Bokföring utan journal i Visma Administration

 • 28
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Under bevakning
Jag skulle vilja ha möjlighet till direktkoppling till bokföring från faktura och betalningshantering. Mao vill jag ha möjlighet att slippa göra journal när jag bokför fakturor och betalningar. Man hade alltså valt att definitivregistrera fakturor (kund och leverantör) samt när en inbetalning blir "godkänd" genererar det direkt ett vernr. Man borde kunna välja om man vill använda sig av journal eller inte. Använder Visma administration 500 //Jenny L
Foto på Jenny L

Jenny L

 • 788 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 28
Foto på Markus

Markus

 • 324 poäng 250 badge 2x thumb
Jag är av samma uppfattning. Skulle också vilja slippa skriva ut journaler.
Foto på Håkan Fäldt

Håkan Fäldt

 • 176 poäng 100 badge 2x thumb
Självklart ska man i ett modernt program kunna välja om man vill köra ut journaler eller ej.
Jag ser ingen som helst nytta med journalerna!
Foto på marg

marg

 • 398 poäng 250 badge 2x thumb
Mycket delade åsikter om Visma utledd av journalerna...
Visma Administration 2000 tycker jag är ett prisbilligt val före man tar det stora steget till ett ”riktigt” (läs mycket dyrt) system, och som sådant är det ett fungerande system.
Det är dock ett lapptäcke av konstigheter och journalerna är ett av dessa. Vad som irriterar mig allra mest med journalerna är att man inte kan ”klicka” sig till de enskilde leverantörs- eller kundfakturor, in- eller utbetalningar samt lagertransaktioner. Man kan klicka de flesta ställen och hitta verifikatet som journalen har bokförts genom... men detta är ju absolut värdelöst, vad har jag för nytta av att se ett sådant verifikat, jag vill ju se en faktura eller betalning eller en lagertransaktion. Då måste man välja ”arbete med” – ”bokföring” och ”gamla journaler”, och då hitta den journal som hör till det verifikat man hittat och då hitta vilken kund, leverantör eller artikel det rör sig om, och därefter gå till resp.
Hur enormt enklare det vore om detta var direkt klickbart... och att kunna sortera journalerna på typ istället för nu där de står huller om buller... utbetalningsjournaler, inbetalningsjournaler, lagerförändringsjournaler, fakturajournaler, leverantörsfakturajournaler... med en av varje journal per dag blir det ju c:a 1100 journaler per år... irriterande bökigt att hitta runt i.
Journalerna tillsammans med konstigheterna i EDI, i beställning och inköp, i order och lager, i utbetalningar... ja konstigheter lite överallt som gör att man får utveckla egna smått ologiska rutiner och ändra i EDI-mallar och köpa till rapporter gör att man ibland blir arg på programmet... men jag tycker ändå om det, främst såklart på grund av att det inte är så förskräckligt dyrt, men också att det faktiskt kan göra det man är i behov av... inte minst genom de externa kopplingar genom Visma Integration...
Så länge att de inte väljer att ändra för mycket i gränssnittet och ev. göra det mer likt det otäcke Visma Lön, när det fanns ett bra program tidigare med samma gränssnitt som Administration (numera Visma Lön Special)
Foto på Lena_W

Lena_W

 • 260 poäng 250 badge 2x thumb
Jag har lyckat klicka mig runt till belåtenhet, men upptäckte att det gick ifall (har jag för mig i alla fall) man hade inställningen "ett verifikat per transaktion". I och med att det blev så många verifikat, tog jag bort den funktionen och kunde sedan inte klicka mig rätt så jag fick upp det jag önskade.

Off topic men det du refererar till Visma Lön, så håller jag med dig... en rysare.... varför inte behålla Administrationsinterfacet? Detta inträffade när Visma gick ihop med SPCS. Förmodligen är det en Vismalönvariant som fick gå under Visma/SPCS:s flagg för när programmet hette SPCS Lön var programmet super!
Foto på SCB

SCB

 • 2,242 poäng 2k badge 2x thumb
Jag använder Adm 1000 och skulle gärna se att journalstrukturen försvann. Det är väl bara Visma som har den varianten?
Foto på Challenge2013

Challenge2013

 • 204 poäng 100 badge 2x thumb
Jag saknar Xor som jag arbetade i på min förra arbetsplats. Tycker att Visma ger merjobb och har inte heller förstått funktionen med journaler? För mig är det merjobb och skulle uppskatta om man kunde välja bort det!
Foto på AHAB

AHAB

 • 300 poäng 250 badge 2x thumb
Det vore bra om det var valbart med journaler, och att man kan vilka journaler man vill använda.
Som jag, jag vill bara använda inbetalningsjournaler eftersom fakturajournal inte funkar.

Jag skulle också vilja att man kunde välja kortbetalning där man kan välja faktura eller kontantnota från order. För då skulle jag/man kunna använda sig av fakturajournal, så att man ser där ifall det kommer in på BG, kassa eller om det är en faktura. Nu är det bara en massa manuella knapptryckningar, eftersom kontantnota gäller både för bankkortsbetalningar och kassabetalningar. (Olika konton, som pengarna sätts in på)

Värdelöst som det är nu! vore bra om Ni kunde få med en kortbetalningflik
Foto på johangeorg

johangeorg

 • 556 poäng 500 badge 2x thumb
Jag skulle också gärna slippa journaler. Känns bara som ett onödigt extrasteg. Kör numera ut journalerna som PDF för att slippa alla papper som de genererar.
Jag har kryssat i så att jag får en verifikation per transaktion på alla utom inbetalningsjournalerna. Så det blir en väldig massa sidor om man skriver ut dem. Men har man inte den inställningen blir det väldigt svårt att hitta eventuella fel eller härleda varför det har blivit som det har blivit.
Foto på Sara

Sara

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Som Visma Admin 2000 användare tycker jag att man ska kunna välja om man vill ha journaler eller ej. Absolut merarbete med journaler, kan dock förstå argumenten för journaler vid exempelvis praktikanter eller extremt stora reskontror. Oavsett om du pdf:ar de eller ej innebär de merarbete. Har själv erfarenhet av många olika system jag uppskattar programmet men håller med om att det är förlegat att inte kunna få välja.
Foto på Kerstin

Kerstin

 • 98 poäng 75 badge 2x thumb
Bra förslag! Att skriva ut journaler, vare sig det är på papper eller pdf blir ibland bara ett extra arbetsmoment, ett nödvändigt ont. Se t ex i Visma Compact, där leverantörs- och kundfakturor såväl som in- och utbetalningar bokförs direkt utan omvägen över journaler. Den här valbarhetsfunktionen önskar jag mig snarast!
Foto på Birgit Wedin

Birgit Wedin

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Jag vill tycker som många tidigare att det borde vara självklart i ett modernt ekonomiprogram att antingen slippa journalerna het och håller alternativt kunna välja om man vill köra ut journaler eller ej. Har erfarenhet av Visma Business från en tidigare arbetsgivare och där fungerar det oerhört bra utan en massa journaler. Inser att prisskillnaden är stor, men hade uppskattat möjligheten att slippa journalerna.
Foto på Martina

Martina

 • 168 poäng 100 badge 2x thumb
Jag håller med övriga om att köra ut journaler för att bokföra känns otroligt förlegat. Har jobbat i andra system som direktuppdateras och det är mkt lättare att följa upp verksamheten löpande. I och med att övriga användare inte kan vara inne när journaler körs blir detta fruktansvärt bökigt.
Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,698 poäng 20k badge 2x thumb
Och jag vill då sälla mig till dem som förespråkar valbarhet. Jag har aldrig jobbat i ett program utan journaler och med ett gäng arbetsledare som ändrar och bökar och fixar både innan och efter det att kundfakturorna gått iväg och med ca 4000 lev fakturor per år skulle jag säga upp mig om journalfunktionen försvann :)
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,970 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej på er!

Det är riktigt kul att se era svar här i tråden och de diskussioner som uppstått på vägen. Synpunkterna varierar en hel del och vår utmaning är givetvis att hitta den rätta lösningen och rätt nivå på valbarhet - något som alla kan uppskatta oavsett vilket arbetssätt man föredrar utan att för den delen ställa till det för dem som vill arbeta som förut.

Så tack alla för input! Vi kommer ha otrolig hjälp av detta när vi skissar vidare efter sommaren. Jag kommer uppdatera här i tråden med info när vi närmar oss en lösning.

Kommentarer från fler användare är givetvis välkomna :)
Foto på Kajsa

Kajsa

 • 60 poäng
Hej, jag tycker att framför allt när jag ska söka efter en faktura så blir det krångligt med journaler. Att då behöva gå in och kolla gamla journaler för att hitta ver.nr på aktuell faktura är så tröttsamt. Varför kan man inte fixa att se ver-nr direkt istället för journalnumret på lev.fakturor?
Journaler skapar ett onödigt steg i sökfuntionen som jag ser det men annars så är det bra på större med fler fakturor eftersom jag alltid väljer att skriva ut journal och automatiskt bokföra den en gång i månaden.
Så om ni bara fixar ¨så att ver.nr syns för att slippa extrasteget så skulle jag vara jättenöjd.
Foto på Jenny L

Jenny L

 • 788 poäng 500 badge 2x thumb
Det verkar verkligen tungt att få igenom något här. Tyckte att det var skitkul med en ny version av admin, men jag har ångrat mig. Jag hade mycket hellre sett att krutet lagts åt att göra förnyelser för användare hellre än att skalet skulle förnyas och bli finare... Journalerna är enligt vad jag förstått inte valbara. Att få ett verifikat per betalning alt inbetalning har inte hänt. Nej, det får jag nog bestämt hävda, detta var inte vad jag eftersökte. Får nog kolla lite mer på de programmen som revisorn rekommenderade förra året. Jag hävdade då prompt att Visma absolut var tillräckligt bra för mig, men men...
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,970 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Jenny, tack för att du lyfter dina funderingar och återkopplar om nya versionen. När vi satsade 6 månader på att förändra utseendet, arbetsflödet och finesserna i version 2013.0 var det inte helt oväntat att reaktionerna från användarna skulle vara blandade. Personligen är jag superglad att vi gick hela vägen då det öppnar upp för helt nya diskussioner och möjligheter i vidareutvecklingen. Utöver det nya gränssnittet fick vi trots allt med flera efterlängtade funktioner, men i den bästa av världar skulle vi haft utrymme att förverkliga ännu fler önskemål. Som i alla versioner vi arbetar med diskuterar och tittar vi på hundratals smarta förbättringsförslag men måste prioritera efter tid och utrymme.

Just nu är det full fokus på nästa version av programmet och forumet har väldigt stort inflytande på vår prioritering. Ambitionen är att förverkliga de önskemål som har flest röster här i forumet men även små smarta förbättringar som kan göra skillnad för många. Den här diskussionen, om journalhanteringen, är något som definitivt kommer göra skillnad och vi har givetvis med detta i planen för 2014.
Foto på Kerstin

Kerstin

 • 194 poäng 100 badge 2x thumb
Vill delvis hålla med Jenny L, roligt med den nya layouten, den känns mer nutida. Journaleländet får vi däremot fortfarande dras med. Det måste finnas bättre sätt att göra detta på. I t ex Compact finns inga journaler, utan bokföringen uppdateras i "realtid", man kan t ex då alltid ha koll på banksaldot m m. Kan vi inte få en liknande lösning i Administration? Lättare då att direkt hitta fakturor och annat i bokföringen.
Foto på Camilla

Camilla

 • 234 poäng 100 badge 2x thumb
Jag skulle önska att in- och utbetalningsjournaler också har summering per dag/datum när man skriver ut journalen per period. På bankkontot är in och utbetalningar oftast summerade. Då blir det lättare med avstämning.
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Det här är ett bra förslag som skiljer sig från huvudämnet. Jag jag bryter därför ut ditt inlägg härifrån och slår ihop det med en annan tråd där detta diskuteras. På så vis samlar vi alla åsikter på ett ställe.
Det nya ämnet hittar du här: Uppställning och summering på reskontralistorna och i journaler - Administration
Foto på Richie79

Richie79

 • 138 poäng 100 badge 2x thumb
Jag tycker lika som många här, jag skulle själv vilja slippa journalerna.
Tacksam om dessa kunde plockas bort vid ett val i företagsinställningarna
Foto på Jenny L

Jenny L

 • 788 poäng 500 badge 2x thumb
Vad är status??
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,970 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Jenny och alla som följer diskussionen!

Som jag har nämnt tidigare här i tråden så försöker vi förverkliga önskemål i den ordning som de har röstats fram här på forumet. I versionen som kommer nu under våren har vi arbetat med flera av de största önskemålen, exempelvis att hantera en leverantörsfaktura som betalas via autogiro och möjligheten att ange egna eposttexter. I vår plan för versionen hade vi ögonen på att förenkla journalhanteringen också men har fått revidera och prioritera områden där efterfrågan var större.

Jag står fortfarande fast vid att vi önskar göra detta under 2014 och nu när vi har implementerat de största önskemålen i vårversionen ligger denna högst på listan.
Foto på Lenasekonomi

Lenasekonomi

 • 1,820 poäng 1k badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Journaler i Administration.


Jag undrar hur tanken är bakom journalhanteringen i administration. Man kan i nuläget när som helst gå in och stryka rader i en verifikation och ändra. Men journaler, där är det verkligen omöjligt att göra någonting. Det går inte att skriva ut om utskriften blev felaktig, missad men att ha rätt bock i när man journalför så att bokföring skulle göras manuellt, så har man ingen chans att ändra sej utan då är det bara att knacka för hand.

I andra vismaprogram t ec lön kan man ju enkelt backa en lönekörning om man gjort fel, mensom sagt, när det gäller journaler i administration är det kört i sten om man gjort något. Varför??? Och varför finns journalhantering överhuvudtaget istället för att skapa en verifikation direkt??
Foto på Asa

Asa

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Automatisk journalbokföring - Administration.


Hej
Vi är en redovisningsbyrå och jag har lite funderingar kring Journalbokföringen
Ni borde utveckla ett sätt att automatjournalföra tex utbetalningar.
Varför kan man inte direktbokföra utbetalningsjournaler när man skickar en fil? IOM att filen skickas är betalnignen gjord och kunde då via ett JA tex gå direkt till bokföringen med det belopp det avräknas/dag då blir avstämningen mot likvidkontot enkel.
Foto på daniel@waxthuset.nu

daniel@waxthuset.nu

 • 1,438 poäng 1k badge 2x thumb
Jag vill helst också slippa journalföring. Det skapar massor med onödiga utskrifter. Vissa säger att man kan journalföra 1 gång i månaden men då går det inte att stämma av konton mer än 1 gång i månaden. Jag kan heller inte importera utfall till Visma Analys för att jämföra mot budget, förrän journalföring är gjord.

Ni får nog ta och snabba på utvecklingsavdelningen, det är på tok för långa ledtider på efterfrågade funktioner.
Foto på Helen

Helen

 • 5,224 poäng 5k badge 2x thumb
Har arbetat med Administration 500 i drygt halvår och förstår fortfarande inte hur jag bäst hanterar journalerna!? Hur de är tänkta att hanteras? Skulle vilja se en manual för detta. 
Omsättning 1 milj, ett par anställda, fakturor ca 400 per år, varav många Rut/rot.
(Redigerad)