Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Förmån vid årsbyte

Ett av våra kundföretag som har förmånsbil har även löneperioden inställd som föregående månad samt justeringar t.o.m föregående månad. Trots det så uppdaterade programmet bilförmånsvärdet nu på januarilönen. Detta då trots att lönen avser december. Programmet borde faktiskt hämta förmånsvärdet från den period som lönen avser. D.v.s i det här fallet december. Inte något man skall behöva hålla reda på. Man kan även undra hur det gör med övriga förmåner typ lunch och sånt? Blir även det fel? 
Chattade med supporten och fick svaret att jag fick ändra manuellt. Vilket vi gör men det borde inte vara så......

6 SVAR 6
Monica T
UTFORSKARE

Jag har också reagerat på detta. Vi betalar ut decemberlönen i januari, och måste ändra tillbaka förmånsvärdena.
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej AccountantfromHell_singland,

Programmet hämtar bilförmånsvärdet för 2019 då det är på 2019 som lönen betalas ut även om er inställning på denna kund är med löneperiod föregående månad.
Du kan nämligen inte lägga in datum på raden för bilförmån utan den tittar på lönekörningens utbetalningsdag,  vilket blir januari 2019.

När jag söker runt lite gällande detta hittar jag följande:
En skattepliktig förmån ska redovisas i arbetsgivardeklarationen för den kalendermånad förmånen har getts ut till den anställde, vilket även det blir januari 2019.

Vill ni kan ni självklart ändra beloppet men det viktigaste är att ni har redovisat korrekt belopp för året. Hur hanterade ni detta i januari 2018, ändrade ni då så att ni fick bilförmånsvärdet för 2017 då?

Sökte även lite på forumet och hittade tråden Nytt bilförmånsvärde vid årsskifte där Mikael skriver samma sak som jag har hittat.

Självklart kan ni välja att ändra värdet om det är så ni vill ha det.

Ha en fin dag!
/Cecilia

Hmm. Där håller ju då inte jag med riktigt.
Om man nu har den principen att man betalar ut lön för månaden före, d.v.s inte för innevarande månad som många gör, så innebär ju det att även förmånen avser månaden före. Vilket då är fallet i den här frågan och precis vad vi anger i lönekörningen. 
Låt säga att en anställd började nu den 1/2 och den skall ha förmån och lön men då för månaden före. Något som är vanligt framförallt inom kommuner och absolut helt okej. 
Då får ju den anställde ingen lön nu i februari utan den kommer i mars och innehåller då lönen för februari och förmånen för februari.
Och hade då den anställde börjat den 1/12 så hade scenariot varit detsamma och lönen skall alltså avse december, så även förmånen.
Och just detta kan man välja i företagsinställningar. Se bifogad bild. Men programmet bryr sig uppenbarligen inte om det. 
För som ditt svar säger så skulle det i mitt exempel vara tvingande att betala ut en lön även anställningsmånaden men då bara på förmånen och det kan ju absolut inte vara rätt.
I mitt kundcase  så avser lönen december och så även förmånen vilket innebär att den isf skall ha rätt värde och alltså inte höjas. 
Så tyvärr så ger jag mig inte men kan gärna bli överbevisad, men det krävs nog lite det;-)
Önskar även dig en fin dag, här snöar det för fjärde dagen i rad, inte mycket men oavbrutet.... tur man får sitta inne då och skriva lite.... 

Nu har jag kollat med en av mina frågetjänstleverantörer och även dom håller med mig att man skall kunna ha så här, vilket även programmet verkar hålla med om i inställningarna, dock inte sedan.
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen,

Efter ditt svar igår har jag fortsatt leta efter ett exakt svar men det har inte varit lätt.
Skatteverket har precis som vi högsäsong så dem har jag inte lyckats nå.

Däremot har jag hittat en del vägledning på deras hemsida och enligt det jag har fått fram så tycker jag ändå att programmet hanterar det på ett korrekt sätt.

Om du kollar på denna länk till Regler och ställningstaganden  - redovisning av förmåner så står det följande:

“En skattepliktig förmån ska redovisas i arbetsgivardeklarationen för den kalender­månad förmånen har getts ut till den anställda.”

“För sådana förmåner som inte är särskilt reglerade är huvudregeln att beskattnings­tidpunkten för mottagaren är när förmånen erhålls. På motsvarande sätt ska arbetsgivaren redovisa förmånen i arbetsgivardeklarationen för den kalendermånad den anställde har fått förmånen. Detta kan som regel tillämpas utan problem för förmåner som nyttjas kontinuerligt under längre perioder med ett på förhand fastställt värde, t.ex. bilförmån och bostadsförmån.”

Beskattningstidpunkten för när förmånen erhålls tolkar jag som att det är januari 2019 och därför tar programmet det nya årsvärdet för bilförmånen.

Hade du som kund ringt in till oss och haft samma frågeställning som du tar upp som exempel med en anställd som börjar den 1/2 2019 på företaget men där ni tillämpar löneperiod och avvikelseperiod från föregående månad.
Då hade jag rekommenderat er att redan i februari ta med den anställde på den lönekörningen och då endast med bilförmånen för den månaden.
Sen på lönekörningen i mars hade man då redovisat månadslön för februari, avvikelser från februari men bilförmån för mars.
På detta sätt kommer man redovisa korrekt antal månader på året med bilförmån.

Däremot får ni självklart hantera detta så som ni vill, det viktiga är att ni har ett korrekt redovisat förmånsvärde för beskattningsåret och att ni är konsekventa i er hantering utav detta år efter år.

Vet inte om jag kan få fram mer än så utan vill du ha ett annat svar rekommenderar jag dig att själv kontakta Skatteverket.

Ha en jättefin dag och får du nåt annat svar från Skatteverket så återkom gärna med det.
Kommer följa tråden med spänning, vem vet nån annan på vårt forum kanske besitter kunskap i ämnet.

/Cecilia

Puuh. Nu har jag kollat ännu mer och tolkningen av Skatteverkets ställningstagande är tydligen att man skall göra precis som du (och programmet) föreslår. Även om det inte är prövat än så gäller det tydligen. D.v.s om du börjar en månad men får lön för den månaden efter och haft bilförmån så måste du få bilförmånen samma månad du har den. M.a.o så hamnar dom i otakt... märkligt men sant. Jag har skickat en fråga till Skatteverket även om jag inser att jag nog inte får mycket till svar. Men det är väl bara att bita ihop och tugga i sig. Ibland skulle man vilja bli fransk bonde och låna någon närbelägens gödselspridare. Men som god svensk så muttrar vi väl lite och går vidare... 
Kan också konstatera att AGI inte bara är ett nytt sätt att rapportera utan den är en väldigt strikt kontantprincip där allt skall hamna på rätt månad och rättelser MÅSTE ske på rätt period, oavsett storlek... det var det nog ingen som insåg.... Tack och hej, leverpastej....