Fel kort vid privat köp - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Jag råkade använda fel kort vid ett privat köp och använde alltså företagskortet. Jag undrar nu hur jag bäst ska bokföra detta.

När jag använder mitt företagskort (enskild firma) får jag en faktura varje månad med en uppsamlad summa på alla köp som gjorts under månaden - jag har alltså inte ännu betalt.

Hur ska jag lösa detta? Jag vet inte om det är möjligt, men skulle jag ev kunna betala fakturan från mitt privata konto och därmed inte alls behöva bokföra det, eller ska jag föra över den summa jag använde (200 kr) från privat till företagskonto? Hur ska detta bokföras då?
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på malin66

malin66

 • 1,616 poäng 1k badge 2x thumb
Du kan boka upp det på avräkningskonto 2893 skuld till närstående. Om du bokför hela kreditkortsfakturan på en gång så gör du det i samband med detta på det datum du betalar den. Kom ihåg att räkna hela beloppet för ditt privata inköp inkl moms eftersom du inte får dra momsen på just detta inköp i ditt företag. 
Då bokar du så här aktuellt belopp på  2890 Kredit och aktuellt belopp på 2893 Debit. Du gör resten av bokningen på fakturan som vanligt mot respektive kostnadskonto.

Bokför du istället inköpen med företagskort löpande vid inköpstillfället så bokar du det kvittot som privat på ovanstående konton. Du kan koppla ett kvitto/bild till den verifikationen du skapar så har du kvar kvittot både privat om det behövs och som referens i ditt företags bokföring.
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Eftersom det rör en enskildfirma så stämmer inte ovanstående. Ovanstående förutsätter att man tar ut lön, vilket man inte gör i enskildfirma.

Bokför istället summan inkl moms som eget uttag. Konto 2013.
Foto på MarieN

MarieN

 • 6,514 poäng 5k badge 2x thumb

Om jag har någon som råkat ta fel kort och debiterat företagskortet så lägger jag den summan på konto 2790 - övriga löneavdrag. (Summan inklusive moms då momsen inte är avdragsgill vid privatköp)

Sparar en kopia på vad som skall dras från denna person vid nästa lönekörning.

Vid lönekörningen så drar jag av summan från personens lön via (avdrag 1305) och bokar mot konto 2790.

Är det så att du bara har dessa 200:- på fakturan så skulle jag betala den fakturan privat, då slipper du alla konteringar och det hamnar inte i bokföringen på företaget då det inte avser företags relaterat köp. (Hade dock tagit kopia på fakturan med betalning som jag sparat i Verifikationspärmen, ifall det skulle dyka upp något vid senare tillfälle)

/Marie

Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Eftersom det rör en enskildfirma så stämmer inte ovanstående. Ovanstående förutsätter att man tar ut lön, vilket man inte gör i enskildfirma.

Bokför istället summan inkl moms som eget uttag. Konto 2013.
Foto på MarieN

MarieN

 • 6,514 poäng 5k badge 2x thumb
Sorry Enskild firma gäller enligt SOTP
Foto på Jan T

Jan T

 • 2,726 poäng 2k badge 2x thumb
I enskild firma kan du kontera 2010 eget kapital i stället för 1930/1940 då kan du även dra av momsen på ditt köp
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Nä du Jan T. Man kan ABSOLUT INTE dra momsen på ett privat köp eller eget uttag!
Du har bara rätt att dra momsen på inköp som berör företaget.
Foto på Jan T

Jan T

 • 2,726 poäng 2k badge 2x thumb
I Enskild firma är jag och firman samma sak, så köper jag något kontant till firman så har jag fulla rätt att dra av momsen
(Redigerad)
Foto på malin66

malin66

 • 1,616 poäng 1k badge 2x thumb
Jo men som jag uppfattar det var det tvärtom  - att personen i fråga använt företagets pengar/kort för personligt inköp inte sina egna pengar för att köpa nåt till företaget, och då kan man inte dra moms.
Foto på Jan T

Jan T

 • 2,726 poäng 2k badge 2x thumb
Köper jag något till min enskilda firma så är det inte ett personligt inköp även fast jag gjort det med egna pengar, har jag ett kvitto med moms på så är det giltigt att dra av momsen, sedan går det att bokföra detta lite olika vis 
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Livis!
Du har fått lite olika svar, jag gör en lite summering med mina tankar. :)

Eftersom det är ett privat köp, alltså ingenting du har köpt till firman, så ska du inte redovisa inköpet eller momsen. Däremot måste du såklart bokföra att pengar har gått ut från företaget om du betalar hela kreditkortsfakturan från företagskontot. 
 
Jag gissar på att du har gjort flera köp med kreditkortet under månaden och att de andra köpen avser något som faktiskt är köpt till firman.
Så bokför de köp du faktiskt har gjort för firman. Vet inte om du brukar bokföra inköpet och boka upp på ett tillfälligt konto som du sedan bokar bort när du betalar fakturan eller om du bokför inköpet direkt när du betalar fakturan. Men min tanke är att när de inköpen är registrerat så borde du få ett belopp kvar på fakturan som motsvarar ditt privatköp och det beloppet tänker jag att du bokför mot bokföringskonto 2013 (uttag ur firman).

Om du betalar tillbaka pengarna till firman så använder du bokföringskonto 2018 (egna insättningar) eller 2013. Det spelar ingen roll. I slutet av året brukar man boka mellanskillnaden mellan 2018 och 2013 mot 2010, så det går också att boka det direkt på det kontot.

Hoppas inte jag gjorde det mer rörigt nu :D 


Ha det gott!
/Sanna
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
Hej!

Tack så jättemycket allihop för era svar. Är väldigt ny inom detta och allting känns så rörigt, är så arg för att jag gjorde detta misstag men men..

Har dock ett problem: Jag fick aldrig något kvitto. Det som jag betalade var i en kö och innan jag ens hann ta kort och kvitto från kassörskan hade hon slängt kvittot. Jag upptäckte några sekunder därpå att det var fel kort och bad såklart om kvittot - som inte gick att hitta. Bör jag ringa stället i fråga och be dem leta fram en kvittokopia eller liknande? Kan jag, även om jag inte har kvitto, bokföra det som uttag ur firman? Eftersom det är enskild firma känner inte jag att jag egentligen behöver lägga över de 200 kronorna, men gör det såklart om det behövs för att bokföringen ska bli rätt!

Yttterligare ett problem:

Jag fick fakturan från banken nu i januari - där det står att jag överfört för 173 kr för mycket och fick nu en kreditfaktura på detta. Eftersom jag inte hade gjort någon överföring antar jag att de bara drog från företagskontot och att det blev den summan för mycket.

Kan jag:

Bokföra 200 kr som eget uttag 2013 samt motkonto 1930 (Bank) och bokföra 173 kr kreditfaktura,

Och hur ska jag då bokföra kreditfakturan på bästa sätt?
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen! 
Du måste bokföra det på något sätt tänker jag, nu när du har använt företagskontot och fått en faktura på totalen. Och tänker att du betalar hela fakturan från företagskontot? 
Om du ändå ska bokföra det som ett privat uttag så får du inte dra moms eller annat, så då blir kvittot ändå lite överflödigt. Stämmer bra att du använder bokföringskonto 2013 mot 1930 för det privata beloppet. 

Överför 173kr för mycket - för vad? Men helt riktigt så ska du skapa en kreditfaktura och jag antar att dom har skrivit vad det avser så att du vet vilket motkonto du ska använda. Om dom betalar ut pengarna så kan du matcha betalningen mot fakturan. Annars får du ha kreditfakturan tillgodo. 

/Sanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.