Digital inlämning av årsredovisning till Bolagsverket

 • 23
 • Idé
 • Uppdaterades för 4 veckor sedan
 • Planerade
Bolagsverket lanserar en ny tjänst i mars 2018 - digital inlämning av årsredovisning.
Inlämning sker genom att det boksluts- / årsredovisnings-program företaget använder kan skicka data i XBRL-format till Bolagsverket.

Idéen: att Visma bygger in stöd för digital inlämning enligt ovan i Visa eEkonomi Årsredovisning. Allra helst så att det är på plats när tjänsten öppnar hos Bolagsverket. I andra hand så fort som möjligt.

Fråga: Vad är är Vismas just nu planerade tidpunkt för att ha denna funktionalitet klar?

Syftet med önskemålet är att Visma som leverantör skall fortsätta stödja mig som kund i att ta ytterligare ett steg i digitalisering av ekonomihanteringen och därigenom minska mitt företags administrativa tidsåtgång och andra kostnader.


Jag har plockat med Visma Bokslut som relaterat område till inlägget för det är den enda plats i forumet där jag kunde se att frågan varit uppe tidigare.

Jag har även skickat in denna fråga/idé via chat men lägger in det i forumet också så att jag har gjort det på "rätt ätt". (Hoppas dock att denna tråd besvaras inom 3 månader... :-))


Se även https://www.bolagsverket.se/om/oss/samverkan/digital-ingivning
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 23
Foto på Ekonomivision

Ekonomivision

 • 2,782 poäng 2k badge 2x thumb
Här är ännu en irriterad kund som vill ha digital årsredovisning! Håller med tidigare talare att det borde prioriteras och framför allt kommuniceras bättre... Jag har fått för mig att Visma är en av de större leverantörerna och ser då att tex Hogia redan är med... Ja, jag menar inte att svära i kyrkan men för sjutton. Det är till stor del ni som pushat för digitaliseringen och så är ni inte själva med på tåget... Om jag fattar det det senaste svaret rätt så ska det vara på banan till årsskiftet?
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Versionen med stöd för inlämning till Bolagsverket är försenad. 
Istället för att ha versionen klar för nedladdning till årsskiftet ser det ut som att det dröjer till slutet av januari 2019.
(Redigerad)
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Bra att veta. Fick faktura för byråpaketet 2018 nyss. Kommer bestrida den tills ni löst detta.
Foto på Agneta

Agneta

 • 172 poäng 100 badge 2x thumb
Är det bara stödet för inlämning till Bolagsverket som är försenat eller kommer det inte någon ny version alls förrän i slutet av januari? Våra årsredovisningar ska vara klara i månadsskiftet jan/feb.
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Agneta! 
Det kommer en årsversion precis som vanlig, denna kommer strax innan årsskiftet. 
Det är funktionen med stöd för inlämning till Bolagsverket som är försenad. En version med den funktionen planeras i januari. 
Ber om ursäkt för min otydlighet. 
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Lisa!
Hur går det med versionen som möjliggör digital inlämning av årsredovisningen?
Vänligen
Kjell
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Följande kan väl ses om en bekräftelse på det Visma meddelat tidigare i tråden. 
Citat från Tidningen Resultat 2018-10-27-  Digital inlämning av årsredovisning – så har det gått

Arbetet pågår för fullt och vi räknar med att det ska vara klart i januari 2019 (Visma Bokslut) och senare under våren (Visma Advisor Period & År). Därefter följer modulen. Deklaration/Årsredovisning till Visma eEkonomi.
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Citatet stämmer ju inte riktig med vad Lisa Henriks (Project Manager eEkonomi) skriver för en månad sedan "En version med den funktionen planeras i januari"
därav min fråga. Citatet antyder ju snarare, senare än senare under våren vilket man med en negativ tolkning kan tro sommaren/hösten.
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Jag har precis fått informationen att versionen i Visma Bokslut är försenad, vi kommer inte kunna leverera en version som innehåller digital inlämning nu i januari.
Omfattningen har varit större än vad vi kunnat förutse och nytt planerat releasedatum är därför i mars. 
Foto på BCL

BCL

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
När kommer det fungerar i Visma Advisor Period & År?
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb

Nu är det snart ett år sedan denna funktion öppnade på Bolagsverket och förutsättningarna och testmöjligheterna fanns tillgängliga lång tid innan detta genomfördes. Det är helt enkelt för dåligt.

Era närmaste konkurrenter på småföretagarsidan (Hogia och Björn Lundén) har sedan lång tid tillbaka genomfört denna digitalisering.

Gäller denna information också för eEkonomi Deklaration/Årsredovisning?
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Visma Advisor Period & År är näst på tur efter Visma Bokslut. 
Ambitionen för Advisor Period & År är senare under våren, precis som det har skrivits om tidigare här i tråden. Det är fortfarande lite för långt fram i framtiden för att vi ska kunna komma med ett mer exakt datum för leverans. 

Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi är prioriterat efter Visma Advisor Period & År. 

Vi återkommer självklart när det finns mer information att delge. 
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Hej!

Nu har vi kommit till slutet av mars så jag frågar igen, vilket releasedatum har gäller för digital inlämning i Visma Bokslut?
Vilken tidsplan gäller sedan för Advisor Period & År och eEkonomi?

Vänligen
Kjell Granberg

Foto på M Nordin

M Nordin

 • 508 poäng 500 badge 2x thumb
Ja, Nu är det snart April och jag funderar exakt vilket datum denna funktion till Visma Bokslut som ni lovade skulle släppas under mars är planerad!?
Foto på Maribo

Maribo

 • 592 poäng 500 badge 2x thumb
Samma fråga har jag, det börjar dra ihop sig!
Foto på EvaLiljeros

EvaLiljeros

 • 160 poäng 100 badge 2x thumb
Jag undrar detsamma! När släpps det
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Inom en 5-årsperiod gissar jag .... fast jag tror inte att det finns med i de verkliga planerna hos Visma, de säger att det är på väg, men inget de jobbar på egentligen.
Foto på LenaC

LenaC

 • 412 poäng 250 badge 2x thumb
Har inväntat funktionen för att lämna in de sista årsredovisningarna per 31/8 digitalt, men nu får man nog ge upp. När i h*lsike rent ut sagt kommer den? Har nog som många andra tröttnat på att höra om förseningar på en funktion som borde funnits redan för ett år sedan. Get with the program Visma!! Vad betalar vi för egentligen?? Vi som jobbar professionellt i Visma Bokslut MÅSTE ha funktionen NU. Inte senare. Ni har haft ett helt år på er och inte producerat ännu.. vad håller ni på med? Börjar faktiskt bli riktigt f*rbannad... vill ha svar och ett definitivt datum nu, inte fler historier om hur svårt det är. Då är det snarare så att ni saknar kompetensen, och kanske kan lägga lite av vinsterna på folk som faktiskt klarar av att leverera... 
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
det är  ju inte pengar som saknas
https://www.allabolag.se/5562529155/visma-spcs-ab
Foto på Ekonomivision

Ekonomivision

 • 2,782 poäng 2k badge 2x thumb
Ja som vanligt känner jag... Jag ställde frågan eller kravet för över 5 månader sedan och många fler med mig är minst sagt irriterade. Vi som jobbar med det här framför allt, har ju BEHOV av detta som er konkurrent redan har fixat... Det som stör mest är frånvaron av ärlig tidsplan och vi får ju som sagt ingen kostnadslättnad som ersättning heller... Förstår att ni har många järn i elden men undrar ibland varför detta forum finns när ni om och om igen struntar i sådant som särskilt vi professionella behöver. Ni är inte oroliga att vi försvinner byråer försvinner så att ni står kvar med de i många fall väldigt inkompetenta stackars företagare som hamnar i kläm som vi sedan får rädda!?!?!
Foto på LenaC

LenaC

 • 412 poäng 250 badge 2x thumb
Blir faktiskt så innerligt trött på att funktionen inte finns ännu, att jag idag har laddat ner BL:s byråversion på prov, så får vi se... och jag är normalt ganska trogen mina programleverantörer, men det här tycker jag börjar ta priset för vad man kan ställa upp med i tålamod... och som sagt, högt årspris, men sämst utveckling... jisses... 
Foto på Michael Holmgren

Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office

 • 3,200 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Vi är i slutskedet av att kunna leverera digital inlämning av årsredovisning i Visma Bokslut. Vi för just nu löpande en dialog med Bolagsverket för att bli godkända för inlämning av digital årsredovisning, exakta leveransdatumet styrs nu av när vår lösning blir godkänd av Bolagsverket men vi hoppas förstås att det blir inom kort.
Foto på Lasse

Lasse

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Hej Lisa är det fortfarande release i mars? Eller är du säker på i alla fall i april? 
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Trots deras svar så råder jag att inte hoppas alltför mycket. Vill du lämna in digitalt så använd BL Bokslut(eller annan lösning) fram tills du ev ser leverans från Visma.

Ägna inte tid åt att vänta på dom, det är mycket löften som inte infrias, men vi användare sitter troget och väntar och låter andra klokare redovisningsbyråer köra förbi oss. Nej, sluta vänta och gå vidare istället, det har jag insett och gjort.
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
Jag har kört årsredovisning online med mycket goda resultat, digital signatur av alla handlingar
Foto på Michael Holmgren

Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office

 • 3,200 poäng 3k badge 2x thumb
Hejsan!

Idag blev vår lösning för Digital inlämning i Visma Bokslut godkänd av Bolagsverket! I nästa vecka gör vi de sista, skarpa, testerna av funktionen och efter det kommer versionen släppas för nerladdning. 

Versionen kan finnas för nerladdning som tidigast i slutet på nästa vecka (v14). 

Trevlig helg
(Redigerad)
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
för vilka Visma program?
Foto på Maribo

Maribo

 • 592 poäng 500 badge 2x thumb
Det var ju trevliga nyheter, jag antar det gäller för Visma bokslut nu!
Foto på Anne-Kristin Robertsson

Anne-Kristin Robertsson, Produktspecialist

 • 356 poäng 250 badge 2x thumb
För Visma Bokslut.
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Och hur ser tidsplanen ut för Advisor Period & År och eEkonomi?
Foto på Lasse

Lasse

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Gäller godkännandet eEkonomi
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Nej, vi är många som väntar på att det ska vara möjligt i eEkonomi. Denna funktion som borde varit klar för mer än ett år sedan när Bolagsverket öppnade möjligheten för denna praktiska och miljömässiga förbättring.
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Ställde denna fråga för tre veckor sedan, inget svar, försöker igen: Hur ser tidsplanen ut för Advisor Period & År och eEkonomi?
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Finns det inte någon på Visma som kan ge en ungefärlig tidsplan för digital inlämning av årsredovisning i eEkonomi?
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Med en,åsnas envishet, blir det möjligt med digital inlämning för räkenskapsår som slutar 181231 i eEkonomi, dvs senast 31 juli?
Foto på Michael Holmgren

Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office

 • 3,200 poäng 3k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Visma Bokslut version 2019.1 med stöd för Digital inlämning är nu klar och tillgänglig för nerladdning. 

Här hittar ni mer information om versionen - Digital inlämning - Visma Bokslut
Foto på M Nordin

M Nordin

 • 508 poäng 500 badge 2x thumb
Halleluja ! !
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,900 poäng 20k badge 2x thumb
På sidan om digital inlämning så skriver ni följande: "Tänk på att årsredovisningen ska skrivas ut i original och vara underskriven av VD och samtliga styrelseledamöter."
Har letat runt och det finns en hel del olika åsikter om huruvida det är ett krav. På Bolagsverket så skriver man att man typ inte bryr sig i hur man gör. Andra leverantörer säger att det inte behövs. 
Kan  tycka att det borde utredas och om texten på er sida är fel så bör den bort..... 
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Ja. Det måste man ta bort. Det är antingen eller som gäller, när man gör årsredovisningen digitalt. Det är en vanligt missuppfattning att den även måste skrivas under på papper. Det var en av anledningarna till att så få konsulter lämnade in den digitalt förra året. En annan att vissa programleverantörer, som t ex Visma, misslyckades med att få klart sina lösningar.
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 2,766 poäng 2k badge 2x thumb
Årsredovisningen måste vara signerad av samtliga ledamöter innan den lämnas in till Bolagsverket. Det är dock inget som säger att det måste vara på papper. Det går lika bra med digital signatur (med BankID eller liknande) men det måste ifall lösas via en annan tjänst än Bolagsverkets eftersom det bara är fastställelseintyget som signeras i Bolagsverkets tjänst.
(Redigerad)
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Exakt!
Foto på Michael Holmgren

Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office

 • 3,200 poäng 3k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Det har varit frågor i tråden angående tidsplanen för Digital Inlämning när det gäller produkterna/tjänsterna Visma Period & År och Visma eEkonomi.

När det gäller eEkonomi och Deklaration/Årsredovisningsmodulen kommer vi inte ha stöd för digital inlämning under 2019.

Vår prioritering är att nästa program som kommer ha stöd för att lämna in årsredovisningen digitalt är Visma Advisor Period & År. Utvecklingsarbetet har kommit långt och vi vill snart kunna dela ett estimerat leveransdatum för Digital Inlämning till er.
Foto på Magnus

Magnus

 • 124 poäng 100 badge 2x thumb
Har ni någon tidsplan för stödet i Visma eEkonomi?  Efter Visma Advisor Period & År?
Foto på monova

monova

 • 1,708 poäng 1k badge 2x thumb
När kommer man att kunna lämna in Årsredovisningen digitalt i eEkonomi?
Foto på entangly

entangly

 • 278 poäng 250 badge 2x thumb
Ja, när kommer digital årsredovisning till eEkonomi!? Många som väntar och väntar... och överväger att byta tjänst.
Foto på Hanna Warnander

Hanna Warnander

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Koppling till bolagsverket, digital inlämning av årsredovisning - eEkonomi.

Hej,

Nu såhär i bokslutstider har jag upptäckt att man i vissa program kan ladda upp in årsredovisning direkt till Bolagsverket och sen signera fastställelseintyget digitalt. Därför behöver man inte längre skicka in pappersversioner på årsredovisningen längre. När ska Visma applicera detta i sina program och göra det ytterligare enklare för sina kunder?

Med vänliga hälsningar 

Hanna Warnander
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Den funktionen finns sedan ett tag tillbaks. Och det man även bör känna till är att det skall finnas ett original, endera i pappersformat och påskrivet av behörig/a person/er. Det digitala inskicket är en kopia. Det finns även vissa som har utvecklat en digital påskrift av själva årsredovisningen men då krävs det också en tillförlitlig lagring vilket jag personligen inte kan komma på över huvud taget. En pappersårsredovisning tar ju inte så förtvivlat stor plats direkt. 
När det gäller den digitala påskriften av fastställelseintyg men även årsredovisning så blir ju själv platsen intressant. Åtminstone årsstämma skall ju hållas där man har säte...Finns mycket att fundera på i dessa fall...
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Finns inte till alla Vismas program. Därav Hannas fråga antar jag. 
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
Och med de långa handläggningstiderna på Bolagsverket är det än viktigare att få till elektronisk inlämning. Ett bolag som jag skickade i papper tog 42 arbetsdagar, ett annat elektroniskt godkänd dagen efter.
Kan rekommendera Årsredovisning online, i stället för Vismas motsvarade tjänst i eEkonomi
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Hmmm. Betala typ 700 kr per årsredovisning när man, så vitt jag förstått det, ändå behöver ett bokslutsprogram för bilagor m.m.. och skatteprogram behöver man ju till övriga deklarationer... skeptisk minst sagt. Floran av fantastiska weblösningar är omfattande.... 
Foto på olsv

olsv

 • 1,044 poäng 1k badge 2x thumb
Just nu verkar handläggningstiden på manuellt inlämnade årsredovisningar vara 30 dagar. Digitalt 1 dag.

https://bolagsverket.se/om/oss/verksamhet/service/handlaggningstider

För övrigt så tycker jag att följande besked är urdåligt:

"När det gäller eEkonomi och Deklaration/Årsredovisningsmodulen kommer vi inte ha stöd för digital inlämning under 2019." skrivet av Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office för tre månader sedan.

Som kund är jag inte intresserad av att veta att funktionen inte finns. Jag vill veta när den kommer att finns. Eller är det ett nytt sätt att skriva roadmap? Att beskriva allt som inte kommer att finnas. Det kommer bli digra luntor med värdelös information... Eller listar man just denna information för att man tycker att den borde funnits, men att den nu inte finns?
Foto på Andreas Palmay

Andreas Palmay, Application Specialist Visma Online

 • 2,832 poäng 2k badge 2x thumb
Officiellt svar
Nu så kan ni lämna årsedovisningen digitalt genom tjänsten Visma Advisor Period & År. 

Läs mer här »
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,360 poäng 50k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!
Jag vill göra en uppdatering i den här tråden: Igår släppte vi tjänsten Visma Sign där du kan lösa digital signering och säker dokumentdelning.

Du kan läsa mer och aktivera tjänsten här: Digital signering med Visma Sign »
/Anna
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Nu låter jag väl som en surkart :-) men jag förstår inte riktigt hur det hjälper mig som kund som vill ha en integrerad digital inlämning av årsredovisningen? 

Jag säger det jag sagt förut, jag har all respekt för att Visma behöver intäkter och hitta nya sådana - men eftersom det redan finns gratis/billig hantering av signering på annat håll så känns detta ur, min högst personliga synvinkel, som Visma Spcs återigen landar på fel sida om den( svårnavigerade) gränsen för när man istället borde förbättra existerande produkter.

Jag förstår att verkligheten är mer komplex än så men det ser lite ut som ni lagt energi att ta bygga denna nya produkt istället för att se till att ni fullt ut hänger med i myndigheternas utveckling.


//Frustrerad kund - som berömmer när jag tycker det skall berömmas och gnäller när jag tycker det skall gnällas :-)
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
Håller med!