eEkonomi bokföra skatt vid årsslut och slutgiltiga skattebeskedet

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Deklarationstillägget har ställt till det jämfört med guiderna här på forumet (Per Nyquist https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/da86yy6c4cexo?topic-reply-list%5Bsettings%5D%5Bfilter_b...).
Använder man eEkonomis automatiska val "debiterad preliminärskatt" så är det 2510 som debiteras varje månad (inte 2518 vilket dom flesta verkar föreslå).
När man sedan gör bokslutet med årsredovisning och deklaration med tillägget för eEkonomi så bokas 8910 upp i debet men programmet använder återigen 2510 för kredit. Det vill säga det officiella tillägget använder inte alls 2512 som rekommenderas i alla forumposter.
Detta uppmärksammade jag inte förrän idag då jag skulle bokföra slutskatten. Meningen är att man då ska nolla 2510 mot 2512 men alla poster har för mig hamnat på 2510 redan från början. Och för att komplicera det hela ytterligare har ju den fortsatta preliminärskatten för nästa räkneskapsår fortsatt månadsvis och därmed påverkat balansen på 2510 ytterligare som därmed inte alls stämmer.
Lite frustrerad att det inte funkar bättre på Vismas egna inbyggda tillägg. Nu är det bara rörigt och jag vet inte hur jag bäst ska reda ut det hela. 
Vid årsslutet visar resultatfliken en slutskatt på 22 963kr som debiterades på 8910.Samtidigt krediterades 2510 med motsvarande belopp. Detta gav en slutbalans för året på 2510-kontot på: 12 611kr (den sista preliminärskattinbetalningen skedde på nya verksamhetsåret samt några kronors ränta skulle betalas) så inbetalningen som nu ska göras är på 12 037kr.
Men sedan dess har ju ytterligare preliminärskatt bokförts varje månad. Så kollar man nu på 2510-balansen så är balansen 5 925kr. 
Så jag vet inte riktigt hur jag ska bokföra min inbetalning på 12 037 kr som jag nu gjort. Än så länge är den bara flyttad till mitt skattekonto, själva dragningen från skattekontot görs inte förrän 12 juli.

Förstår inte varför programmet själv ställt till denna röra. Borde ju uppmärksammas och fixas omgående?!
Mvh,Oscar
Foto på olo

olo

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 1
 • 1
Foto på Ulf Jonsson

Ulf Jonsson

 • 5,170 poäng 5k badge 2x thumb
Hej och hmmm. Visst är det bra med automatisering men det är ju till syvende och sist så här:
När årets skattekostnad är beräknad skall den avräknas mot inbetald preliminär skatt. Dvs att den faktiska skatten avräknas mot 11 st debiterade F-skatter. Det innebär i sin tur att konto 2510 ska utvisa den skatteskuld som man har eller om det är en fordran redovisas detta på förslagsvis konto 1640. Det enklaste sättet är att vara konsekvent och använda sig av 2510 i alla sammanhang - oavsett automatisering eller annat (tycker han som jobbar i Visma administration där man bestämmer själv)
Foto på MattiasT

MattiasT

 • 586 poäng 500 badge 2x thumb
Hmm,

Nu blev jag osäker på om jag har gjort fel, har också deklarationstillägget och bokför min prelskatt såhär varje månad:

När jag för över till skattekontot:
K1930 (bankkonto)
D1630 (skattekonto)

När prel.skatten dras från skattekontot
K1630 (skattekonto)
D2510 (skatteskulder)

När räkenskapsåret är slut så är alltså summan på 2510 i Kredit efter att deklarationstillägget gjot sitt  = den kvarvarande f-skatteskulden varav det återstår en dragning av debiterad preliminärskatt den 17 januari. Summan som är kvar efter att den dragits är min kvarvarande skuld till skatteverket.

Skillnaden på den inbetalda prelskatten och den slutgiltiga skatten i deklarationen betalade jag in till skattekontot för att slippa bry mig om den framöver:

K1930 (bankkonto)
D1630 (skattekonto)

Jag har således hoppat över steget med att boka upp 2518 och deklarationstillägget använder sig av 2510 istället för 2512 när årsverifikationen görs. Därmed samlas allt på 2510 hela vägen och man behöver inte göra några manuella verifikationer för att nolla några konton, jag tänker att 2510 kommer ju visa rätt vid nästa årsskifte ändå då skatten betalas kontinuerligt och årsbeskedet för 2017 hinner komma innan 2018års bokslut

Rätt? Fel?
(Redigerad)
Foto på Ulf Jonsson

Ulf Jonsson

 • 5,170 poäng 5k badge 2x thumb
Hej - jog jobbar ju i ett annat system utan deklarationstillägg så din tanke som du beskriver på slutet verkar ju vara korrekt dvs att den slutgiltiga skatteskulden visas på konto 2510. Jag förstår ärligt talat inte vitsen med de andra kontona - i grunden är det ju så himla enkelt: Vad blir skatten på resultatet och vad har jag betalat in?
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Jag tycker det är enklare att använda sig av 2512 och 2518 så att man särar på det hela, men det är en smaksak.

//L

Foto på olo

olo

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb
Hade också tyckt det varit lättare att sära på dom så man får lite bättre överblick. Men antar att det bara är att bokföra allt på 2510 och skippa mellansteget som beskrivs på forumen?
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Bara man håller ordning på det hela så fungerar det, men jag skulle nog i så fall lägga upp det i Excel för att få till  det helt korrekt om jag inte använde mig av 2518 och 2512, men det är jag det...

//L

Foto på olo

olo

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb
Ytterligare en fundering gällande själva bokföringen... Först och främst, brukar slutgiltiga skattebeskedet komma drygt ett år efter årets slut? Och dragningen från skattekontot efter andra årets slut?
Dvs års 1 besked kommer under slutet av år 2 och själva dragningen från kontot på år 3? För så ser det ut för mig....

Jag gjorde inbetalningen till skattekontot precis innan slutet på verksamhetsår 2. Men pengarna dras inte från skattekontot förrän i juli vilket är år 3. Kommer det inte göra bokföringen väldigt skev när min inbetalning till skattekontot för år 1 hamnar under år 2 och sedan dragningen från skattekontot under år 3?
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Olo, 


För aktiebolag med slutmånad december på sitt räkenskapsår så kommer slutskattebeskedet den 14 dec, alltså drygt ett år efter årets slut. Om du där har fått ett ändringsbeslut gällande skatteuppgifterna så har du minst 90 dagar på dig att betala kvarskatten från datumet som du fick beskedet på. Utifrån det så blir års 1 besked slutgiltigt under slutet på år 2 och betalt under år 3. Datumet för slutskattebeskedet hittade jag på sidan Viktiga datum på Skatteverkets hemsida. Du kan även kolla i tråden Bokföra slutskattebesked för 2016.


Ha en fin dag!
/Theodor 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.