Föra över lager från enskild firma till nystartat AB

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej, Jag vill föra över det lagervärde jag har i min enskilda firma (som ska avvecklas) till mitt AB (har en webbutik med kläder som nu övergår till AB) jag har förstått att jag kan bokföra den totala summan av lagrets värde som egen insättning. Så första frågan är om det är så enkelt som att stoppa in summan på rätt konto i bokföringen? Sen undrar jag då det ju är ett lager,  dvs det ska ju säljas och inbringa pengar till företaget, blir det då rätt om jag sätter det som egen insättning?  Jag har inga skulder och tar ännu inte ut lön så det är rätt och slätt lagervärdet som jag inte vet hur jag ska bokföra. 
Foto på Kattis

Kattis

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Markus Anderberg

Markus Anderberg

 • 3,016 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Jag hade skickat en faktura från enskilda firman till AB:t och lagt på 25% moms, precis som vid vanlig försäljning.
Sedan lånar Du in pengar till AB:t för att betala denna faktura, kanske genom ett eget uttag i enskilda firman. Det går även att göra transaktionen via avräkningskonto i respektive bolag.
Hälsningar Markus.
Foto på Kattis

Kattis

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
tack för svar! Men jag är verkligen helt grön när det kommer till bokföring, men om jag ska köpa upp mitt lager så måste jag väl köpa det till marknadsvärdet inte inköpspris? eller? Och jag har heller inte råd att köpa upp lagret av mig själv då lagervärdet är större än de 50.000 jag har i AB.
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Hej

Antar att de 50.000kr du skriver om i aktiebolaget är ditt Aktiekapital? I så fall skulle jag låta bli att använda detta till inköp av varor. För att inte hamna i läget att aktiekapitalet anses förbrukat och du tvingas i konkurs.

Du kan sälja lagret för inköpspris, i enskilda, plus moms.
På något sätt måste du ju ha pengar i ABt för att kunna köpa in varor. Så antingen får du låna in privata pengar eller ta ett banklån.
Foto på Kattis

Kattis

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
Ja det är aktiekapitalet som jag fått informationen om att jag kan använda för inköp av varor, så har man sagt till mig tidigare. Men tanken är ju att jag inte ska använda dessa 50' för att köpa upp mitt gamla lager utan det lagervärdet skulle jag använda som en egen insättning i ABt så att det blir en tillgång i firman.
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Ja, du kan använda aktiekapitalet till att köpa varor och inventarier. Men dom skall i så fall vara en varaktig tillgång, och eftersom du skriver att ditt lager består av kläder så kan ju värdet minska ganska fort. Efter att modet svänger.
Så förslagsvis bör du inte använda mer än 24999kr av aktiekapitalet till lager inköp. Då du när du förbrukat halva aktiekapitalet riskerar tvångslikvidering.

Så varför inte köpa över endel av lagret och sedan när du sålt tillräckligt och fått in pengar i ABt så kan du köpa över resten av lagret.
Foto på Kattis

Kattis

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
jo så kan jag iofs göra. Men enligt era svar så känns det som att jag gått från att ha ett värde i och med ett lager i min enskilda firma till att helt plötsligt inte ha en god ekonomi och allt för att jag la om bolaget till ett AB. Jag får försöka hitta nån lösning på det här.
Foto på Markus Anderberg

Markus Anderberg

 • 2,924 poäng 2k badge 2x thumb
Hej igen,
Ytterligare ett alternativ är att värdera lagret till nettoförsäljningspriset om det är lägre än inköpspriset.
Men Du kan alltså inte bara "flytta lagret" från EF till AB:t.
Du har dragit av momsen på varorna i enskilda firman och måste då också redovisa utgående moms när Du avyttrar lagret.
Hälsningar Markus.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.