Ej fullständig semestergrundande lön i vårt löneprogram - Lön 300/600

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)

Hej!
Vi tog över lönehanteringen från vår redovisningsbyrå i oktober och har fyllt i alla ingångsvärden både på KU och semester (sparade dagar osv). Nu när vi skulle göra semesterårsavslut så ser jag på checklistan att semestergrundande belopp (intjänad lön under 2017) endast är summan från de sista tre månaderna, från de lönekörningarna vi gjort i vårt system. Är det ytterligare någonstans vi behöver fylla i ingångsvärden för att få med hela årets lön?

Med vänlig hälsning, Johanna

Foto på johannarath4

johannarath4

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
 • 1
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Du skriver att ni fyllt i alla ingångsvärden, vad har ni satt för ingångsvärdedatum på de värdena?
Även; om du tar ut en semesterskuldlista - stämmer denna eller är den även missvisande?

Ha det gott!

/Sofia 
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Fick precis samma fel! Vi bytte från Lön Special till Lön 600 i aug 2017. Nu när jag skall göra Semesterårsavslut har Arbetare ingångsvärdet av lön jan-jul + intjänad lön aug-dec i rapporten (redovisas på två olika rader), men Tjmän har bara intjänad lön aug-dec (dvs raden med ingångsvärdet för jan-juli saknas), vilket gör att deras semestergrundande lön blir felaktig då den bara tar hänsyn till senaste 5 mån. Har haft kontakt med supporten idag i över en timme utan att kunna få en förklaring på hur vi löser detta? När jag tittar på ingångsvärden i Företagsinställningar är beloppen rätt i KU10, rätt antal semesterdagar etc och när jag gjorde Kontrollrapport till Skatteverket så fanns bruttolön för hela året med korrekt. Med vänlig hälsning Micael Törnqvist
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Sofia! Har du någon mer teori om detta?
Foto på johannarath4

johannarath4

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Sofia,

Datum för ingångsvärdena är satt till 2017-10-31. Det var när jag tog ut semesterskuldlistan som jag upptäckte att det inte stämde.
Behöver ha detta löst innan lönekörning feb.
Med vänlig hälsning, Johanna
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Har samma problem och behöver också fö löst snarast så jag Jan köra febr lön
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Johanna och Mikael,

Nu ser det lite olika ut på de anställda under Arkiv - Ingångsvärden beroende på vilket semestervillkor de är inställda på.
Men då ni skriver att ni får fel värde på den semestergrundande lönen så tänker jag att ni har semestervillkor 10 alternativt 30.

Då behöver ni även kontrollera flik 2 Semester under Ingångsvärden och kontrollera hur det ser ut i rutan Sem. gr. lön:

Oavsett om man har valt att konvertera från Lön Special så ska alla de värdena som ligger på denna flik under Underlag för semesterberäkning konverteras över.

Alternativt så får man justera beloppet med justeringslönearten 9430 på nästa lönekörning/extra lönekörning.

Om detta inte hjälper så återkom gärna.

/Cecilia
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Kan jag utan att göra något dumt, köra ut Semesterårsavslutet för 2017 (med de felaktiga/ofullständiga Semgr lön-värdena och sen korrigera efter utkörd februari lön? Behöver göra febr lön helst imorgon för utbet på fredag, så jag måste på nåt sätt få ut Semesterårsavslutet. /Micael
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Cecilia! Vi har Semestervillkor 20 på samtliga anställda; vi är 4 arb + 5 tjmän. På arb är samtliga värden korrekta från konverteringen, men på tjmän har programmet bara räknat upp Sem gr lön from programbytet (aug -17) fram till årsskiftet. Däremot stämde ju Kontrolluppgifterna när vi körde ut dessa, där fanns "hela" den ackumulerade lönen för 2017. När jag går in på under Ingångsvärden på de anställa finns ingen ruta med Sem gr lön, det finns bara rutor för dagar (dvs ej någon "beloppsruta"). Om jag nu kör ut febr lönen med "fel" uppgifter för tjmännen, hur använder jag då löneart 9430 som du skriver för att justera?
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Michael,

Anledningen till att denna ruta ej syns på de anställda med semestervillkor 20 är att detta värde ej används då man beräknar semesterskulden eller värdet på de intjänade, kvarvarande eller sparade dagarna.
Beräkningarna tar enbart hänsyn till månadslön ,sysselsättningsgrad och om ni tillämpar brutto - eller nettosemester på de intermittent deltidsanställda.
Du kan läsa mer om det i Semesterberäkning semestervillkor 20/21 - Månadslön med semestertillägg + rörliga delar»

Så ja du kan göra ditt semesterårsavslut ändå, det viktigaste är att alltid ta en säkerhetskopia under Arkiv - Säkerhetskopiering - Ny säkerhetskopia först. Sen går det alltid att backa ett semesterårsavslut om det skulle bli fel.


/Cecilia
Foto på johannarath4

johannarath4

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!
Jag pratade nu med min tidigare redovisningskonsult. Vi har enbart semestervillkor 20 och jag har samma problem som Michael med att semesterlönegrundande lönen inte är från årets start utan enbart från då vi tog över lönearbetet. Våra KU är inskickade och korrekta, så då sa min redovisningskonsult att så länge jag fyller i den semestergrundande frånvaron i kalenderdagar samt ej semestergrundande frånvaron i kalenderdagar så blir semesterårsavslutet korrekt då det under villkor 20 räknas ut på månadslön som du nämnt ovan.

Håller du med om detta? I så fall är mitt problem löst.

/johanna
Foto på Micael Tornqvist

Micael Tornqvist

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Ok, misstänkte lite att det kunde vara så att den bara beräknade på månadslön/sysselsättningsgrad och som sagt KU var korrekt. Semestergrundande frånvaron i kalenderdagar samt ej semestergrundande frånvaron i kalenderdagar skall väl vara "överflyttad" då vi konverterade också, detta har jag inte själv rört. Hur blir det med Semesterskuldlistan, blir denna också korrekt i kronor? Vi har en anst som skall sluta i mitten på mars och då kommer han ju få ut en slutlön och kvarvarande samt intjänade dagar i pengar, så att denna beräkning blir korrekt när man gör slutlönen i mars?