Låsa upp lönekörning - Lön 300/600

 • 7
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Under bevakning
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Ett stort problem som Vi har är att alla timmar man har registrerat på H antällda, all manuell lön man har lagt in försvinner om man låser upp lönekörningen. Samt om man låser upp varför kan man inte låsa upp för bara en anställd om man nu vill justera något på lönekörningen
Foto på Corneliar

Corneliar

 • 130 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 7
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
I dagsläget kan du inte styra upplåsningen till vissa anställda. Men jag ändrar ämnet till en idé och för dina tankar vidare till utvecklingsavdelningen som får titta vidare på det. Tack för att du framförde dem till oss!
Foto på Gavle Teater

Gavle Teater

 • 232 poäng 100 badge 2x thumb
Om jag måste låsa upp en lönekörning försvinner flera rader i de redan beräknade lönerna. Superfarligt och helt onödigt. Jag vill bestämma själv vad som ska ändras.

This reply was created from a merged topic originally titled
Låsa upp lönekörning.
Foto på Gun Roos

Gun Roos

 • 464 poäng 250 badge 2x thumb
När jag låser upp en lönekörning och det är någon som är markerad som att den har slutat så låses den automatiskt upp och antalet timmar som de jobbat försvinner och blir noll. Onödigt att man måste ta fram alla underlag igen och börja om från början.
Foto på Tobias Runesson

Tobias Runesson, Fd Testledare - Visma Lön

 • 5,996 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi har gjort en del ändringar kring hur upplåsning fungerar men jag är också medveten om att det finns mer att göra. Det kan vara en bra tanke som Corneliar hade att man ska kunna styra vilka man vill låsa upp.

Jag tackar för er input, den tar vi med oss!
Foto på Lenasekonomi

Lenasekonomi

 • 1,820 poäng 1k badge 2x thumb

2 år senare är det exakt samma problem. jag skulle vilja höra logiken bakom att de lönespecar där man gjort manuella ändringar och sedan klarmarkerat, DÄR ramlar klarmarkeringen bort. Medan de lönespecar som man inte ändrat i (där förutbestämd mönadslön, timmar osv är kvar), där ligger klarmarkeringen kvar. Det här är SÅ fruktansvärt irriterande och tar så mycket tid. Helt otroligt att man inte förbättrat NÅGONTING på 2 år!!!!


Foto på Lenasekonomi

Lenasekonomi

 • 1,820 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Klarmarkering försvinner vid upplåsning.

Det är rätt otroligt att många har klagat för två år sedan över att klarmarkeringar försvinner när man låser upp en lönekörning, och absolut ingenting görs i frågan!!!!!! Det är just på löner som man har gjort någon manuell ändring i som klarmarkeringen försvinner, de lönerna som är som vanligt, där ligger markeringen kvar. I synnerhet under sommaren, med mycket extra personal och mycket speciallöner är det SÅ frustrerande att 37 löner blir fel när man försöker rätta till en. Om det nu inte går att låsa upp lönekörningen utan att det här händer, borde man åtminstone kunna skapa en ny lönespec för en person och välja att hela den föregående ska backas, med skatt och allting.

Helt vansinnigt att man inte lyssnar på vad som skrivs här utan bara kommer med bortförklaringar när någon upplever problem med programmen.

Som redovisningsbyrå är det inte lätt att förklara för kunden att de får betala x antal timmar extra för att programmen krånglar.
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Hej
Instämmer med alla ovan!!
I löneprogrammet är anställda involverade och börjar tvivla på löneadministrationen om det blir fel och även Skatteverket kan bli involverat om det blir fel på arbetsgivardeklarationen.

Gör jag löner för ett hundratal anställda är det inte lätt att hålla koll på allt som ska rättas vid en upplåsning, för att inte tala om tiden det tar.

Utifrån dessa aspekter känns det som det här behöver tas seriöst och prioriteras.

Tänk om verifikationer försvann om jag bokat dom manuellt och inte via journaler när jag låser upp en låst period i Visma Administration?? Jag ryser och fryser vid tanken..

Det känns som Visma Lön mest gör lagmässiga uppdateringar och väldigt väldigt lite när det gäller funktioner. Se historiken.

Kanske ett studiebesök hos eEkonomi?;)

Mvh

Kenneth
Foto på Christel

Christel

 • 6,320 poäng 5k badge 2x thumb
Instämmer helt!!
Foto på Lenasekonomi

Lenasekonomi

 • 1,820 poäng 1k badge 2x thumb

Drabbades av det här i slutet av juli. 37 lönespecar, alla med manuella ändringar och en felaktig. För att inte behöva låsa upp lönekörningen och rätta alla lönespecar följde jag tipset från Vismas support, att göra en "inbetalning från anställd" och så skulle allt lösa sej. BIG MISTAKE!!! Nu är bokföringen helt felaktig och jag får lägga timmar på att reda ut vad som ska vara rätt.  Dessutom har den anställde dubbla löner, både tim och månadslön när jag gör en spårning på honom.


Blir SÅÅÅÅÅ trött på att visma bara lovar att man ska titta på det här, år ut och år in och inget händer. Lösningen kanske är att vi går ihop ioch börjar fakturera visma för att extra arbetstid vi får lägga ner när de inte kan lösa problemen!!!

Foto på Malin Sköld

Malin Sköld, Fd Produktansvarig Visma Lön

 • 9,962 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Lena!

Jag beklagar att du drabbats av massa extraarbete i samband med att du låste upp en lönekörning.

Vi har gjort förändringar i programmet för att klarmarkeringen inte ska försvinna vid upplåsning förutom i de fall då det är gjort en förändring i anställningsregistret som påverkar beräkningen av lön, t ex en förändring av skatteberäkningen.

För att kunna förbättra denna funktionen ytterligare och arbeta bort eventuella fel är jag intresserad av att se vad som hände i just ditt företag vid upplåsningen.  Jag kontaktar dig via mejl för att kunna få lite mer information från dig.

Vänliga hälsningar

Malin

Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,698 poäng 20k badge 2x thumb

Hej Malin,

Det är bra att ni tar tag i problemet! Egentligen borde det väl vara så enkelt att när man låser upp lönekörningen ska precis allting vara precis som det var när man låste. Sedan ska man kunna ändra på en enskild anställd, utan att något annat ändras. Man bör också få en "varning" om det skulle finnas en ändring gjord i anställningsregistret, så att man kan avgöra om man vill ta hänsyn till denna ändring eller inte. Det troligaste är väl att man INTE vill ta hänsyn till en ändring man gjort efter det att man låst en lönekörning.

//Tina

Foto på Christel

Christel

 • 6,240 poäng 5k badge 2x thumb
Håller fullständigt med! Allt ska förbli låst, och jag vill välja att låsa upp den som ska ändras. Om jag lägger in timmar manuellt är de borta tex Så snälla gör så att inget låses upp med automatik!
(Redigerad)
Foto på Lenasekonomi

Lenasekonomi

 • 1,820 poäng 1k badge 2x thumb
Japp, ännu en gång. Det hjälper inte vad ni från visma säger, för mej är det obegripligt att när jag låser upp en lönekörning - så blir det inte likadant som när jag låste!!! Det tycker jag är en självklarhet! Blir lika irriterad varenda gång det här händer, och när en massa ändringar ramlar bort. Vänder ni er bara till stora personalavdelningar där man har stenkoll på scheman och annat - nej, det kan ni ju inte göra för inget storföretag skulle använda ett sånt här system. Så varför inte försöka ändra systemet till att passa för mindre företag där saker och ting ändras hela tiden, där en del anställda inte kommer med sin tidrapport förrän 3 dagar senare och man är snäll och betalar ut lön ändå??? Känns rött tröstlöst när man sen att den här tråden startade för 3 år sedan och inget händer!!!
Foto på Joakim Loden

Joakim Loden, Fd Testledare - Visma Lön

 • 6,802 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Lena!

Jag har full förståelse för att det kan kännas jobbigt om man återkommande drabbas av problem. Det kanske kan upplevas som att inget händer men faktum är att vi har gjort ett flertal förbättringar vad gäller låsning av lönekörningen de senaste åren. Det kanske inte alltid är de ändringar som man ser vid första ögonkastet utan berör specifika fall som har med låsning att göra men vi har lagt mycket energi på att förbättra den funktionen. Det är dock uppenbart att vi inte har nått hela vägen fram ännu av inläggen i den här tråden. Att göra om låsningsfunktionen helt och hållet som vissa önskar i den här tråden är ett gigantiskt arbete då det är en central del av hur löneprogrammet fungerar idag. Det är möjligt att det är någonting vi gör i framtiden men i dagsläget ligger vårt fokus på att förbättra den befintliga funktionaliteten. Det är väldigt värdefullt för oss om vi kan få in information kring vad som blir fel och när det blir fel. Du får gärna kontakta vår supportavdelning när dessa problem uppkommer så att vi kan titta närmare på vad som händer och förhoppningsvis förbättra programmet i framtiden.
(Redigerad)
Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,698 poäng 20k badge 2x thumb

Hej Joakim,

För oss med över 60 st anställda varav många med tim-lön, utlägg, förskott, avdrag mm mm är det i dagsläget så att vi har ett internt "förbud" att låsa upp en lönekörning, för vi har inte tid att kolla vad som eventuellt har ramlat bort/ändrats. Vi gör oss helt enkelt omaket att rätta i en ny lönekörning.

Ni kommer således inte få några felrapporter från oss, men det betyder inte att vi är nöjda :-), så jag hoppas ni har vårt önskemål i åtanke tillsammans med de ni får från andra.

Jag tycker kanske också att information om farorna med att låsa upp en lönekörning borde vara tydligare från Vismas sida, då jag inte tror att jag är ensam om att inte ens förstått att jag var tvungen att gå igenom en upplåst lönekörning i början.

//Tina


Foto på Marie

Marie

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb

Oj, känner mig lite uppgiven när jag ser att detta pågått mer än fyra år... Hos en kund jag har, fick två personer mycket högre lön än vad de skulle ha på grund av att lönebeskeden låstes upp när vi skulle ändra något (hos nån annan). Inte så kul för dem att betala tillbaka lön sen. Och detta hände bara för några månader sen...

Visma är ett så pass stort program så det borde finnas folk som kan programmering och kan ändra detta...//Marie 

Foto på Ludolf

Ludolf

 • 2,554 poäng 2k badge 2x thumb
Jag ser att den här gamla tråden dykt upp igen. Inte heller jag (likt Tina H) kan framföra några konkreta klagomål längre eftersom även vi infört ett internt förbud mot upplåsning. I stället gör vi så här:

Alldeles före låsning tar vi en säkerhetskopia. Vi redigerar säkerhetskopians namn så att namnet innehåller "FÖRE LÅS". Om vi skulle behöva låsa upp någon gång så återläser vi säkerhetskopian i stället.
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Ludolf
Det fungerar att göra så men känns ändå som en plan c med potentiella risker för att få göra om mycket.

Känns lite som att musen har med sig en ostbit som han försöker byta ut mot den godare som ligger råttfällan, i bland går det men i bland smäller det bara till..;)

Jag ser det här som en bugg som måste lösas

Mvh

Kenneth
Foto på Christel

Christel

 • 6,320 poäng 5k badge 2x thumb

Visma!! Ni måste åtgärda detta!!

Hann inte inför tipset ovan förrän jag för en gång skull blev tvungen att låsa upp (gör det i princip aldrig, men nu var jag tvungen, av olika orsaker) Och har ett antal extraanställda och deras timmar är borta! Är inte hos denna kund just nu så jag har inte underlagen...

Alla bokar skulle ju vara kvar om man inte ändrat något i tex skattetabeller, enligt längre upp i tråden... men det stämmer ej!!

Mycket frustrerad!

Foto på EvaLiljeros

EvaLiljeros

 • 160 poäng 100 badge 2x thumb
Nu har jag tillbringat en timmes arbetstid för att nästan alla löner låstes upp efter att jag skulle göra en ynka komplettering. Vem betalar??? Ni skulle åtgärda detta för fem år sedan
Foto på Christel

Christel

 • 6,218 poäng 5k badge 2x thumb

Förstår dig precis!

Förstår däremot inte Visma som inte kan åtgärda detta. Borde väl inte vara så svårt att kunna backa en körning?? Går ju att backa en semesterkörning, borde väl gå att göra på liknande sätt?

Foto på Bj

Bj

 • 4,828 poäng 4k badge 2x thumb
Ja det låter lite märkligt att detta skulle vara en så stor sak att fixa. Klickar man på att låsa upp lönekörningen så skall inte ett enda lönebesked öppnas upp automatiskt. Det avgör den som gör lönen, inte Visma600... :)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.