Min sparade kundfaktura (utkast) blir ändrat per default på förfallodatum då jag återöppnar den - eEkonomi

 • 12
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

När jag skapar en faktura i Visma eEkonomi och har fyllt i de första uppgifterna dvs namn, kryssat i RUT, fakturadatum och angivit förfallodatum och därefter sparar fakturan som ett utkast (pga att jag behöver hämta uppgifter eller kolla ngt annat i eEkonomi). När jag därefter går tillbaka och hämtar upp mitt utkast och ska fortsätta jobba med min kundfaktura så har förfallodatumet ändrats per automatik. Jag vill inte behöva gå tillbaka och ändra i mitt utkast utan jag vill att utkastet blir sparat exakt så som jag har skapat den. Vill ni lösa det?
Foto på Douglas

Douglas

 • 526 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 12
Foto på Johan Green

Johan Green, Projektledare - Visma eEkonomi

 • 3,570 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
I samband med att vi införde funktionalitet för att spara utkast var denna fråga uppe för diskussion - ska vi uppdatera fakturadatum och förfallodatum för att undvika att skriva ut en faktura med inaktuella datum, eller ska vi spara ursprungliga värden?

Det vore intressant om vi kunde få in lite fler kommentarer angående detta i denna tråd, hur ser ni användare på detta?

Mvh
Johan
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,122 poäng 20k badge 2x thumb
Jag gör ofta utkast på faktura till kund på underlaget (fakturan) från mina leverantörer. Men eftersom leveransdatum ligger framåt i tiden så kan jag inte skicka iväg fakturan, så i detta fall funkar det att ta upp aktuellt datum när utkastet öppnas.
MEN ibland måste jag invänta t.ex. en retur innan fakturan skickas och då måste jag kolla upp och ändra datumet i utkastet.
Foto på JohanH

JohanH

 • 2,196 poäng 2k badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Datum sparas inte vid faktura utkast - eEkonomi.


Datum sparas inte vid utkast, försöker använda den nya möjligheten att spara utkast vid skapandet av fakturor. Tanken var att jag skulle förbereda och skriva alla fakturor nu som skall gå iväg 1Augusti för att slippa göra det på semestern men varken ett framtida fakturadatum eller förfallodatum sparas.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,338 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Jag slår ihop din forumtråd med en liknande.
/Anna
Foto på TimTim

TimTim

 • 160 poäng 100 badge 2x thumb
Jag vill kunna göra ett utkast till faktura med manuellt ändrat förfallodatum, kolla att alla uppgifter stämmer innan jag sparar och skickar iväg. När jag sparat utkastet och öppnar det så har förfallodatum ändrats till default. Hur ska jag göra för att det ska funka som jag vill och för att 'behålla' det manuella förfallodatumet?

Angående tidigare skrivet om fakturadatum bör default vara att fakturadatum är när fakturan skrivs ut och skickas.
Foto på Pernilla Eckervad

Pernilla Eckervad, Fd Anställd

 • 2,760 poäng 2k badge 2x thumb
Den informationen som ligger i fältet förfallodatum "räknas" alltid fram med hjälp av fakturadatum och betalningsvillkoret på kunden. När man öppnar ett fakturautkast hämtas alltid fakturadatum in på nytt (även om det redan var dagens datum som stod i fältet) och därför uppdateras även alltid förfallodatumet. I dagsläget finns ingen väg runt den uppdateringen.

Vi fortsätter att bevaka aktiviteten i den här tråden och återkommer ifall det skulle bli aktuellt att göra några förändringar i funktionaliteten.
Foto på andreasp

andreasp

 • 72 poäng
Faktum är att man kan skapa en egen kundfaktura utanför systemet och skicka iväg till kund - man är inte tvingad att använda eEkonomi för att kunna skapa giltiga fakturor.

Men man vill alltid använda eEkonomi för bokföringen och då är det viktigt att man kan lägga in korrekta uppgifter.

Så mitt förslag är att ni skapar en funktion för att regga kundfakturor via ett 'manuellt' eller 'avancerat' läge där systemet inte ändrar några uppgifter alls utan respekterar användarens uppgifter till 100%.

/andreas
Foto på paulina03

paulina03

 • 3,500 poäng 3k badge 2x thumb
Jag har samma problem när jag gör utkast på mina fakturor. Har betalningsdatum 25 men det går inte att lägga in på kunden . Går det inte att fixa.? Precis,gjort 25 fakturor ändrat datum till 25 och sedan när jag ska kolla dem står det den 20. Blir så lätt fel och hänt mig flera gånger att jag skickat fel betalningsdatum till kunden?
Foto på Henrik

Henrik

 • 770 poäng 500 badge 2x thumb
Mitt problem är att jag inte ens vill ha ett leveransdatum på fakturan. Därför blir det märkligt om datumet kommer tillbaka efter att jag tagit bort datumet ur rutan och sparat.
Foto på Linda

Linda

 • 358 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Varför ändras f-datum, ff-datum och leveransdatum när man sparar fakturor i utkas....

Jag har behov utav att kunna skriva ut många (30-40st) fakturor på en gång och lade då fakturorna i utkast och valde sen behandla flera. Problemet som uppstod var då att alla datum jag valt ändrades till "standard" och det var inte önskvärt.

Ibland behöver man ställa bak faktura datumet en dag eller ge kunden längre kredit än vanligt beroende på vad man kommit överens om.

Dessutom kom alla i en salig blandning så jag fick sitta och sortera i nummerordning.

Hur kommer detta sig? Är det fler som upplever detta som ett problem?
Foto på experience

experience

 • 3,246 poäng 3k badge 2x thumb
Jag håller med dig Linda, detta är ett problem även för mig.

Det borde klassificeras som en bugg och inte en idé, åtminstone scenariot att du ändrat förfallodatum (frångått standard på kund) då borde man sätta en flagga som säger att det är ett "custom due date" och då aldrig ändra detta annat än då det t.ex. gått så lång tid att det blir samma dag eller bakåt i tiden, kan ju bli lite skumt. 
Foto på Jonas

Jonas

 • 4,228 poäng 4k badge 2x thumb
Gammal tråd, men fenomenet kvarstår. Jag tycker inte heller att fakturadatum borde ändras när man öppnar ett fakturautkast. Jag vill inte att redovisningsprogrammet skall ändra något åt mig. Jag skulle vilja att man blir informerad om avvikelser när man skickar fakturan, som t.ex.

- Fakturadatum ligger mer än 10 dagar bakåt i tiden
- Förfallodatum ligger mindre än 80% av kundens betalningsvillkor i framtiden

Det finns redan koll att förfallodatum inte är äldre än dagens datum så det behöver jag inte ta med i listan.
Foto på Kall

Kall

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Leveransdatum eEkonomi..

Hallå.

Vet inte om något ändrats eller vad som hänt.
När jag jobbar med fakturautkast och väljer att spara utkast så försvinner leveransdatumet jag angav, istället står där dagens datum nästa gång jag ska in och  jobba i utkastet. Det gjorde det ej förut.
Har jag lyckats ändra något?
Kan någon tala om hur jag ställer in så jag får som det var innan?

Mvh
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Kall,


Jag tror du hittar svaret på din fråga i denna tråden. Eftersom detta ligger som ett önskemål så slår jag samman din tråd med en redan existerande gällande samma funktion, detta för att samla alla önskemål i samma tråd.


Om man väljer ett leveransdatum tidigare än fakturadatumet och sparar utkast kommer fakturadatumet att ändras till dagens datum när du sedan öppnar fakturan på nytt, vilket också leder till att leveransdatumet blir dagens datum. Om man sätter ett leveransdatum framåt i tiden, sparar utkast och sedan öppnar fakturan på nytt så kommer leveransdatumet att vara kvar på datumet man valde innan man sparade.


Har du ytterligare frågor får du gärna ställa dem här.
/Theodor
Foto på Kall

Kall

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Nej jag hittar ej svar på min fråga.
Varför ändras leveransdatum? Det har väl inget att göra med fakturadatum.
I 99,9% av alla mina fakturor så har jag redan utfört jobbet/levererat när jag fakturerar.
Något måste ha ändrats i programmet, tidigare har leveransdatum sparats när jag sparat utkast. 
Foto på Kall

Kall

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Men så kan det inte ha vart tidigare. Då jag skickar prelfakturor till kund för att få beställningsnummer är det inget jag tänkt på att jag behövt ändra förut. Kan ju gå några dagar innan jag får beställningsnummer och måste då komma inhåg att ändra leveransdatum så det stämmer med prelfaktura/underlaget jag skickat tidigare.

Varför kan man inte leverera på datum innan man skickar faktura?
Är väldigt sällan jag levererar och fakturerar samma datum.
Foto på Donfarra

Donfarra

 • 62 poäng
Kan inte förstå logiken att Visma inte tillåter att faktura och förfallodatum får vara som det är sparat vid batchfaktureringen. Vi fakturerar alla våra kunder månadsvis per den sista i månaden men för att få med all trafik under innevarande månad görs detta den första dagen i kommande månad. Men pga att Visma inte tillåter att man batchbokför fakturor till datum bakåt i tiden utan att det blir satt till dagens datum. Nu måste vi göra alla fakturor en och en manuellt för att då kan jag tvinga Visma att sätta datumet jag önskar på min faktura. Vore enklare om Visma acceptera det datum man faktiskt satt istället för att ändra detta.
Foto på Arash

Arash

 • 1,770 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Datering av kreditfaktura över nytt bokföringsår - eEkonomi.

Jag råkade precis ut för att en kreditfaktura, som jag skapade med datum 181231, vid bokföring ändrades till dagens datum, och därmed hamnade på fel bokföringsår. Hur kan detta komma sig?

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.