Digital inlämning av årsredovisning till Bolagsverket

 • 23
 • Idé
 • Uppdaterades för 3 veckor sedan
 • Planerade
Bolagsverket lanserar en ny tjänst i mars 2018 - digital inlämning av årsredovisning.
Inlämning sker genom att det boksluts- / årsredovisnings-program företaget använder kan skicka data i XBRL-format till Bolagsverket.

Idéen: att Visma bygger in stöd för digital inlämning enligt ovan i Visa eEkonomi Årsredovisning. Allra helst så att det är på plats när tjänsten öppnar hos Bolagsverket. I andra hand så fort som möjligt.

Fråga: Vad är är Vismas just nu planerade tidpunkt för att ha denna funktionalitet klar?

Syftet med önskemålet är att Visma som leverantör skall fortsätta stödja mig som kund i att ta ytterligare ett steg i digitalisering av ekonomihanteringen och därigenom minska mitt företags administrativa tidsåtgång och andra kostnader.


Jag har plockat med Visma Bokslut som relaterat område till inlägget för det är den enda plats i forumet där jag kunde se att frågan varit uppe tidigare.

Jag har även skickat in denna fråga/idé via chat men lägger in det i forumet också så att jag har gjort det på "rätt ätt". (Hoppas dock att denna tråd besvaras inom 3 månader... :-))


Se även https://www.bolagsverket.se/om/oss/samverkan/digital-ingivning
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 23
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Hej på er! 

Jag har en kort uppdatering till er gällande möjligheten att lämna in årsredovisningen digitalt via våra program. 

Visma Bokslut
Vi jobbar på erbjuda digital inlämning av årsredovisningen. Omfattningen av funktionen var större än vad vi hade kunnat förutse, så planerad release är i början av april. 

Visma Advisor Period & År 
Näst på tur ut efter Visma Bokslut. Ambition om att ha funktionen färdig i slutet av våren. 

Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi

Vi kommer att erbjuda möjligheten till digital inlämning av årsredovisningen under 2019.
(Redigerad)
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Andreas Eriksson - jag håller med dig om att den texten inte stämmer överens med funktionerna som finns. Jag ser till att den blir uppdaterad så att inte fler blir lurade om att det går att lämna in årsredovisningen elektroniskt. Tack för att du säger till! 
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb

Detta är rent ut sagt dåligt! Vi har redan gjort vår planering utifrån att digital inlämning ska fungera. Vi tittar nu på nya leverantörer

Foto på Jonny V

Jonny V

 • 4,548 poäng 4k badge 2x thumb
haha visma har tom. fått ett statement av bolagsverket att det inte ligger i framkant.
Foto på Kjell Granberg

Kjell Granberg

 • 858 poäng 500 badge 2x thumb
Lisa!

Kan man ta ditt redigerade svar som ett löfte att det ska fungera att lämna in 2018 år bokslut (kalenderår) digitalt till bolagsverket?

Mvh
Kjell Granberg
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Nej det finns inget löfte om att du kommer kunna lämna in 2018 års bokslut digitalt. 
Vi har för avsikt att ha en funktion för det på plats under 2019, men när under året det sker är för tidigt att säga i dagsläget. 
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,648 poäng 1k badge 2x thumb
Jag använder årsredovisning online för en del bolag och de har implementerat det direkt!
Förstår inte varför Visma inte kan göra det?
En vinst på 200 Mkr och en marginal runt 30%!

Det är på gränsen till oförskämt att inte göra det för oss som bidrar till dessa vinster
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Ok. Vi har väntat in denna lösning. Nu får vi då skicka pappersversioner och samtidigt byta leverantör av våra byrålösningar. Ledsen men det här duger inte. Detta är den viktigaste digitala lösningen på länge och inget annat än ett ordentligt misslyckande av Visma. Tråkigt.
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Tycker också vi har rätt till rabatt på priset för byråpaketet, när en självklar funktionalitet saknas.
Foto på Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

 • 542 poäng 500 badge 2x thumb
Lite roligt blir det att se Vismas ointresse av att fixa detta i eEkonomi när man samtidigt läser Rolf Dahlgrens (tidigare CEO Visma SPCS) blogginlägg från 2012:

https://www.visma.se/blogg/regeringen-motarbetar-det-papperslosa-kontoret

Jag tror att det finns en del ord från det inlägget som skulle kunna återanvändas...
Foto på Jonny V

Jonny V

 • 4,548 poäng 4k badge 2x thumb
Visma skiter fulla fan i vad användarna vill och förhoppningsvis så kommer de tillbaka på ett eller annats sätt.

Vismas framgångssaga är ju inte direkt en framgångssaga av organisk tillväxt pga nöjda kunder.
Större delen är förvärv andra små företag som de köper upp för att få in teknisk kompetens och tekniska lösning som Visma inte lyckas skapa själv men när de har haft fingrarna i smeten en stund så brukar de lyckas förstöra även den fullt fungerade lösningen.


Är ert nästa steg att sälja papper, penna, skrivmaskiner, kalkylatorer, kuvert och samarbeta med postnord ?
Foto på Sven

Sven

 • 622 poäng 500 badge 2x thumb
Jo men hur många stora programvaruleverantörer finns det? Jag kan lite köpa att man inte fixar det i Visms eEkonomi för det programmet lämnar ju mycket att önska på många fronter. Men att man inte löser det i Visma Bokslut, som ingår i byråpaketet, är riktigt dåligt. Har köpt BL Bokslut nu som har molnlösning OCH digital inlämning av K2 ÅR. Kommer fakturera kostnaden till Visma
Foto på Lennart

Lennart

 • 282 poäng 250 badge 2x thumb
Nu får ni satsa på att utveckla möjligheten till digital inlämning från Bokslutsprogrammet. Har fått intrycket av att ni inte är beredda att satsa resurser på detta. Kan bli så att konkurrenten tvärs över gatan går om er då det verkar vara mer framåtanda där.
Foto på LenaC

LenaC

 • 412 poäng 250 badge 2x thumb
Står inför semester och sista årsredovisningarna för 2017 ska in. Kunderna har rymt till sina stugor, och en del packar för utlandet. Har konstaterat hur svårt det är att sy ihop möten för påskrifter under semesterperioden. Väntade mig dock att det nu skulle gå att skicka in digitalt, vilket hade löst många problem. 3 månader sedan Bolagsverket lanserade sin digitala inlämningstjänst, och ännu ingen möjlighet att lämna in digitalt som redovisningsbyrå? Jag skäms nästan inför kunderna. Hur dåligt är inte detta? Och att ni sedan inte ens kan ge ett konkret datum för att gå live med tjänsten, åtminstone till oss som jobbar professionellt via Byråstöd. Håller med föregående om att det är en direkt anledning att både byta programleverantör, samt, utge rabatt på systemet då detta inte kan anses annat än grovt bristfälligt. Vilken otrolig miss! Och tänk vilka marknadsandelar man kunde vunnit om man istället lagt resurserna på att ligga i framkant med tjänsten. Kanske dags att hitta programmerare som klarar av att göra det här..? 
Foto på Lennart

Lennart

 • 282 poäng 250 badge 2x thumb
Det allra sämsta är att ingen på Visma svarar på våra inlägg tyder på en otrolig likgiltighet inför kunderna dvs både redovisningsbyråer och enskilda kunder, företagare
Foto på M Nordin

M Nordin

 • 508 poäng 500 badge 2x thumb
När ska det gå att lämna in Bokslut och ÅR digitalt till Bolagsverket via Visma Bokslut? Detta är något vi väntat på och trott ni ska prioritera och få till nu en tid. Men inget verkar hända! Ska man behöva byta leverantör eller är det på gång?

Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Hej! 

Vi jobbar för fullt med att få in digital inlämning av årsredovisningen i Visma Bokslut. Vår plan är att detta ska vara klart till årsskiftet. 

Jag uppdaterar mitt officiella svar så att informationen stämmer där också.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Avser detta svaret även eEkonomi Deklaration/Årsredovisning?
Foto på Anna

Anna

 • 2,036 poäng 2k badge 2x thumb
Det hoppas jag VERKLIGEN!
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Dessvärre inte, möjligheten till digital inlämning i eEkonomi kommer att komma senare under 2019. Anledningen är att vi kommer att implementera funktionen i Visma Advisor Period & År före eEkonomi. 
Tack Lisa för beskedet. Om ni inte löser det till årsskiftet tänker jag byta till ett annat redovisnings-/boksluts-/rapporteringssystem som har digital inlämning av årsredovisning till Bolagsverket.
Med vänlig hälsning
Mónica Gustafsson F
Foto på FrFo11

FrFo11

 • 1,500 poäng 1k badge 2x thumb
vill du ha årsredovisning, inlämning och deklaration kan jag rekommendera "årsredovisning online"  de har iofs bivit dyrare med åren.
Körde det innan jag började med Visma eEkonomi och använder det fortfarande för några bolag
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Som företagare med bara ett företag att hålla efter i eEkonomi så kan jag leva utan digital inlämning av årsredovisningen. Det är inte precis vad jag kallar en ”showstopper”. Och det är inte så att vi kunder har förlorat en funktionalitet , detta är ju ändå något nytt. Det kommer inte ta oss kunder mer tid jämfört med förut så länge funktionen inte är på plats. Och jag har respekt för att det troligen att det inte är den enklaste funktionen att implementera.

MEN...

Visma har i mina ögon helt klart en PR-mässing utmaning att förklara varför man inte mäktar med att driva utveckling i högt takt av den produkt som man ändå trycker väldigt starkt på i övrig kommunikation/marknadsföring. Känns för mig som eEkonomi-kund lite konstigt samtidigt som man lägger energi/utveckling på funktioner av mer kosmetisk karaktär. Detta skadar i alla fall min tilltro till Vismas förmåga OCH vilja att ligga i framkant och underlätta företagandet! Något som ändå är något Visma pratar varmt om.

Jag/mitt företag kommer inte lämna Visma bara på grund av denna funktion är på plats (se mitt resonemang i början) - och jag vet att jag delvis säger emot mig själv eftersom jag i andra sammanhang sagt att Visma kanske borde dra ner på utvecklingstakten (tills man får ordning på test- och felrättningsprocesserna) - men ni behöver verkligen bli bättre på kommunikationen kring vilka funktioner som är på närmaste året. Och kanske ni måste bli bättre på bevaka vad myndigheterna gör - jag kan inte riktigt komma bort från känslan av att Visma helt eller delvis hade missat att påbörja arbetet med detta innan denna tråd startades???

Jag tycker eEkonomi är en suverän produkt. Och jag tror Visma vill göra bra saker. Men vad som sägs och vad som görs matchar inte riktigt i mina ögon som kund. Och det beror inte på just digital inlämning - det får i detta fallet helt enkelt vara symbol för problemet. Just nu är det lite för mycket marknadsföring och för lite resultat Lite för mycket vackert prat kring produkten i jämnföresle med vad man verkligen får.
Foto på Ekonomivision

Ekonomivision

 • 2,782 poäng 2k badge 2x thumb
Här är ännu en irriterad kund som vill ha digital årsredovisning! Håller med tidigare talare att det borde prioriteras och framför allt kommuniceras bättre... Jag har fått för mig att Visma är en av de större leverantörerna och ser då att tex Hogia redan är med... Ja, jag menar inte att svära i kyrkan men för sjutton. Det är till stor del ni som pushat för digitaliseringen och så är ni inte själva med på tåget... Om jag fattar det det senaste svaret rätt så ska det vara på banan till årsskiftet?
Foto på Michael Holmgren

Michael Holmgren, Application Specialist Accounting Office

 • 3,200 poäng 3k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Visma Bokslut version 2019.1 med stöd för Digital inlämning är nu klar och tillgänglig för nerladdning. 

Här hittar ni mer information om versionen - Digital inlämning - Visma Bokslut
Foto på M Nordin

M Nordin

 • 508 poäng 500 badge 2x thumb
Halleluja ! !