Fel i gammal momsredovisning - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej! Jag upptäckte nu i augusti att jag gjort fel i momsredovisningen för kvartal 1. Verifikationen är korrigerad men jag behöver också ångra momsredovisningen och vad jag förstår av programmet kan jag bara ångra föregående kvartals momsredovisning. Hur gör jag för att korrigera momsredovisningen för kvartal 1 nu?
Foto på Catarina

Catarina

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Hej!
Om du backar hela verifikatet med den gjorda tidigare momsredovisningen på den dag som du gjorde den och sedan gör om momsrapporten så fixar det sig. 

Sedan får du logga in på skatteverkets hemsida och göra om momsredovisningen där. Detta gör du genom att ta upp den aktuella perioden och sedan fylla i de belopp som skall vara i respektive ruta. Det är enkelt bara att följa den momsrapport som du fått från programmet.

Hör av dig om det inte skulle fungera.

Tomas Tobiasson
Angamato ekonomikonsult AB
Tel 0770-33 99 25
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Catarina,

I eEkonomi får du Ångra de Momsrapporter som är skapade senare än kvartal 1. De jag menar är att du får ångra kvartal 2 om det är den senaste och därefter kvartal 1 - skapa om momsrapporten för kvartal 1 och sedan för kvartal 2.
Och precis som Tomas skriver ovan korrigerar du momsdeklarationen för kvartal 1 på Skatteverkets hemsida. Momsredovisningen för kvartal 2 behöver du inte göra något mer med om den stämmer enligt tidigare inlämning.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Catarina

Catarina

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Tack för svar! Jag har dock fortfarande ett problem. Jag har ångrat båda momsrapporterna och även gjort en korrigeringsverikation på det som var fel men när jag ska göra ny momsrapport slår inte ändringen igenom. Granskar jag vilka verifikationer som ligger bakom ruta 10 i momsredovisningen står den korrigerade summan under debet och resten i kredit. Dock uppdateras inte kontosaldot. Det är bara summorna i kredit som summeras och hamnar i momsredovisningen.
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Catarina!

Om du kontrollerar verifikationerna det gäller under Bokföring - Verifikationer - står det korrekt momskod på dessa? Klickar du på verifikationen så ser du en specifik kolumn för dessa. Om någon verifikation saknar momskod kan du klicka på Åtgärder - Korrigera momskod. Lägg till korrekt momskod.

Om momskoderna är korrekt så låter det mer som att något är bokat fel. Hur ser ursprungsverifikationen samt korrigeringsverifikationen ut?

Återkom så kikar vi vidare, ha det fint!

Moa
Foto på Catarina

Catarina

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!
Jag tror att det ska vara rätt momskod. Bifogar några bilder. En är från den korrigerade momsredovisningen. En är från den korrigerade verifikationen som var fel från början. (Jag hade bokfört den två gånger.) En bild är från posterna bakom ruta 10 i den nya momsredovisningen.
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Ska ursprungsverifikationen samt korrigeringsverifikationen enbart gå plus minus noll? Alltså ska dom ta ut varandra i bokföringen?

Såg inte någon bild på ursprungsverifikationen.

Exakt vad är det som är fel i momsredovisningen?

Återkom så kikar vi vidare.

Moa
Foto på Catarina

Catarina

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Hej
Ja. De ska gå plus minus noll. Det är en faktura jag hade råkat bokföra två gånger.

Om du tittar på bilden från nya momsredovisningen där transaktionerna från ruta 10 står så är den korrigerade summan (9583,6) med där så så långt är allt bra. Dock så ändras inte kontosaldot. Summan 27678,25 är summan av posterna i kredit men den räknar inte bort de nio tusen kronorna i debet i saldot. Till momsredovisningen förs alltså summan 27678,75 vilket är summan i första versionen av momsredovisningen. I denna nya borde det vara 27678,75-9583,6=18095,15 som är kontosaldot och alltså summan i ruta 10 i den nya momsredovisningen.

Catarina
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag kollar på bilden som visar vad som ingår i ruta 10. 

Där ser vi att verifikation A29 och A74 går plus minus noll. Där finns 9583,6kr både i debet och kredit.

Räknar man samman övriga poster så landar vi på 27678,25kr.

Det verkar som att fakturan bokförts ytterligare en gång i verifikation A25 - är det korrekt? Om inte, ska ju även den korrigeras och då landar vi på 18 094,65kr i ruta 10. 

Trevlig helg!

Moa
Foto på Catarina

Catarina

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Ursäkta att jag är lite trög. Nu blir jag jätteförvirrad. Jag ser ju att summeringen blir som du sa, men hur kan då den första momsredovisningen (utan kortigeringsverifikation A74) ha gett sammma belopp till ruta 10 som nu? (27678:-) Känner programmet automatiskt av att två identiska poster finns med och räknar bort den ena?

Trevlig helg!
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Catarina,

Svårt att säga varför beloppet i ruta 10 är samma och nej programmet räknar inte bort något belopp när det finns identiska poster.
I detta fall finns 9583,60 två gånger i kredit och en gång i debet vilket gör att  ett av beloppen i kredit och beloppet i debet tar ut varandra och blir noll.

Om du tar ut en transaktionsanalys under Bokföring - Transaktionsanalys - sök på konto 2611, välj bokföringsdatum (kolla både föregående period och denna) hur ser ditt ingående respektive utgående saldo, stämmer dessa?
Kan det bero på att korrigeringen av verifikation A29 är gjord 24/8 och den första momsredovisningen (utan korrigeringsverifikation) är gjord innan?

Som min kollega Moa var inne på tidigare kan det kanske vara något annat som är fel bokat?
Kolla igenom de verifikationer som ska vara med i denna momsredovisning och dubbelkolla att det finns rätt momskoder på samtliga - korrigera momskoden om den inte stämmer.

Ha en fin dag och återkom gärna om något är oklart eller om du har fler funderingar.
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.