Fakturera/bokföra export av tjänst till företag i Dubai

  • 0
  • 2
  • Fråga
  • Uppdaterades för 4 år sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag är nybörjare på Visma eEkonomi och behöver hjälp med att fakturera och bokföra tjänst till näringsidkare i land utanför EU.

Min situation: Mitt aktiebolag har ett sammarbete med ett gym i Dubai och säljer en onlinebaserad konsulttjänst där jag utifrån ett antal parametrar som jag får skickat till mig elektroniskt (livstilsfaktorer, historik avseende fysisk träning och kosthållning, basal blodprovstagning och mätning av puls och blodtryck) gör en hälsoprofilbedömning och utformar livstilsråd utifrån eventuella förbättringsområden. Profilen sammanställs i pfd-format och skickas till företaget för att de bättre skall kunna planera klientens personliga tränings- och nutritionsprogram och kunna ge bättre hälsofrämjande rekommendationer.

Jag har tolkat detta som att det är export av konsulttjänst till näringsidkare utanför EU. Jag har försökt läsa på vad som gäller när jag nu skall skicka min första faktura och om jag förstått det rätt så måste jag tänka på vissa saker: 

1. Företagets fullständiga adress skall finnas med på fakturan.

2. Totalbeloppet skall faktureras utan MOMS, och jag skall vid en ev. granskning kunna styrka att det är ett företag jag fakturerar och inte en privatperson - normalt skall man skriva mottagarens VAT-nr på fakturan. Företaget ligger ju dock i Dubai som inte har VAT. Hur gör man då? Jag har bett företaget att skicka ett dokument som styrker att de är ett Dubai-baserat företag att kunna visa vid en eventuell granskning. Räcker det?

3. Jag måste på fakturan ange hänvisning till den lagtext som förklarar varför jag inte lagt på moms på fakturan. Den internationella hänvisning jag lyckats googla mig till att man kan använda vid momsfri export av tjänst: "Outside-Community supply, article 9 (2) (e), 6th VAT-directive." Stämmer det?

4. Beloppet på fakturan står i USD. När jag bokför (enl kontantmetoden) skall jag bokföra den från bankens kontoutdrag angivna siffran i SEK, right?

Något annat jag missat/bör tänka på?


När jag får betalningen till mitt företagskonto - vilka konton bör bokföra på?Ber om ursäkt om frågorna är väldigt banala men vill vara säker på att göra rätt eftersom denna relativt komplexa affärshändelse också är den första jag skall skicka från bolaget.


Foto på Bojan

Bojan

  • 518 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

  • 0
  • 2
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

  • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Gällande din andra fråga bör ett VAT-nummer finnas. VAT-nummer är det internationella momsregistreringsnumret och inte bara i EU. Det är dock inget krav för att kunna skapa fakturan i eEkonomi. 

Vad gäller din tredje fråga är detta något du bör kolla med Skatteverket. Du kan lägga in en textrad på fakturan men vad det ska stå är bäst om du får det klargjort. 

På den fjärde frågan ska du precis som du säger bokföra det i SEK så länge du inte har ett valutakonto. Då kan du matcha i utländsk faktura, men bokföringen kommer alltid ske i SEK.

Det enklaste för att få bokföringen korrekt är att använda programmets faktureringsmodul. Gör du en faktura till ett land utanför EU kommer ingen moms att väljas upp. Lägger du dessutom en artikel som en tjänst kommer det att automatiskt bokföras direkt mot 3045 - Försäljning tjänst utanför EG momsfri.

Hoppas detta besvarade din fråga någorlunda!

/Hanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.