Förslag status leverantörsfaktura

 • 3
 • Idé
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
En leverantörsfaktura kan ju ha status "Ej förfallen" eller "Förfallen". Det vore fiffigt (tycker jag i alla fall) om man kunde sätta status "Under betalning" eller liknande under tiden mellan betalning i banken och till dess den blir bokförd vilket kan dröja speciellt om man använder bankens "Bokföringsdatum" och behöver invänta det.

På så vis är det lättare att urskilja vilka fakturor man har betalt (men kanske inte bokfört) och de obetalda ej förfallna. Själv använder jag startsidans "leverantörsfakturor" för att ha koll på och få påminnelse om betalning av fakturor. Det har hänt mer än en gång att jag betalat en faktura 2 ggr i tron att den var obetald trots att jag redan betalat den.

Vad tycks?
Foto på Jan S

Jan S

 • 552 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 3
Foto på Annica

Annica, Champion

 • 4,968 poäng 4k badge 2x thumb
Det är en bra idé att ha en markering på de fakturor du redan lagt över på banken för betalning så du slipper dubbelbetala.

Men - Om du inte använder filöverföring för betalningarna skulle jag rekommendera att du börjar göra detta, antingen fullständigt, dvs skickar över filen till banken, eller också "halvvägs" - skapa en fil för att få markeringen på fakturan och så göra betalningarna manuellt i banken. 

/AnnicaFoto på Annica

Annica, Champion

 • 4,968 poäng 4k badge 2x thumb
jodå det kan du, det krävs ingen bankkoppling för det. Funktionen finns inne i eEkonomi.

Om du går till leverantörsfakturor ser du en länk ovanför listan till att Exportera fakturor. Via den länken kan du sortera de obetalda fakturorna efter förfallodag, ta bort bockarna i vänsterkanten för alla först och sen bocka i dem du ska eller redan har reggat för betalning i banken och sedan skapa en fil via knappen nere till höger. De markerade fakturorna kommer då inte med nästa gång du gör en ny fil och blir således inte dubbelbetalda.
Foto på Jan S

Jan S

 • 552 poäng 500 badge 2x thumb
Nej, jag har ingen länk till att "Exportera fakturor". Troligen för att jag inte har en bankkoppling, eller? :-)

Däremot i vyn "Alla leverantörsfakturor", kan jag välja i listan "status" "Pågående transaktion", men det är ju bara för att kunna sortera fram dem.

Jag har eEkonomi Smart, har det betydelse? Har tittat i inställningarna också men kan inte hitta nåt där som jag kan aktivera...
Foto på Annica

Annica, Champion

 • 4,968 poäng 4k badge 2x thumb
I företagsinställningarna på fliken Faktureringsinställningar finns en ruta nere på sidan, under avsnittet Leverantörsfakturor,  där det står "Använd betalningsfil för utgående betalningar (LB-fil). "

Den kan man aktivera utan att ha bankkoppling eller avtal med banken och då kommer den länk jag nämnde förut fram.

Sen hur man använder resultatet av filen har ju ingen med att göra ;) Foto på Jan S

Jan S

 • 552 poäng 500 badge 2x thumb
Oj, jag lyckades missa det trots att jag tittat flera gånger. OK, det kan funka men....jag skulle önska att det var enklare att "markera dem" utan att behöva skapa en fil och att man ser på startsidan, precis som en summa för "förfallna" resp "ej förfallna" så borde man kunna se "under betalning" el vad man vill kalla statusen. Med ditt förslag så kan man skilja de som inte är under betalning genom statusen "ej i betalfil". Har jag fattat rätt?

Tack för hjälpen i alla fall!
Foto på Annica

Annica, Champion

 • 4,968 poäng 4k badge 2x thumb
Ja det är rätt uppfattat.
Foto på Assistent

Assistent

 • 3,618 poäng 3k badge 2x thumb
Betalfil är toppen, men tycker också att det borde finnas ett "På väg" såsom det finns i Vismas Administration.
Foto på Ann

Ann

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Jag håller med ovan. Jag är inte intresserad av status "förfallen" eller "ej förfallen" när man är inne i obetalda leverantörsfakturor. Man kan enkelt sortera fakturorna i förfallodatum. Om dom är förfallna blir förfallodatum rödmarkerat. Det räcker.

Jag vill egentligen bara se följande status: "ej betald" och "påväg". Status "påväg" får dom när dom hamnar i en betalfil då med undantag för utländska leverantörsfakturor.           

Utländska leverantörsfakturor hamnar ju aldrig i en betalfil. Det är lätt att missa dessa om man jämt jobbar med många leverantörsfakturor åt gången. Jag skulle vilja ha någon typ av markering på dessa fakturor som inte hamnar i en betalfil.
När man lagt in en utlandsbetalning bör man manuellt kunna ändra status till "påväg" tills de blir bokade som betalda och då får status "betald" och försvinner från obetalda leverantörsfakturor.
.

Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej på er!

Tack för ert önskemål :)

Då tråden är relativt ny så håller vi den under uppsikt och jag rekommenderar alla använda som önskar samma sak att följa eller lämna en kommentar. 

Sker det någon förändring gällande detta så kommer vi självklart göra en uppdatering. 

Ha en fin dag!
/Jenny
Foto på Johan

Johan

 • 334 poäng 250 badge 2x thumb
Hej,

Jag önskar att man såg status "under betalning" eller liknande.

Visst, jag har aktiv bankkoppling och kan inte välja fakturan för betalning en gång till, men det skulle kännas tryggare att få en bättre överblick. Som det är nu så väljer man vilka fakturor man vill betala, får upp 2-stegs verifikation via google, och när man verifierat sig så händer det inget mer utan man får kryssa ner det fönstret och sedan gå in på fakturan för att där läsa "betalstatus".

Så två önskemål, en "tillbaka/stäng/klar" knapp när man verifierat sig och status "under betalning".

Mvh