Endast Sverige som alternativ land - Webshop

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 7 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Det är bättre att inte ha något alternaiv alls om man inte kan välja på annat land än Sverige.
Fick just en fråga från en kund i Helsingfors vilket land vi tänkte skicka till då hon bara kunde välja Sverige?
Foto på Bravara Sverige

Bravara Sverige

 • 440 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 2
Foto på Kristian Sandström

Kristian Sandström, Anställd

 • 5,878 poäng 5k badge 2x thumb
Hej, ja detta är en svår nöt. VI har valt att vara tydliga med att internationell handel inte stöds i dagsläget. Att visa landet Sverige i kassan är tänkt som en tydlighet så inte bokföring blir fel om beställningar kommer in från andra länder.

Tills dess att vi har stöd för internationell handel är det tänkt att vi håller kvar Sverige som enda val i kassan.
Foto på Bravara Sverige

Bravara Sverige

 • 440 poäng 250 badge 2x thumb
så länge det är privatkunder spm beställer så förändrar det inte bokföringen, vi har många kunder från Finland och Norge, men även från många andra länder i Europa, och de upplever det som osäkert när det inte finns plats att skriva in land!
Foto på swejazz

swejazz

 • 158 poäng 100 badge 2x thumb
håller helt med, missar massor med kunder pga av detta!
Foto på Kristian Sandström

Kristian Sandström, Anställd

 • 5,878 poäng 5k badge 2x thumb
Det förändrar i allra högsta grad bokföringen även om det gäller privatpersoner och länder utanför EU, vilket Norge är.

Försäljning av varor till en köpare utanför EU betraktas som exportförsäljning. Vid export behöver moms inte läggas på försäljningspriset. Som säljare måste du kunna styrka att varan har transporterats ut ur EU:s skatteområde. I vissa fall blir det tullavgifter på försäljningen.

När det gäller Finland och privatpersoner så är det precis som du säger. Det förändrar inte bokföringen. Däremot behöver ingen moms läggas till på försäljningspriset vid försäljning mellan två företag, där köparen hänvisar till sitt registreringsnummer för moms (VAT-nummer). VAT-numret ska ingå i betalningsspecifikationen. Du som säljare måste kunna visa att varan har transporterats från Sverige till ett annat EU land.

Som du märker är det mycket OM och MEN i dessa fall vilket påvisar anledningen till vårt beslut att ha en direkt tydlighet i kassan med stöd för endast Sverige i dagsläget.

Den dagen vi kan stå för, och hanterar dessa scenarios (vilket vi planerar att göra till förhoppningsvis senare i år i Webshop +) så kommer vi att öppna upp möjligheten att lägga till fler länder i kassan!
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,046 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

Det finns möjlighet att ställa in Internationell handel i Webshop+ och där har du möjlighet att lägga till de länder som det ska gå att handla från i kassan. 
Du börjar med att lägga till land, därefter kan du aktivera betal- och fraktsätt som ska användas för respektive land. När landet markeras som "Aktivt" så visas det i kassan. 

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie