eEkonomi Lön - Fel/bugg i inställningar för Bokföringskonton arbetsgivaravgifter?

 • 1
 • Problem
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Löst
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Detta inlägg gäller ett misstänkt fel i inställningarna för Löneuppgifter -> Bokföringskonton arbetsgivaravgifter.  Jag har tagit mig friheten att inkludera kategorin Lönehantering eftersom felet helt enkelt kan vara missförstånd/okunskap om lönehantering av mig. Därför tar jag gärna emot andra användares synpunkter på nedanstående - oavsett vad synpunkten är - gör jag rätt, gör jag fel?


Bakgrund
Jag redogör här för bakrunden. Det är måhända lite omständigt men jag vill försöka visa varför jag uppfattar det jag sett som ett fel.
Vi har tidigare, fram till mars i år, låtit vår redovisningsbyrå göra lönerna. Lönerna har då gjort i ett externt system och resultatet har importerats/skapats manuellt som verifikationer i Visma eEkonomi (plus separat redovisning till SKV naturligtvis).
Då vår löneredovisning enbart har att hantera ägarna till vårt AB så har vi för enkelhets skull valt att inte arbeta med semsterlön/skuld. Vi (redovinsingsbyrån) har inte heller överhuvudtaget arbetade med upplupna löner eller upplupna avgifter.

Löneutbetalningar har tidigare redovisats direkt på själva löneutbetalningen:
K 1930 Företagskonto
D 7210 Löner tjänstemän
K 2710 Personalskatt
D 7510 Arbetsgivaravgifter
K 2730 Sociala avgifter + särsk löneskatt
Arbetsgivaravgifter och personalskatt har månaden efter redovisats:
K 1630 Avräkning skatter och avgifter
D 2730 Sociala avgifter + särsk löneskatt
D 2710 Personalskatt
Och betalats:
K 1930 Företagskonto
D 1630 Avräkning skatter och avgifter

Situation

I samband med att vi bytte till Löne-modulen i eEkonomi så blev vissa saker naturligtvis lite annorlunda. Eftersom eEkonomi Lön arbetar med upplupna löner så blir tex lönebeskeden nu först bokade i egen verifikation där lönen som skall betalas ut konteras på 2910 Upplupna löner som vid utbetalningstillfället kvittas mot 1930 Företagskonto. Inga konstigheter så långt.

Dock, eftersom vi tidigare använt 2730 för Arbetsgivaravgifterna och gärna vill ha kontinuitet i bokföring inom ett och samma bokföringsår så ändrade vi det förvalda bokföringskontot för Upplupna arbetsgivaravgifter från 2731 till just 2730. Vi tycker oss helt enkelt ännu inte ha behov att att specificera upp 273x-gruppen.

Problem
Denna ändrade inställning har slagit igenom i konteringen av lönebesked. (Min tolkning: rätt!)
Men den har inte slagit igenom i konteringen av arbetsgivardeklarationen. (Min tolkning: fel.)
Jag uppfattar detta som en bugg eftersom ändringen tycks ha slagit igenom i det första steget men inte i det andra.

Förslag/Lösning
* Alternativ 1: Om det är ett programfel - omedelbar rättning så jag inte behöver göra korrigerinsgverifikat även nästa månad. 
* Alternativ 2: Jag har missuppfattat funktionen - förklaring till mig om hur och tydligare förklaring/hjälptext eller till och med varning i kontoinställningar för löneuppgifter. 


Kommentar/alternativa felkällor
1. Har inte gjort något lönebesked innan vi ändrade inställningarna så kan inte verifiera beteendet. Programmet kanske alltid använder 2730 på lönesbeskedet och det har inget med vår ändrade inställning att göra?

2. En potentiell orka till eventuellt missförstånd från min sida om programmets funktion i detta är att, som jag förstår det, så arbetar man normalt så att man först vid bokslut balanserar/"släcker" 2731 (m.fl.)? Och eftersom programmet arbetar med upplupna löner så blir det ett måste att arbeta med upplupna avgifter. Men då tycker jag åt andra sidan att ändringen inte skulle slagit igenom på lönebeskedet?

3. Kan vara jag som helt uppfattat hur löner skall/böra hanteras/bokföras och då blir det kanske lite knepigt för Visma att förklara att programmet fungerar utan att ge mig direkt hjälp med konteringen men jag förutsätter att vi löser det på något sätt tillsammans ändå. :-) 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Khedron!

Jag får börja med att tacka för din utmärkta förklaring! :) Först fick jag börja med att klia mig lite i huvudet.. och sen testa själv för att se hur det blev. 
Programmet börjar med att titta vilken månad du senast betalade ut lön på och om du gör en ändring i företagsinställningarna så gäller ändringen från nästa månad där det inte finns något lönebesked skapat. 
Du hade ju dock inte skapat några lönebesked alls tidigare, så därför ska det direkt bli bokfört på 2730 på ditt lönebesked. Vilket du fick, allt bra så långt! 

Men så kommer vi till arbetsgivardeklarationen, och precis som du, så fick jag 2731 på arbetsgivardeklarationen, även om jag ändrat till 2730 i mina företagsinställningar. 
Så då kliade jag mig lite till i huvudet och tänkte att detta är något vi får kika på. Jag ska be våra utvecklare titta på hur det ligger kodat i bakgrunden men vad jag kan utläsa så ser vi ut att ha 2731 som är standardkonto på verifikationen för arbetsgivardeklarationen i dagsläget.

Mitt förslag: Boka om saldot du har på bokföringskonto 2730 till 2731. Ha 2731 i företagsinställningarna och skapa arbetsgivardeklarationen. Förstår att du egentligen ville använda 2730 som ni har haft innan men för tillfället så är det de smidigaste. För att du ska slippa göra ombokningar vid varje lön. 

Jag önskar jag kunna trolla fram en förbättring åt dig på momangen men tyvärr krävs lite mer arbete. Ge oss lite tid så vi får kika på detta, jag lovar att vi återkommer med en uppdatering här så du får information om hur vi går vidare. Tack för att du uppmärksammade detta! 

Ha det gott så länge! :)
/Sanna
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Tack för svar.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
(Redigerad)
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

En uppdatering i ärendet så kikar vi på detta tillsammans med vår utvecklingsavdelning. Och vi återkopplar här i tråden så fort vi har mer information i ärendet. 

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Uppdatering: Visma Spcs försökte nå mig på telefon igår och senare fick jag följande e-post (adresser och ticket-/ärendenummer borttagna av mig):

Ämne: Re: [Ticket#] Svar från Visma Spcs. Ärendenr: #

Datum: 12 juli 2018 13:46:24 CEST


Hej!
 
Angående ert ärende hos oss där ni ändrat bokföringskontot för Upplupna arbetsgivaravgifter från 2731 till 2730 som inte har slagit igenom i konteringen av arbetsgivardeklarationen.

Vår utvecklingsavdelning har nu åtgärdat detta och meddelar att om ni nu ändrar från 2731 till 2730 i företagsinställningarna kommer kontot att användas både för lönebeskedet i Augusti och på arbetsgivardeklarationen.

De tidigare felaktiga verifikationerna kommer dock inte att ändras, utan där behöver ni korrigera manuellt. Men som sagt, de nya ni skapar kommer nu att bli rätt. 
 

Tack!
Har inte provat men jag tror jag vågar säga att ärendet/problemet kan stängas. Både  i ärendesystemet och här i forumet.
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Ifall ni nu ändrar konto i företagsinställningarna för Uppluppna arbetsgivaravgifter så ska ändringen slå igenom både på lönebeskedet och på arbetsgivardeklarationen. Testa gärna så att det fungerar för er och tveka inte på att återkoppla till oss här i tråden!

Ha en fin dag :)
/Jenny

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.