan du bara klicka bort kontot för Öres- och kronoutjämning.


/Theodor 
Foto på Emma

Emma

 • 562 poäng 500 badge 2x thumb
Okej tack för ditt svar. Men är det något jag måste göra eller kan jag bara låta det stå kvar utan att det blir fel i bokföringen? 

Sen förstår jag inte vad du menar med om jag har något att avrunda? När jag gör skattedeklarationen för moms dyker ju öresavrundningen upp och visar att jag har 2,30 kr i ingående saldo och det ska då bokföras? Är det bara om det står 0 som man ska trycka bort det, eller?
(Redigerad)
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen Emma,


För att bokföra betalning av t.ex. F-skatt ska det göras mot ett konto för eget kapital, till exempel 2010 eller 2012 för enskilda firmor. Båda dessa kontona påverkar eget kapital. Eftersom att du med verifikationen 1930 kredit/2012 debet har bokfört din betalning av F-skatt så kommer du se saldot på konto 2012 när du sedan skapar en ny verifikation för skatt. Om du väljer att bokföra din betalning av F-skatt på 2012 så är det inget fel i att du har ett saldo på det kontot som syns när du sedan ska göra skattedeklarationen och du behöver i så fall inte göra någon korrigering. Om du istället vill bokföra det mot 2010 så byter du ut kontot enligt instruktionerna skrivna ovan eller skapar en korrigeringsverifikation för att visa att du bokför verifikation A6 med konto 2010 istället för 2012. Du kan läsa mer om det i tråden Bokföra F-skatt och årets skattekostnad.


När utgående och ingående skatt deklareras i skattedeklarationen ska avrundning ske nedåt så att öretalen faller bort. Det innebär att redovisning och inbetalning av skatt görs i hela kronor. Om du har ören på ditt redovisningskonto så kan du därför använda 3740 för att jämna ut så att redovisningen görs i hela kronor. Om du har hela kronor på ditt redovisningskonto så behöver du inte använda 3740 för att jämna ut något och kan då ta bort det. Kontosaldot som du ser till höger visar hur mycket som har bokförts på konto 3740 men det är inte 2,30 kr som ska bokföras där nu. Det är enbart saldot för själva bokföringskontot utifrån det som har bokförts på kontot under året. Eftersom att det är ett resultatkonto så nollas det som standard varje år. Det går att läsa mer om avrundningen på Skatteverkets sida Avrundning av öretal i en skattedeklaration.


/Theodor
Foto på Emma

Emma

 • 562 poäng 500 badge 2x thumb
Hej igen!

Tack så mycket, nu förstår jag. Jag bara undrar, på konto 2010 så stor det eget kapital, delägare 1. Är det verkligen rätt konto att bokföra på? Låter som ett konto för aktiebolag?

Måste också fråga en sak till, spelar det någon roll på vilket datum jag lägger in skattedeklarationen? För såg att öresavrundningen ändrar ju sig beroende på vilket datum jag väljer.
(Redigerad)
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Emma,

Som Theodor skriver går det fint att använda antingen 2010 eller 2012 för att bokföra betalning av t.ex F-skatt eller preliminärskatt i en enskild firma. Båda kontona påverkar eget kapital. Du måste själv veta vilket datum du ska bokföra din skattedeklaration på, om du är osäker kan du höra av dig till Skatteverket. Varför öresavrundningen ändrar sig mellan olika datum kan bero på att kontot har händelser emellan datumen. Alltså att det finns en annan händelse mellan datumen som påverkar kontot.

Återkom om du har fler funderingar!

/Fanny

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.