Flytt av personal till annat bolag - Lön 300/600

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Vi ska from 1 jan 2019 flytta större delen av vår personal till moderbolaget i vår koncern.
Går det att på företagsinställningar bara ändra namn och org nr på företaget och låta personalen ligga kvar? Känns väldigt omständigt att registrera om all personal i ett nytt företag...
Foto på Sofie

Sofie

 • 1,268 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 12 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på Lotta

Lotta

 • 3,458 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Sofie! Om du har gjort lönekörningar, KU och AG i det bolaget där du har dina anställda så verkar det ju konstigt att byta namn och organisationsnummer på det bolaget till moderbolagets uppgifter.

Du kanske kan få hjälp med att "läsa ut" uppgifter om de anställda och "läsa in" i det andra bolaget?
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Sofie,

I dag är det ej möjligt att i vårt program att slå samman alla anställda i två bolag till ett utan du får lägga upp dem på nytt i det företaget de ska flyttas till.
I det andra, gamla företaget de flyttar från sätter du en bock i rutan Har slutat och slutlön är utbetaldflik 2 anställning i anställningsregistret. Rutan går först att markera när du fyller i ett Anställd tom datum.  
Detta gör man så att de inte upptar en licens längre i det gamla företaget och så att du inte ska behöva få för många anställda i programmet av fel anledning.

En nyfiken fråga, hur många anställda rör det sig om?

Ha en fin dag!
/Cecilia
Foto på Mejan

Mejan

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
En fråga då jag har liknande problem. Behöver man bokföra om semesterlöneskulder osv när man flyttar den anställde?
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Mejan,

Om du väljer att flytta över personal från ett bolag inom koncernen till ett annat och de ska ta med sig sina semestervärden över då behöver du även flytta över semesterlöneskulden till det nya företaget.

/Cecilia
Foto på Sofie

Sofie

 • 1,268 poäng 1k badge 2x thumb
Hej! Vi har ca 100 anställda varav ca 10 st ska vara kvar i dotterbolaget och övriga ska flyttas till moderbolaget. Alla ligger alltså idag i samma företag. Jag tänkte om det på något vis gick att byta namn på befintligt bolag i Visma lön och starta ett nytt för dotterbolaget istället och bara flytta över 10 personer istället för 90 personer.
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Sofie,


Jag antar att det i löneprogrammet i moderbolaget redan ligger en del anställda upplagda? I så fall får du antingen göra som Cecilia har skrivit ovan att lägga upp de anställda på nytt i moderbolaget. 


En annan lösning som man kan göra om man inte redan har anställda upplagda i moderbolaget eller lönekörningar och historik där som man vill ha kvar är att ta en säkerhetskopia av dotterbolaget - skapa ett nytt företag utifrån säkerhetskopian. Sedan gå till Arkiv - Företagsunderhåll - Rensa företag vid överlåtelse - Ändra organisationsnummer och företagsnamn. Då försvinner lönekörningar, ingångsvärden, statistik mm, men uppgifterna på företaget och de anställda finns kvar. Du kan läsa mer om rensningen av företaget på sidan Rensa företag vid överlåtelse. 


Efter det kan du gå in och inaktivera de 10 anställda som inte skulle med över till moderbolaget och sedan skapa upp nya anställda om det är flera som tillhör moderbolaget än de 90 som kom från dotterbolaget. Du kommer sedan få göra som skrivet ovan att du bockar i att de anställda som har gått över till moderbolaget "Har slutat och slutlön utbetald" i dotterbolaget för att de inte ska ta upp en licens i det företaget.


Ha en fin dag!
/Theodor
Foto på Sofie

Sofie

 • 1,268 poäng 1k badge 2x thumb
Hej
Nej moderbolaget har aldrig haft några anställda utan vi har alla tidigare varit anställda i dotterbolaget.

Om alla anställda i ett bolag ska flyttas över till ett annat bolag i en koncern måste man verkligen då lägga upp alla anställda på nytt istället för att "bara" ändra namn på bolaget istället. All historik med komp, semesterskuld mm ska ju ändå följa med i flytten.

Mvh
Sofie

Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Sofie,

Som du skriver fungerar det att ändra företagsnamnet under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Företaget och spara rent programmässigt. Det kommer dock inte gå att ändra organisationsnummer för det upplagda företaget utan då får du gå tillväga på de sätt som Cecilia eller Theodor beskriver.

Ha det fint!
/Fanny