Förmånsvärde för privat kapitalförsäkring - Lön

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 12 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har tecknat en privat kapitalförsäkring för mina anställda vars premie skall förmånsbeskattas. De första inbetalningarna har inte inkluderats i lönespecen och jag har följande frågor:

1) Hur/var anges beloppet (Visma 600)?
2) Hur hanterar jag det icke redovisade, ackumulerade beloppet? Kan jag ta upp det som en klumpsumma i nästa lönekörning?

Not: Den privata kapitalförsäkringen faller ut till den anställde/efterlevande med ett skattefritt belopp vid invaliditet/dödsfall.
Foto på stabo

stabo

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Stabo!

I Lön 600 finns ingen förmånslöneart direkt för kapitalförsäkring. Däremot kan du kopiera t.ex 2118 Övriga förmåner och döpa din till kapitalförsäkring.
På flik 2 och 3 inne på den kopierade lönearten ställer du sedan in vilka rutor den skall påverka i Arbetsgivardeklarationen och på Kontrolluppgiften, även vilka bokföringskonton du vill den ska läggas på. Här kan du se vilka bokföringskonton som rekommenderas om du inte vet :)
Denna löneart ka du sedan lägga in på Personal - Anställda - flik 3 Lön - Standardlönebesked om den ska komma med på varje lönekörning.
Här är en bra länk som förklarar hur du skapar de vanligaste egna lönearterna i programmet om det kommer fler sådana händelser.

Gällande det icke redovisade, ackumulerade beloppet, kan du lägga in det på den lönearten du kopierade direkt inne på lönekörningen. Detta för att få in det "saknade" belopept i löneprogrammet också. Nästkommande månader kommer lönearten hämta beloppet du la in på flik 3 i personalregistret som ska dras varje månad.
Hoppas detta gav dig lite mer kött på benen.

Ha en trevlig dag!
/Sofia 
Foto på stabo

stabo

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Sofia!

Tack för bra/tydligt svar.

Jag trodde att förmånen skulle innebära att en högre skatt/arbetsgivaravgift automatiskt dras men det verkar inte vara så. Kan jag lägga in en koppling så att det sker (eller brukar man inte göra det)? 

Mvh,
Stabo
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Stabo,


Löneart 2118 är som standard inställd på tabellskatt samt att den ska påverka arbetsgivaravgiften. Du kan kolla så att din kopierade löneart för kapitalförsäkring också har denna kopplingen genom att gå till Lönearbete - Lönearter - sök på lönearten för kapitalförsäkring - Klicka in på den och kika dels på flik 1 vid "Skatt" så att det står Tabellskatt där. Kolla sedan på flik 2 i rutan till höger för Påverkar underlag för så att det finns en bock i arbetsgivaravgift. 


Om du har dessa två inställningar på lönearten ska det sedan påverka skatten och arbetsgivaravgiften när du sedan lägger in ett belopp på lönearten inne på ett lönebesked.


Återkoppla gärna om det fortfarande inte fungerar för dig så kikar vi vidare på det.
/Theodor
Foto på stabo

stabo

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,

Det tog till nästa lönekörning innan jag tittade på detta igen. Inställningarna är satta som beskrivs ovan, dvs ska vara korrekt men beloppet kom inte med.

Kostnaden som angivits i flik 3 (i kolumn "Á-pris") var satt inom parentes och jag hade inte angivit någon kvantitet. Säkert det som orsakade "felet".

Om jag anger Kvant=1, Enhet=Kronor, aktuell kostnad i kolumn "Á-pris" så sätts kostnaden under "Belopp" ändå inom parentes. Skattegrundande belopp och arbetsgivaravgiften räknas dock upp så det verkar bli korrekt.

Behöver jag justera den tidigare månadens lönekörning eller kan jag låta den vara eftersom beloppen inte kom med och bara höja det ackumulerade beloppet den här månaden?


Mvh,
Stabo
(Redigerad)
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen,


Bra att du fick till det så att förmånen kommer med i beräkningarna. Anledningen till att beloppet står inom parantes är för att det är en förmån som då inte direkt påverkar bruttolönen men att det då ändå bör påverka skattegrundande beloppet och arbetsgivaravgiften.


Om du har möjlighet kan du gå in och justera det i tidigare lönebesked och se till att du får det att påverka skatt och arbetsgivaravgiften. Annars går det även att ange ett högre belopp på denna månaden för att komma upp till korrekt ackumulerat värde, så länge du är säker på att det som angivits föregående månad inte påverkar något så att det inte blir dubbelt.


Ha det fint!
/Theodor

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.