Ej avdragsgill representation samt arbetsgivaravgift?

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Skulle behöva hjälp med ett klargörande här..

Om en anställd i bolaget betalar med företagskortet för exempelvis mat (ej avdragsgill reprsentation) , ska väl detta vid årets slut deklareras på KU10 som jag förstår?
Vilket även baserar den skatten som den anställda ska betala. Men hur blir det med arbetsgivaravgiften då? Tar man upp den i INK2an?

Eller tänker jag helt fel och detta bara borde bokföras som lön?
Foto på Mikael

Mikael

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Mikael

Mikael

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb
Svaret har jag hittat själv. Det ska bokföras som lön. Skatt och arb. avgifter ska betalas för det. Men förstår inte då riktigt vad ej avdragsgill representation är..
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Om jag minns rätt:


Köpa mat till sig själv = förmånsbeskattad, ej avdragsgill övrig kostnad - ej representation. Får ej lyfta moms.


Bjuda tex en kollega i annat bolag för att diskutera en pågående affär (dvs intäkter till företaget) = ej förmånsbeskattad, ej avdragsgill representation. Får lyfta moms upp till visst belopp.

Naturligtvis förutsatt att man följer övriga regler kring representation.


Bjuda medarbetarna på fika = ej förmånsbeskattad men avdragsgill representation. Förutsatt man håller sig under beloppsgränsen (60 kr pp?)


Bjuda medarbetarna på julbord = ej förmånsbeskattad, ej avdragill representation. Får lyfta moms??? (Man får ha liknade bjudning två ggr per år och det är naturligtvis beloppsgränser även här.)
(Redigerad)
Foto på Mikael

Mikael

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb
Julbord tror jag inte du kan dra av. Det som är avdragsgillt är lokalkostnad + kostnad för personalen som organiserar i stort sett. Dvs allt förutom själva maten. Alla pröjsar mat själva.

Fika är helt okej också - 60kr stämmer bra (ex. moms). Där tror jag det beloppet kan vara flexibelt då det handlar mest om sunt förnuft anser jag.

Bjuda en kollega på mat i ett annat företag är okej om det inte sker ofta har jag läst också. Det vill säga det ska vara rimligt. Momsen kan lyftas.

Allt annat klassas som lön och ska redovisas som löneutbetalning
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Tog extra titt hos Skatteverket och jag tolkar det som att julbord och motsvarande är skattefritt, dvs förmånsfritt (eller skattefri förmån). Så det är inte avdragsgillt för företaget men den anställde behöver inte betala för det? (Annat än att företagets eventuells vinst minskar men det gäller ju alla utgifter.)

https://www.skatteverket.se/privat/sk...
(Redigerad)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,838 poäng 20k badge 2x thumb
Helt rätt . Representation är idag ej avdragsgill men orsakar ingen förmån (=skatt) för den som är delaktig i representationen. Julbord är absolut ok och kringkostnader är fortfarande avdragsgilla. Just julbord är lite dåligt hanterade av arrangörer tycker jag då man oftast inte delar upp kostnaden i ex. underhållning och mat vilket då är nödvändigt för underlaget skull. 
Skulle det vara så att man betalar sin egen mat (reser på räkning) så blir det förmån och kostnaden blir då avdragsgill för företaget (dock ej momsen då det är en privat kostnad) och förorsakar även arbetsgivaravgift. Nu är ju den förmånen baserad på schabloner och inte verklig kostnad så det kan ändå vara förmånligt för den anställde. 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.