Gå över till att bokföra själv i eget AB

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
Hej,
Jag fundera på att säga upp min ekonomibyrå för att i stället bokföra själv.
Jag har idag Visma eEkonomi och sköter fakturering och bankkonto själv.
Det ekonomibyrån hjälper till med är all annan pappershantering.
Jag skickar in alla mina papper i slutet av varje månad och får efter en vecka en utskrift med resultat och momsdeklaration.
Nu har flödet av fakturor in och ut minskat så mycket att jag tycker att det känns som en onödig utgift att köpa bokföringstjänsten.
Har två månaders uppsägningstid och undrar nu hur man smidigast går till väga då man vill "ta över" sin bokföring.
Vad måste jag göra rent praktiskt och vad finns det i övrigt att ta i beaktande?
Tacksam för alla svar och åsikter i frågan.
Foto på GunnarG

GunnarG

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på Roffak

Roffak, Champion

 • 27,804 poäng 20k badge 2x thumb
Hej

Om du har inloggning till ditt eEkonomi så har du full tillgång till din bokföring/redovisning. 

Börja redan under uppsägningsmånaderna att bokföra själv så att du får grepp om de olika rutinerna t ex registrering av leverantörsfakturor, manuella verifikationer osv. 

Lämna in allt materialet till bokföringsbyrån för kontroll och eventuella korrigeringar under dessa sista månader.

Lär dig att ta ut momsdeklaration så att du behärskar den rutinen från början.

Registrera och bokför kontinuerligt så att du inte blir sittande med en hög papper vid månadsslut. På så sätt får du en bra ordning och kan hantera eventuella problem eller frågor på uppstuds.

MVH
Rolf
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
GunnarG: Modigt och, tror jag, bra beslut. Jag tror man vinner på att försöka göra bokföringen själv någon gång. Inte för all framtid men ett tag i alla fall.

Min erfarenheter från vart företags, litet AB med två anställda, som nyligen gjort precis den resan du nu gör (tagit hem bokföringen):

 1. Klockrena råd från Roffak ovan. Jag kan skriva under på varenda rad han skriver i sitt inägg.
 2. Om du redan gör fakturering och kontoutdragen själv är du på väldigt god väg.
 3. Använd den existerande bokföringen (tidigare verifikat) som mall/facit för nya händelser som du ör osäker på. Visserligen gäller det att veta att det är samma typ av transaktion man tittar på men kan ge en vägledning hur konteringen skall göras.
 4. Knepiga typer av händelser: pensions- & sjukförsäkringar samt löner och till löner hörande avgifter/skatt. Lätt att göra fel för det är så mycket regler kring dessa utöver själva bokföringen men de är fullt hanterbara, tar bara lite mer tid.
 5. Vet inte vilken produkt du använder men titta igenom Vismas filmklipp på youtube för den produkten, det ger en bättre förståelse i hur Visma tänker sig att man skall arbeta i produkten.
 6. Gör bokföringen ofta! Minst en gång veckan. Skaffa en rutin av att kolla av okopplade bildunderlag, fakturautkast, nya händelser på kontoutdrag mm. Gör man det regelbundet får man upp vanan och det går lite snabbare varje gång. Till slut är det kanske 5 min jobb varannan morgon (om ens det). (Ja, jag överdriver lite men det känns så.)
 7. Läs balans- och resultatrapporter regelbundet. (Om du inte redan gör det.) Om inte annat så för att vänja dig vilka ungefärliga belopp de är i dem.
 8. Du kommer göra fel. Alla gör fel. Det är ok. Om du gör bokföringen ofta kommer felen märkas tidigare och det går alltid att rätta till, på något sätt.
 9. Om du undrar/inte vet/osäker - fråga direkt, tex här på forumet eller kolla med din byrå om du kan ha dem som frågeservice (naturligtvis betala för den tid det tar).

Lycka till!

PS. Vi använder Visma eEkonomi Smart sedan nov-17 + eEkonomi Lönemodul + Ekonomöversikt + Autoinvoice + bankopplling (kontoutdrag). DS.
(Redigerad)
Foto på GunnarG

GunnarG

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Tusen tack för snabba och bra svar!
Känner mig mer och mer övertygad om att detta inte blir ett dåligt beslut. (Att sköta bokföringen själv)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 24,686 poäng 20k badge 2x thumb
Och framförallt, lär dig förstå hur en balans- och resultaträkning fungerar och sambanden där emellan. Min erfarenhet av det är att då blir kunden bättre på beslut, kunden inser också att det är väldigt viktigt att det blir rätt för att kunna fatta rätt beslut, det infinner sig också en insikt om att det inte blir lättare om vi lägger till några 1 000 lagparagrafer som skall följas. Följden blir att vi får in bättre underlag som är mer korrekt och vi får även en mer krävande kund, vilket bara är kul då kraven är helt plötsligt är viktiga och reella. Inte bara låg skatt och sortera papper....;-)
Har genom åren samtalat med ganska många egna företagare som glada i hågen gör sin bokföring själv och lämnar in deklarationer av alla de slag men som samtidigt när man frågar inte tror att det är så rätt att det duger till beslutsunderlag. Rätt skrämmande faktiskt men ack så vanligt. Har många exempel på där det blivit riktig tokigt och slutat med konkurser, ekonomisk misär och till och med skilsmässor. Och allt det för att "spara pengar" då bokföring är så förtvivlat "dyrt". Även där har ingen kunnat säga vad det kostar då dom bara "vet" att det är dyrt. 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,822 poäng 10k badge 2x thumb
Kul att höra hur det ser ut från er som driver byråer!

Jag vill för säkerhets förtydliga att med "10 av 10" syftar jag på just det att det är många som när det skall göra sin bokföring själv som gör fel. Åt andra sidan, de av oss som gör rätt kanske ni aldrig ser...:-) 

Det är väl lite därför som min inställning att det är bra att göra sin egen bokföring ett tag, inte nödvändigtvis för all framtid. Man lär sig vad som krångligt och man lär sig att bry sig om siffrorna. 

Problemet är väl delvis också hur man som lekman skall kunna skilja ut de bra byråerna från de mindre bra. Har allt för många företagare i min egen umgängeskrets som råkat illa ut på grund av en undermålig byrå. (Och jag skulle vilja påpeka att det spelar ingen roll om du använt en byrå, är det fel på t.ex. skatterna så kan man inte ta skydd bakom byrån.)

Men nu kanske vi är delvis  på väg bort från ämnet. Jag gillar den här tråden, känns om vi tillsammans kunnat ge GunnarG både morot och piska i sina fortsatta administration!
Foto på Markus Anderberg

Markus Anderberg

 • 2,956 poäng 2k badge 2x thumb
Jag tycker det är bra att diskutera just detta!
Khedron, jag har både skräckexempel på "egen bokföring" och lysande exempel på hur bra det kan skötas. Även jag som har erfarenhet behöver någon att luta mig mot när frågorna blir för svåra, det är omöjligt att kunna allt!

Det finns ett uttryck "Bli vid din läst" - ja, gör det Du tycker är roligt och kan tjäna pengar på, låt någon annan sköta det övriga.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,822 poäng 10k badge 2x thumb
Att göra sin bokföring själv är delvis en fråga om balansera tid och pengar. Ja, det gäller att inte vara dumsnål men i vårt företag är vi just nu i en situation där vi har tid över och vill hålla ner på kostnaderna, så vi har valt att sätta oss ner och förbättra våra kunskaper i den ekonomiska hanteringen. Vi tror att vi kommer återkomma till vår senaste byrå i framtiden när situationen förändrats igen men då kommer vi samtidigt ha delvis annorlunda kravställning. 

Min erfarenhet är att byråerna (och nu drar jag alla över en kam, jag vet) har haft svårt att hänga med i den digitala omställningen. Vilket gör att det blir extra administration och långa ledtider som är helt oproportionerliga för mindre företag.

Åt andra sidan blir det galet när vi amatörer inte tänker på att spara undan underlag, dokumentera och kontrollera i den omfattning som krävs av lagar och regler. Det gäller att ha rutiner som gör att det fungera - inte bara när det är det vardagliga enkla utan även klarar av den dagen man har något ovanligt eller har strulat till det. Det tror jag är en av byråernas styrkor.

Lite vid sidan av ämnet som sagt (och så gör det själv värre genom att inte håll igen... :-))

Jag håller med om det som skrivits ovan att det kanske inte räcker men bara en bok om BAS-kontoplanen. Man bör skaffa sig bok/kunskap om bokföring generellt och om alla regler kring att Aktiebolag. ( Och för den delen kanske även om moms, avdrag, förmåner osv. BLInfo har många bra böcker.
Foto på GunnarG

GunnarG

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
I mitt fall är det till största delen ett ökat intresse för mina siffror i företaget, ett minskat flöde av fakturor, kvitton osv. samt ett, som jag upplever det, lite för dåligt engagemang från min "byrå", som har lett fram till beslutet att sköta min egen bokföring. Jag redan påbörjat ett arbetet med att leta rätt på en annan "byrå" som fortsatt kan hjälpa mig. Men då kanske lite "mindre", men mer kvalificerad, hjälp.