Direktpension utan försäkring

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 4 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Går från eget AB till eEkonomi i dagarna. Jag avsätter varje månad 5000 kr i direktpension till ett fondkonto. Pensionsavsättningen är INTE kopplad till någon kapitalförsäkring el liknande.

I eget AB finns ett alternativ för detta och det gör det väldigt enkelt. Jag undrar nu hur detta ska hanteras i eekonomi. Det handlar alltså om icke avdragsgill pension där pengarna är bolagsbeskattade. Se gärna artikeln: https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension samt beskrivning i eget AB: http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eget-aktiebolag/content/bokforing_av_direktpension.htm

Kika gärna på näst sista svaret i denna tråden också (jag har lagt sista med samma fråga som här) https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/satta-av-manatliga-premier-till-direktpension

Jag har föga bokföringskunskaper och behöver veta hur jag praktiskt fixar detta. Ska jag lägga upp nya konton? Vilka? Och exakt hur går jag tillväga när jag bokför mot dem?

Med vänlig hälsning Anna

Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb
 • Bekymrad

Publicerades för 4 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb
(Redigerad)
Foto på max1001

max1001

 • 6,056 poäng 5k badge 2x thumb
Jag tycker också det vore intressant att få svar på detta.
Foto på Annie Karlsson

Annie Karlsson, Employee

 • 3,282 poäng 3k badge 2x thumb
Hej! Vi kan tyvärr inte besvara specifika pensionsfrågor. Det finns en del tidigare trådar här i forumet kring pension så förhoppningsvis kan du hitta hjälp i dessa eller om det finns andra användare här på forumet som kan dela med sig kring hur de löst liknande bokföring.
Foto på max1001

max1001

 • 6,056 poäng 5k badge 2x thumb
Tråkigt svar eftersom funktionen finns i Eget Aktiebolag. Ok, detta borde vara en schysst tilläggsmodul till eEkonomi. Kan du se om ni kan lägga upp detta på to-do-listan?
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb

Först och främst vill jag bara säga att jag känner mig lurad eftersom er försäljare hade som försäljningsargument att jag får hjälp med allt jag behöver och att programmen fungerar ungefär detsamma. Du har uppenbarligen inte läst igenom länkarna. Hade du gjort det skulle du också se att det inte är en unik pensionslösning utan en som er egen skatteexpert föreslagit. Det borde finnas en hjälp eller lathund för detta precis som i eget AB.

Riktig skitdåligt på ren svenska faktiskt! Tror nog att fler håller med mig som kommer från Eget AB.

Till dig max1001 tänker jag göra på detta viset:

Jag har mina värdepapper (dvs fonderna som utgör pensionskapitalet) på konto 1380 som jag döpt till Kapital för direktpensionslöften

Vid utbetalning av direktpensionen konterar jag enligt följande (alltså matchar bankhändelsen)

1930 kred
1380 deb

Efter det gör jag en manuell verifikation för eftersom jag då har en fordran på företaget:

2230 kred
7421 deb

Den sista kan man lägga upp som ett eget bokföringsförslag. Jag har samlat ihop informationen från olika trådar eftersom ingen hade riktigt svaret på min från. Jag har också utgått från vilka konton eget AB använde vid övergången. Hoppas detta var till din hjälp. 

Vänligen Anna

(Redigerad)
Foto på max1001

max1001

 • 6,056 poäng 5k badge 2x thumb
Tack Anna för att du delar med dig!

Jag tror att jag ska anlita någon av de företag som har specialiserat sig på direktpension eftersom det inte bara är bokföringsbiten som kan ställa till det. Undrar om det finns någon litteratur som ger konkret vägledning...
Foto på Annie Karlsson

Annie Karlsson, Employee

 • 3,282 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Anna!

Vi försöker alltid hjälpa till med så mycket vi kan här på forumet men vissa frågor kan bli väldigt specifika. Pension är ett sådant område där det krävs mycket information/underlag och kunskap för att ge ett helt fullständigt och korrekt svar.

Jag kan bara hålla med om att vi bör se över den här biten när det kommer till hjälp och stöd till programmet. Jag är säker på att många skulle ha nytta av det, så jag tar med mig detta!

Jag har kikat på din kontering och även jämfört med Visma Eget AB precis som du också gjort, så det känns rimligt tycker jag.

/Annie
Foto på max1001

max1001

 • 6,056 poäng 5k badge 2x thumb
Fast jag tycker nog att Anna har en riktigt relevant synpunkt. Jag kan också tycka att det är jättebra att er skatteexpert föreslår olika lösningar, men det bör finnas en koppling till konkret vägledning om man vill tillämpa det som har föreslagits. Jag har inte någonting emot att ni debiterar för detta men som det är nu så skapar det bara onödig frustration.

Sedan bör ni ju kontakta era säljpersonal så att de inte lovar saker som inte stämmer. Det är ju helt uppåt väggarna om det Anna skriver stämmer.
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb

Jag kommer själv kontakta Visma. Jag undersöker just nu möjligheten att gå över till Björn Lundén. De har fiffiga AB-paket för oss småföretagtare. De har också bokföringssupport vilket Visma saknar.

http://www.blinfo.se/

Foto på Jonny V

Jonny V

 • 4,528 poäng 4k badge 2x thumb
Tusen tack AWF. 
Det där var nog det bästa förslaget jag sett på denna sidan :)
Har du möjlighet att återkoppla så fort du hört något från BL ?
(Redigerad)
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb
Absolut! Har lagt ett mail till dem idag. Vill ha en chans att känna på programmet innan jag byter. Återkommer när jag fått svar.
(Redigerad)
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb
En länk från Jan-Erik Persson himself:

http://www.egetab.se/downloads/behandling_i_bokforing_och_arsredovisning_160115.pdf

Bokföring av avsättning finns på andra sidan första stycket. Pdf:en innefattar även hur utbetalning behandlas och bokförs!

Med vänlig hälsning Anna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.