Gå från enskild firma till aktiebolag - eEkonomi

 • 0
 • 4
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag ska göra om min enskilda firma till ett Aktiebolag och undrar om det går att göra i Visma eEkonomi? Kan jag ha både min enskilda firma och det nya Aktiebolaget aktiva parallellt i programmet under en övergångsfas tills all bokföring är komplett och min enskilda firma är avvecklad?
Foto på AndreasJohansson

AndreasJohansson

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 0
 • 4
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Du kan absolut ha firmorna igång parallellt. När du byter företagsform får du ett nytt kundnummer hos oss och har därmed två. Företagen kommer ligga upplagda på varsitt kundnummer och när du loggar in i Visma eEkonomi får du välja vilket du vill jobba med, förutsatt att du använder samma e-postadress. Använder du en annan e-postadress är det den du loggar in med som avgör vilket företag du kommer in i.
När din enskilda firma har avslutats kommer den ligga kvar i Visma eEkonomi så länge lagen kräver, för att du ska kunna gå in och titta i den även när ditt avtal där är avslutat.

För att ordna med nytt kundnummer, se över ditt befintliga avtal och hur länge det ska gälla rekommenderar jag dig att ringa till mina kollegor på försäljningsavdelningen så hjälper de dig med detta. Du når dem på telefon 0470-70 61 00.

Vi kan även hjälpa dig med att konvertera över dina register från firman till aktiebolaget om du vill det. Bara hör av dig till oss här på supporten i så fall.
Foto på Chunmei

Chunmei

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Skall ombilda en enskild firma till aktiebolag i visma e-ekonomi, hur går man til....
Foto på Jimmy

Jimmy

 • 830 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Nytt företag i eekonomi.

Hej,
jag har gjort bokslut i visma eekonomi och håller på att avregistrera min EF, har startat AB. Hur startar jag om bokföringen i eekonomi till mitt AB?

/Jimmy
Foto på Andreas

Andreas

 • 1,410 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

Jag funderar på att mitt AB ska överta enskilda firman (inkråmsöverlåtelse) och undrar var nånstans hittar man info om detta? Just nu hittar lite info om detta men gäller bara för gamla programmet visma EF men ingenting för visma eEkonomi. 

Tacksam för svar!
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Inkråmsöverlåtelse eller försäljning av verksamhet kan gå till på olika sätt och är ingen enkel fråga.
Då vi inte är några experter på detta område, rekommenderar jag att du kontaktar en Redovisningskonsult eller en Affärsjurist för hjälp med detta.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Andreas

Andreas

 • 1,410 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen,

Tack för ditt svar men jag undrade mer om det finns en funktion i eEkonomi som hjälper till när man ska flytta verksamheten till AB. Det finns en sån funktion i gamla programmet visma EF och funktionen skapar tom blankett N7 vid deklarationen. 
Foto på Malin Carling

Malin Carling, Fd Moderator

 • 478 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! 

I Visma eEkonomi finns i dagsläget ingen liknande funktion för detta.
Skatteverket har samlat bra information om det i länken Ombilda enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ha en bra dag!
/Malin
Foto på Robin Claesson

Robin Claesson

 • 60 poäng
Nää, det håller jag inte med om.
Foto på Bitte

Bitte

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ombilda ef till ab - eEkonomi.

Jag har en enskild firma samt att jag startat nytt ab i maj. Vill nu ombilda ef till det nya ab. Hur blir det med skatt och moms som ska betalas nästa är. Har ej betalat in nån prelskatt då ab egentlugen skulle startats tidigare. Har nu hafr intäkter på ca 250 000 i ef. Hur gör jag med de pengarna som finns kvar i ef. Det ska gå till skatt och moms resten uttaget som eget uttag (lön) Inget överskott. Endast inventarier som är direktavskrivna i ef ska föras över till ab. Hur avslutar jag allt bokföringsmässigt i ef nu vid årsskiftet? Tacksam för svar
Foto på Karin Danielsson

Karin Danielsson

 • 846 poäng 500 badge 2x thumb
Hej.

Jag har startat ett AB som jag kör parallellt med den enskilda firman. Tanken är att allt går över jan 2018, men jag har redan börjat få BG-inbetalningar på aktiekontot. Firman startades 7/12-17 så det är ok att få inkomster på det nu. Hur gör jag för att registrera dessa inbetalningar på aktiebolaget istället för den enskilda firman. Och hur gör jag för att registrera fakturan som betald på den enskilda firman fast det skall räknas som vinst i AB istället?

Vänliga hälsningar
Karin Danielsson
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Karin!

Du behöver, som nämns ovan, ett nytt eEkonomi för ditt aktiebolag. Det är bara att slå en pling till oss på 0470-706200 om du önskar att vi hjälper dig med det.

När det är klart så kan du alltså bokföra betalningar även i ditt aktiebolag. 

Jag tänker att man ska skilja detta åt, har fakturan ställts ut från din enskilda firma ska även betalningen registreras i den enskilda firman - men det kanske är okej att göra så som du säger? Kontrollera gärna med Skatteverket vad som är korrekt. Återkom gärna i tråden om du får någon bra information!

Om du ska hantera det så får lägga en betalning på fakturan i den enskilda firman. Betalningsverifikationen får du sedan spegelvända under Bokföring - Verifikationer. I aktiebolaget kan du registrera betalningen som en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer.

Ha det fint!

Moa
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.