Balansräkningens tillgångs- och skuldsida stämmer inte för fg år - eEkonomi

  • 0
  • 4
  • Fråga
  • Uppdaterades för 2 månader sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Jag använder Årsredovisningsmoduleni eEkonomi. När jag skall slutföra årsredovisningen och gör slutkontroll med ”Kontrollav årsredovisning” så får jag upp en dialogruta med meddelandet ”Balansräkningentillgångs och skuldsida för fg år balanserar inte”.

 

När jag kontrollerarBalansräkningen under Balans- och resultaträkning i högermenyn så ser att detfinns en differens på en krona mellan ”Summa tillgångar” och ”Summa egetkapital och skulder”

 

 

Hur kommer jag till rätta meddetta?

 

 

För kännedom så utfördes föra åretsårsredovisning även den i årsredovisningsmodulen i eEkonomi och går jagtillbaka till det räkenskapsåret och kontrollerar balansräkningen på sammastället så återfinner jag inte differensen.
Foto på tKt

tKt

  • 512 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

  • 0
  • 4
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

  • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Ja, detta låter lurigt. Om du skriver ut balansräkningen för 2016 direkt från programmet, under Bokföring - Utskrifter - Balansräkning, och kollar den ingående balansen. Har du där samma summa på tillgångar som på skulder/eget kapital?

/Karl
Foto på tKt

tKt

  • 512 poäng 500 badge 2x thumb
Ja det är samma summa på tillgångar som skulder/eget kapital. Summan innehåller 29 ören och slutar alltså med ,29 (på både tillgångar och skulder/eget kapital i utskriften av balansräkningen). Ser ut som programmet avrundar till närmsta krona uppåt i "Summa eget kapital och skulder" i Balans- och resultaträkning i Årsredovisningsmodulen  vilket gör att det finns en differens på en krona.
(Redigerad)
Foto på tKt

tKt

  • 512 poäng 500 badge 2x thumb
Har nu noggrant gått igenom siffrorna i balansräknings utskriften och det är fler summor i Eget kapital och skulder delen än Tillgångar delen så blir det fler avrundningar i den delen. Summor som slutar på ,96  ,50  och ,54  blir om man avrundar dessa uppåt och summerar 1+1+1=3

Så hur hanterar jag summerings avvikelsen, ändrar jag godtyckligt konto så att det stämmer i Balans och resultaträkningsvyn?
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

  • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vad bra, då är i a f balansräkningen som skrivs ut direkt från programmet korrekt. 

Jag har felsökt vidare lite i detta och det är, precis som du redan rett ut, öresavrundningen som ställer till det för dig. Årsredovisningen ska alltid redovisas i hela kronor, och avrundar därför alla konton som har decimaler på sig. I år har vi lagt till en avrundningsfunktion i årsredovisningen vilken innebär att öresavrundningar som skapar en differens mellan tillgångar och skulder/eget kapital, balanseras upp automatiskt. Så felet kommer inte kunna uppstå igen, däremot hade vi dessvärre inte den funktionen föregående år. Det innebär att de som haft ören på sina utgående kontosaldon för föregående år och gjort årsredovisningen i eEkonomi, får detta felet.

Det får korrigeras manuellt genom att justera saldona under Årsredovisning - Balans- och resultaträkning. Kolla på vilken sida det väger över, tillgångar eller skulder/eget kapital, och höj upp sidan som som är mindre manuellt. Tillgångarna eller skulderna/det egna kapitalet, höjs alltså upp med differensen - därefter ska de visa samma utgående saldon och balansera.

Det är denna upphöjningen som programmet gör automatiskt på årets siffror. Defaultinställningarna som ligger på årets automatiska avrundningsjustering, höjer upp Förubetalda kostnader och upplupna intäkter om det är tillgångssidan som är mindre, och Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter om det är skuld/eget kapital-sidan som är mindre. Så dessa konton kan vi rekommendera för för er manuella korrigering på 2015.

Defaultinställningar för årets automatiska justeringar kan också ändras om man vill boka upp differensen på andra konton, under Årsredovisning - Allmänna uppgifter - Avrundningsdifferens.

Hoppas detta klargjorda alla frågetecken, annars är det bara att återkomma i tråden.

Ha en trevlig helg!

/Karl
(Redigerad)
Foto på Fru-x

Fru-x

  • 194 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Karl, 
Jag har samma problem i årets årsredovisning. Hur gör jag för att manuellt lägga till raden Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter? I 2016 årsredovisning finns den raden med - autoinlagd av Visma men när programmet nu 2017 plockar upp förra årets värden tar den inte med avrundningssiffran vilket gör att det inte balanserar. Det känns fel att ändra de övriga skulderna - då får jag ju siffror som inte stämmer med det som lämnades in förra året. Hur kommer jag till rätta med detta?? 
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

  • 4,386 poäng 4k badge 2x thumb
Hej Fru-X!

Anledningen till att raderna inte finns är för att det inte finns något bokfört på dessa konton under året. Precis som mina kollegor Karl och Sanna har skrivit så finns den färdiga avrundningsfunktionen för föregående år, därför behöver du korrigera den differensen själv. 
Markera det kontot du vill öka/minska och klicka på Ändra

Ha det gott!

/Sofia 
Foto på tKt

tKt

  • 512 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för ett tydligt svar.

 

 

Ser nu när jag läser igenom min fråga att det inte framgick att jag har brutet räkenskapsår med bokslut sista juni. Så detta gällde alltså räkenskapsåret som sträcker sig över 2015-2016.

 

Har följt dina instruktioner men en fundering som dök upp är angående inställningarna för avrundningsdifferensen.

 

Inställningarna för avrundningsdifferensen styr på vilka konton de automatiska avrundningarna hamnar, för tidigare räkenskapsår där avrundningsfunktionen ej är tillagd så finns inställningarna för avrundningsdifferenser men fyller ingen funktion?

 

 

Och än en gång tack för ett mycket tydligt och föredömligt svar

Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

  • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Ja, funktionen vi har lagt till kan inte göra avrundningen för förgående år utan bara för det år du ska göra deklarationen och årsredovisningen för nu.
På vissa konton har du möjlighet att själv göra en avrundning. Du får då markera ett konto på balansräkningen och klicka på Ändra.

Kontrollen är en upplysning och vill du bortse från öresavrundningen kommer du ändå kunna skapa årsredovisningen.

/Sanna
Foto på awwd

awwd

  • 1,062 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

Får också detta fel när jag kör "Kontroll av balansräkningen". Den ger "Balansräkningens tillgångs och skuldsida för fg år balanserar inte". Det skiljer en krona mellan sidorna för 2016. Förstår av denna tråd att det har med avrundningar att göra.

1. Var korrigerar jag? Det går inte göra ändringar drekt i balansräkningen i årsredovisningen. Och 2016 är ju låst sedan länge.
2. Vad korrigerar jag för att komma åt den felande kronan i differens?

/awwd
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

  • 5,088 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Awwd!

Anledningen till att raderna inte finns är för att det inte finns något bokfört på dessa konton under året. Precis som mina kollegor Karl och Sanna har skrivit så finns den färdiga avrundningsfunktionen för föregående år, därför behöver du korrigera den differensen själv. Så du har förstått helt korrekt :)

Du korrigerar manuellt genom att justera saldona under Årsredovisning - Balans- och resultaträkning. Kolla på vilken sida det väger över, tillgångar eller skulder/eget kapital, och höj upp sidan som som är mindre manuellt. .
Markera det kontot du vill öka/minska och klicka på Ändra.

Hoppas detta ger dig lite mer kött på benen!

Ha det gott :)

/Sofia 
Foto på marlen

marlen

  • 150 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, har en felande krona och har försökt göra enligt ovan, men när jag markerar kontot och "ändra" så finns bara alternativet att "flytta" kontot. Kan inte markera och ändra saldot med en krona - varför kan jag inte minska banksaldot eller kassasaldot med en krona? Hur löser jag detta?
mvh
Marlen
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

  • 10,062 poäng 10k badge 2x thumb
Hej marlen,

Då du skriver att du endast får fram "flytta" så tror jag bara att du kikar på fel ställe.
När du är inne under Årsredovisning - Balans- och resultaträkning
Klickar du då tex på Kundfodringar får jag fram både konto 1510 och konto 1580. Klickar jag där på ett valt konto får jag endast fram alternativet Flytta.
Men tittar jag endast på raden med benämningen Kundfodringar så har jag alternativet Ändra på totalsumman för de båda.

Prova igen och titta endast vid benämningen och inte på raden för bokföringskontot.

/Cecilia
Foto på STUDSA

STUDSA

  • 1,368 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Kontroll av årsredovisningen ger felmeddelande: Balansräkningens tillgångs och s....

Vid kontroll av årsredovisning för 2018 så får jag följande fel:

        Balansräkningens tillgångs och skuldsida för fg år balanserar inte

Skillnaden är 100 kr. När jag går in och gör en balansräkningsrapport för 2017 så ser jag att skillnaden är just 100 kr. Nu har jag två frågor på detta:

1. Hur kommer det sig att jag lyckade få igenom kontrollen förra året då det onekligen var en skillnad på 100 kr då också?

2. Hur korrigerar jag detta så att årets deklaration och årsredovisning går igenom?

Tack för all hjälp jag kan få. 

Mvh
Lars
Foto på Ewa Helena

Ewa Helena

  • 164 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Skulder och tillgångar ej i balans från föregående år - Visma eEkonomi.

Hej! Jag ska deklarera och göra ÅR på egen hand för första gången - har tagit hjälp innan. Använder Visma-modulen Deklaration/ÅR och upptäckte att tillgångar och skulder inte balanserar föregående år (som ju är låst). Hur gör jag för att boka upp diffen på skuldsidan så att jag får balans?