Förbättrat attestflöde - eEkonomi

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 12 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Har just läst Lisa beskrivning av det förbättrade attestflödet.
En sak förvånar mig storligen. Den som attesterar förväntas klicka på en knapp "Attestera och bokför". Det betyder att den som sköter bokföringen inte enkelt får veta vilket verifikationsnummer fakturan har fått. Verifikationen har ju skapats av attestanten och inte av den som bokför. Det låter synnerligen märkligt.
Det naturliga är väl att den som bokför ser vilka fakturor som är attesterade och sedan bokför dem. Det är ju enbart bokföraren som har fakturaoriginalet, på vilket verifikationsnumret ska skrivas.
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
 • mycket förvånad

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,966 poäng 10k badge 2x thumb
Hallå! 

Kul att du är på hugget gällande nyheterna :) 

Att attestera och sedan bokföra fakturan vid ett annat tillfälle var på tapeten från början. Vi gjorde många användartester med redovisningsbyårer och alla var rörande överens om att det är ett onödigt extra steg att först skicka ut fakturan, vänta på attest för att sedan bokföra fakturan. Man ville att attestanten skulle kunna både attestera och bokföra om allt ändå var rätt och riktigt utan extra handpåläggning från byrån. . 

Vem som sitter på originalet varierar såklart beroende på arbetssättet med redovisningsbyrån. Det är inte säkert att det enbart är bokföraren som har fakturaoriginalet, fakturan kan ha scannats in eller kommit in som elektronisk faktura direkt in i eEkonomi. 
Foto på Veronica

Veronica

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Hej

Jag följer upp på ovanstående fråga/fundering. Jag har kunder med bankkoppling där varje betalfil kostar pengar och därför brukar jag samla fler fakturor och godkänna över dem genom massuppdateringen för att de ska hamna i en och samma fil. Sen går jag in på banken och godkänner filen. Nu kommer jag inte veta när kunden har attesterat och jag behöver gå in och kolla lite då och då för att se om det finns filer att godkänna på banken.
I större attest system brukar man ha en efterkontroll där man sedan skickar det till bokföringen..

Det var mycket enklare att jag bokförde och samtidigt loggade in på banken och godkände filen.
Ett naturligt flöde.

En annan synpunkt är att kunden inte kan gå in när de har tid och godkänna fakturorna utan måste vänta tills jag har konterat dem och skickat på attest. Har redan haft kunder som ringt och ifrågasatt detta...
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,744 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Veronica! 

Tack för att du delar med dig av ditt arbetssätt och tråkigt att inte uppdateringen har gjort det bättre för dig. 

Problematiken med kostnaden för betalfilerna kommer vi förhoppningsvis att lösa under hösten. Vi sitter i diskussion med Danske Bank just nu om hur vi kan förbättra den nuvarande integrationen. Följ tråden Billigare bankkoppling med Danske Bank för att få uppdateringar om när det är på plats.
Foto på UA

UA

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Jag måste kommentera också angående att ni tagit bort "attest-knappen" i autoinvoice. Även om jag hittar fakturorna som attesterats, så är det ändå inte rätt flöde för min del. Då jag jobbar med ganska många bolag, så försvinner samtidigt funktionen att de kan attestera trots att jag kanske inte hunnit kontera fakturan. De går ofta in bestämda dagar och har jag inte hunnit kontera kan de ändå se på fakturan att den är korrekt och jag ser att den är klar med attest för bokföring när jag går in och jobbar i bolaget. Jag tycker att när ni tar bort vissa funktioner vore det väldigt bra om man kan få ha en åsikt om det innan det är "faktum". 
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej UA!

Jag ber om ursäkt att det dröjt innan du fått svar på din fundering :)

Tanken med det attestflöde som idag finns i Visma eEkonomi är att fakturan ska attesteras när konteringen är klar, det är med andra ord bokföringen som attesteras och markeras som godkänd. Om jag förstår dig rätt hade du hellre sett ett attestflöde som fokuserade på att attestera själva leverantörsfakturan och inte konteringen i sig? Återkoppla gärna så att jag inte missuppfattar dig. 

Ha en fin fredag!

/Lovisa 
Foto på Veronica

Veronica

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Precis jag vill att kunden ska attestera/godkänna fakturan att den är korrekt inte att min kontering är korrekt. Kunden är oftast inte insatt i bokföringskonton.

Mvh Veronica 
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,290 poäng 10k badge 2x thumb
Jag kanske borde avstå från att kommentera eftersom men kan inte låta bli ändå. Det låter som om attestflödet i eEkonomi  håller på att optimeras för bokföringsföretag och inte för alla oss som sköter vår egen bokföring. Nu har jag inte märkt något av de ändringar som verkar vara gjorda. Jag attesterar alla fakturor och andra underlag manuellt och bokför utan problem. Jag har inte sett något av det som diskuteras i den här tråden.
Men mitt tips är att ni håller ett vakande öga på att eEkonomi inte håller på att bli ett system som bara passar bokföringsföretag och inte alla oss andra.  Då får ni lov att ha två versioner i stället.
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
En undran när jag läser detta.   Finns det någon slags atteststruktur så att man kan ange vilken som har rätt att attestera en faktura  tex beroende på belopp/projekt/etc?
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Jan!

Det går att ställa in attestbehörighet på användarnivå under Inställningar - Behörigheter men om jag förstår dig rätt skulle du vilja välja behörighet beroende på t ex vilket projekt som använts på fakturan?

Ifall det är det du tänker dig så är det inget som är planerat att införa inom det närmsta men önskemålet är noterat hos oss!

Trevlig dag :)
/Jenny
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
ja precis och om ni tänker utveckla atteststruktur vilket konkurrenterna har ;-)  så ta gärna då en dialog med foruet om behovet.  Jag ser t ex att man vill kuna ha flera steg beroende på t ex beloppsnivå /kanske organsiation/projekt