Fel i min bokföring under första räkenskapsåret - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

Nu när jag går igenom min bokföring för 2017 så ser jag några fel som jag hoppas kunna få hjälp med att rätta till.

Under jan-mars hade jag 62 kr som ingående moms som jag fick tillbaks från skatteverket och blev kvar i mitt skattekonto.

När jag tog ut lön för Maj månad så var jag lite för snabb med att bokföra och betala arb.giv avgiften till skatteverkets konto då jag bokförde ett belopp på inkomst.skatt 9506(rätt)+arb.giv avgift 11468 (fel) = Tot 20974 kr. men när jag efter några dagar skulle skicka in arb.giv. deklarationen så kom jag på att jag hade rätt att dra av 10% (FoU) från arb.giv.avgiften och därmed skickade jag in deklarationen med ett totalt belopp på: 17324 kr

Alltså har jag betalat för mycket till skattekontot och bokfört ett större belopp än vad jag borde. när skatteverket drog sedan ut pengarna 17324 kr enligt arb.giv.deklarationen så hade jag kvar i skattekontot 3650 kr. samma fel hadejag gjort även för april månad, så totalt belopp som jag hade kvar i skatteverkets konto blev: 7300 kr.

Mitt nästa fel var när jag momsredovisade för apr-juni dvs andra gången då betalade jag för mycket till skattekontot. Jag betalade allt som låg under utgående moms konto (64961 kr)trots att jag hade 4287 kr under ingående moms och borde ha betalat in som enligt min momsredovisning enbart skillnaden som låg under 2650 kontot dvs.(60674 kr) som senare drogs ut från mitt skatte konto.

Totalt blev alltså kvar i skattekontot: 62 kr + 7300 kr + 4287 kr från momsen = 11649 krsom är bolagetspengar så att säga.

Under augusti månaden 31/aug tog jag ut dessa pengar som utbetalning från skatteverketskonto till mitt bolags bankkonto som en summa 11649 kr. fast har bokfört det under flera verifikationer genom att dela upp beloppet på: 62 kr ing.moms jan-mars, 3650 kr FoU för april, 3650 kr FoU för maj och 4287 kr för ing.MOMS apr-juni, se verifikationerna i bilderna nedan.

Jag har försökt rätta till vissa verifikationer där jag skapat korrigeringsverifikationer men jag tror att jag har ställt till det ännu mera kanske? 

Jag undrar om jag kan få hjälp med att rätta till felen? jag bifogar bilder på allaverifikationer som jag tror kan hjälpa er att förstå vad jag gjort.

Mvh
Alex


_____________________________________________________________

_____________________________________________________________________
_______________________________________________________________


Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,136 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Alex,

Jag tror att jag har fått mig en ungefärlig bild över din situation med hjälp av de bildunderlag du har bifogat samt din förklaring i texten.
Däremot är det flera mindre bokningar som har blivit fel och som du har försökt att korrigera.

Att enbart försöka lösa detta via forumet utan tillgång till hela din bokföring blir tyvärr ej lätt så jag hade rekommenderat dig att ta hjälp från en redovisningsbyrå/konsult som kan hjälpa dig med ditt problem.

Vi har flera kunniga användare på forumet som nog mer än gärna hjälper dig.

Annars kan du via »Hitta en redovisningsbyrå få fram en lista på de redovsiningsbyråer som kan ditt program/tjänst.

Ha en bra dag!

/Cecilia
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

Okej jag förstår. två sista frågor:
jag har kontrollerat saldon på de olika konton (2730, 7510 m.m.) och det verkar stämma med alla löner jag tagit ut samt vilka arb.giv. avgifter & skatt jag ska ha betalat osv.  borde inte det räcka? 

Min andra fråga: om jag tog ut ett belopp från skatteverket på: 11649 kr den 31/aug,
är det fel att fördela beloppet på flera verifikationer när man bokför den? eftersom det beloppet består ju av olika "utbetalningar" bl.a: ingående moms och avdraget för arb.giv avgift.

Mvh
Alex
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Alex! 
Börja med att kika på denna filmen. Där kan du få en förståelse för hur det är tänkt att du ska jobba med dina skattehändelser utifrån skattekontot i programmet. (Finns för de som har aktiebolag) 
Precis, saldot på de kontona borde stämma med skatt och arbetsgivaravgifter du har betalt. 

Du brukar använda bokföringskonto 1630 för ditt skattekonto. Så beloppet på det bokföringskontot ska stämma överens med de händelser som har skett på ditt skattekonto. Så insättningarna på skattekonto, när det dras från skattekontot och eventuella utbetalningar från skattekontot ska bokföras. 

Hoppas detta kan hjälpa dig!
/Sanna
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Sanna,

Tack för infon. men om jag bokför allt manuellt så rekommenderar ni ju att jag håller mig till det och inte gör något på kassa o bankhändelser? så filmen är kanske inte riktigt till för mig antar jag.

jag undrar också om du kan svara på min fråga: om jag tog ut ett belopp från skatteverkets konto på: 11649 kr den 31/aug, 
är det fel att fördela beloppet på flera verifikationer när man bokför den? eftersom det beloppet består ju av olika "utbetalningar" bl.a: ingående moms och avdraget för arb.giv avgift. eller måste den bokföras som en total summa dvs 11649 kr?

Min sista fråga är: i min balansräkning står det vid konto 1630  :  - 6600 kr. är det fel?
måste den vara noll? I mina ögon har jag svårt att se att den ska vara noll med tanke på att jag vid arb.giv.deklarationen för november tex så bokar jag ju upp skatten och arb.giv.avgifterna i kredit på 1630..och då kan den ju inte bli noll förrän på 12/dec då jag bokför tex sista steget i löneutbetalningen där jag krediterar 1930 och debiterar 1630.  dessutom bokförde jag även preliminär F skatt: 1930 K och 1630 D i första steget redan under nov. och i mitt fall så har jag -6600 kr som saldo i slutet på räkneskapsåret. och det beloppet är som ingående balans till det nya året från dec.

Mvh
Alex
(Redigerad)
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 93,504 poäng 50k badge 2x thumb
Hej Alex!

Jag är inte säker på vad du menar med att vi rekommenderar att du håller dig till manuell bokföring. Fördelen med Kassa- och bankhändelser är att du automatiskt får en avstämning av dina bankkonton och en eventuell kassa.
Du har också möjlighet att göra en avstämning mot ditt Skattekonto på samma ställe. Då får du också automatisk avstämning av det. Ta gärna en titt på filmen som Sanna länkar till i sitt svar :)

Bokföringskonto 1630 ska motsvara ditt kontoutdrag hos Skatteverket (ditt skattekonto), och precis som du säger bör det inte vara noll om du har andra avgifter som ska betalas framöver.

Jag tycker inte att det var fel att dela upp händelserna på olika verifikationer. Huvudsaken är att det går att följa vilken transaktion det avser och när det gjordes.

/Anna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.