Flexsaldo minskar vid lunch - Lön Anställd

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
I Visma Lön Anställd står det en text under fliken Saldo "Beräknade saldon till och med igår". Vi har nu upptäckt att saldot räknas dagligen. Det betyder att om jag har 10 timmar +flex innan jag stämplar in på morgonen och sedan stämplar ut för lunch så minskas flexen direkt med eftermiddagens timmar, så att min +flex plötsligt bara är 6 timmar. Har tidigare använt Visma Stämpla och då visades alltid saldot till och med igår. Är det något ni ska åtgärda? Antingen ändra beräkningen eller ta bort den missvisande texten? Vi har flera anställda som undrat.
Foto på Asa

Asa

 • 294 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 1
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,174 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Ja det stämmer, anledningen är att vi nu har ändrat så att flexen räknas till den dagen med den senaste registreringen och räknar övrig tid som minusflex.
Vi har fått en del synpunkter och frågor på denna ändring, och vi kommer se över detta framöver.

Vi ska också försöka förtydliga information om hur flexen beräknas. Samma sak gäller nämligen om en anställd till exempel är deltidssjukskriven hela månaden och det ligger inlagt på schemat så räknas övrig tid som minusflex.
Foto på Ann Sundström

Ann Sundström

 • 872 poäng 500 badge 2x thumb
Jag kan även upplysa om att om man har registrerat framtida deltidssjukskrivning så kan inte den anställda stämpla in (vi använder terminalläge) utan man måste gå in på varje dag och ändra. Vilket inte blir bra då vi valt att använda oss av terminalläge för att kunna se vilka som är in och utstämplade.  Det går inte att ändra på dagen förrän man vet hela sin arbetstid då det inte går att skriva in bara en starttid för då blir det Valideringsfel. Finns en hel del småsaker att fixa till så vi får ett fungerande system. Detta funkade klockrent i Stämpla ;-) 
Foto på Katarina323

Katarina323

 • 60 poäng
Hej!
Vi har upptäckt samma problem med flextiden hos de anställda hos en kund till oss. Har deras flextid verkligen minskat pga den ändrade beräkningen eller är det bara den missvisande texten som förvirrar?
Foto på Elisabeth Wisten

Elisabeth Wisten

 • 268 poäng 250 badge 2x thumb
Vi skulle önska att flexsaldot fungerade som tidigare i Visma Stämpla, alltså att man ser saldot per dagen innan denna verkliga dag. Blir mer rättvisande då man inte vet vad som kommer att hända i framtiden. Det blir väldigt förvirrande både för anställda och mig som är löneadministratör att försöka förstå vilket saldo som är rätt.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,174 poäng 50k badge 2x thumb
Tack för er input!

Både texten och den förändrade beräkningen gör såklart att det är svårt att förklara för de anställda varför deras flex ser ut som den gör. Vi tar som sagt detta med oss framöver.

/Anna
Foto på Ann Sundström

Ann Sundström

 • 872 poäng 500 badge 2x thumb
Vi stämmer av våra anställdas flex per månad då vi har begränsningar för hur mycket minus och plus de får ha. Kan jag någonstans få fram aktuellt värde när månaden är slut innan perioden är låst?
Är väldigt förvirrande när tex framtida deltidssjukskrivning är registrerad.
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Ann,

Det går bara att se aktuellt saldo för flex i Visma Lön Anställd. Detta ser du i kalendern under Aktuella saldon. 

/Fanny
Foto på Malena

Malena

 • 130 poäng 100 badge 2x thumb
Vi skulle vilja kunna ta ut en lista/rapport på saldo för flex där samtliga anställda finns med. Eftersom vi har 100 anställda blir det mycket jobb att gå in på varje anställd och kontrollera flex saldo exempelvis vid månadsskifte. Vi har gränser för hur mycket plus/minus vi får ha och ledningen vill ha en sådan rapport varje månad.
Är detta något som kommer?
Foto på Ann Sundström

Ann Sundström

 • 872 poäng 500 badge 2x thumb
Men precis som jag skrev ovan så stämmer inte det då framtida registreringar för deltidssjukskrivna räknas med i det aktuella saldot som syns under Aktuella saldon i den anställdes kalender. För att se månadens saldo måste jag vänta tills perioden är avslutad och sedan titta under flexsaldo på den anställde. En rapport att skriva ut som Malena skriver skulle underlätta väldigt mycket istället för att behöva titta på varje enskild person i "Anställda" för att få fram detta.
Foto på Elisabeth Wisten

Elisabeth Wisten

 • 268 poäng 250 badge 2x thumb
Har även ett annat problem när det gäller deltidssjukskrivning och flexhantering. En anställd hos oss är deltidssjukskriven, men har rätt att jobba vissa dagar heldag och vara ledig andra dagar vilket ställer till det i det nya Visma Lön. Jag som löneadministratör lägger in 25 % sjukskrivning på hela månaden, men när sedan den anställde jobbar heldag så blir det inte "flexplus" i saldot utan det står "Frånvaro utanför schema". I Stämpla gick det utmärkt att registrera först 25 % sjukfrånvaro och samtidig ha flex plus och minus sett över veckan. Önskar att det skulle fungera även i Visma Lön Anställd. Nu får jag korrigera detta manuellt och det är ju inte till någon hjälp alls. Det har blivit mycket krångligare.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,120 poäng 50k badge 2x thumb
Skapa en ny tråd för detta

Du hittar den nya konversationen här: Deltidssjukskrivning och flexhantering - Lön Anställd
Foto på Ann Sundström

Ann Sundström

 • 872 poäng 500 badge 2x thumb
Jag har samma problem. Har pratat med supporten och de tycker att vi ska registrera sjukfrånvaron efteråt vilket jag ifrågasatte så de ska titta vidare på det. Precis som dig vill jag lägga in i förtid för att ha koll på sjukskrivningen. Problemet med "Frånvaro utanför schemat" kommer man runt om man lägger in sjukskrivningen först på dagen och sedan arbetstiden. Sa även i detta fall till supporten att jag vill se den faktiska tiden den anställde har jobbat och inte någon påhittad tid jag måste registrerar för att dagen ska bli rätt. Som sagt detta fungerade klockrent i Stämpla. Detta förfarande med deltidssjukskrivna är ju inte något som försvunnit i praktiken bara för att ni har lagt ner Stämpla ;-)
Men som vanligt får vi väl vänta länge på svar och åtgärder. Förstår inte varför ni släpper ett program som inte verkar vara ordentligt testat på verkliga case.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,120 poäng 50k badge 2x thumb
Du hittar den nya konversationen här: Deltidssjukskrivning och flexhantering - Lön Anställd
(Redigerad)
Foto på Ann Sundström

Ann Sundström

 • 872 poäng 500 badge 2x thumb
Tips!
Moderator kanske kan skapa en ny tråd som heter Deltidssjukskrivning och flex