Verifikationsserier i Visma eEkonomi

 • 7
 • Idé
 • Uppdaterades för 5 år sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

I Visma Avendo eEkonomi, önskas möjlighet att skriva ut bokföringsorder per verifikation, samt möjlighet att ha flera olika serier i bokföringen.

Därmed skulle problemen med att verifikationsserier och datum ordning inte ligger i kronologisk ordning. Man skulle kunna koncentrera sig på leverantörer i ett moment, kundfakturor i nästa, samt bankhändelserna i ett tredje, t.ex.
Foto på CarinaH

CarinaH

 • 130 poäng 100 badge 2x thumb
 • ivrig

Publicerades för 7 år sedan

 • 7
Foto på Pernilla Eckervad

Pernilla Eckervad, Fd Anställd

 • 2,760 poäng 2k badge 2x thumb
Jag förstår din synpunkt men jag vågar inte lova något om hur eller när den kommer att genomföras om programmet.

Vad det gäller kronologiskordning så måste du kunna presentera i vilken ordning affärshändelserna har skett, samt i vilken ordning verifikationerna har skapats. Dessa två sorteringsordningar behöver inte överensstämma med varandra, det är tillräckligt att du kan presentera båda var för sig. För att presentera i affärshändelseordning skriver du ut verifikationslistan sorterad efter bokföringsdatum. För att presentera i vilken ordning verifikationerna har skapats, skriver du ut verifikationslistan sorterad efter verifikationsnummer.

Om du vill få en överblick över händelser av ett visst slag kan du göra urval i Redovisningsöversikten. I Fältet Dokumenttyp kan du välja vilken typ av händelser du vill titta på för tillfället.
Foto på H P

H P

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
Vi ser det som ett stort problem att inte kunna använda nummerserier i Visam Avendo eEkonomi, eftersom både kunden och bokföringsbyrån gör konteringar.

This reply was created from a merged topic originally titled
Nummerserier.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Jag infogar dina synpunkter i en tidigare tråd om samma ämne.
Foto på Douglas

Douglas

 • 526 poäng 500 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Önskar kunna strukturera upp bokföringen med serier.


Jag behöver bättre struktur i min bokföring och är i behov av att bokföra i exempelvis olika serier. Finns den funktionen och hur går jag tillväga? Jag är mån om att varje verifikation finns i pappersformat och idag känns det väldigt rörigt så jag skulle behöva strukturera upp detta så jag har en serie för kundreskontran en för levreskontran och en för löpande verifikationer. Hur löser jag detta på smidigast sätt?
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
I dagsläget finns inte olika verifikationsserier i programmet. Vi har fått önskemål om det här tidigare så jag slår ihop ditt inlägg med den tråden för att samla alla åsikter på ett ställe.
Tack för att du framförde dina synpunkter till oss!
Foto på jolli

jolli

 • 162 poäng 100 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Verifikationsserier.


Kan man inte använda sig av verifikationsserier i eEkonomi?
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Funktion för verifikationsserier saknas, men önskemål om sådan funktionalitet har framförts i en tidigare tråd. Jag infogar ditt inlägg där.
Foto på Aramia

Aramia

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Dela isär Kundfakturor och Leverantörsfakturor från övrig bokföring.


Jag saknar att man inte kan göra Leverantörsfakturor och Kundfakturor separat, skiljt från den övriga bokföringen. Inte som det är nu att det per automatik blir ett eget verifikat. Med det systemet som eEkonomi har blir det väldigt stressigt vid månadsavslut. Bla för att man ska vänta in Leverantörsfakturor från rätt månad och sedan vill göra kundfakturor per den 1:a i ny månad. Jag vill ju att verifikationer och datum ska följa varandra.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Det låter som att verifikationsserier skulle uppfylla din önskan. Jag infogar därför ditt inlägg i en tidigare tråd med önskemål som rör just verifikationsserier. Tack för att du delar med dig av dina synpunkter!
Foto på Ann-Charlotte

Ann-Charlotte

 • 64 poäng
Har precis fått reda på att det inte går, men önskar verkligen att ni gör lite förändringar här. När kunden samarbetar med en redovisningskonsult tycker jag det är viktigt att programmet tar hänsyn till det. Som det är i dag så utgår ni endast efter slutkunden, men det är långt ifrån alla som behärskar sin redovisning. Är man van vid strukturen som finns i era andra administrationsprogram så reagerar man på det här programmet, tyvärr.
Foto på Pernilla Eckervad

Pernilla Eckervad, Fd Anställd

 • 2,760 poäng 2k badge 2x thumb
Verifikationsserier är i nuläget inte planerat att komma med i någon av de närmst kommande versionerna av eEkonomi.

Om man vill göra urval på olika typer av affärshändelser kan man i listläget över verifikationer göra urval på dokumenttyp, på så vis kan man t ex få fram alla verifikationer som har med kundfakturor att göra.

Är man flera som arbetar med företagets bokföring ger utskriften Behandlingshistorik en dokumentation över vem som har gjort vilka verifikationer.

Jag hoppas att de här tipsen kan vara till hjälp. Vi noterar också att ni är många som har engagerat er i det här ämnet.
Foto på victorregner

victorregner

 • 192 poäng 100 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Verifikationsserier eEkonomi.


Hur går det med arbete att införa olika verifikationsserier i Visma eEkonomi? Besvärligt att inte kunna lägga kundfakturor på en separat verifikationsserie.
Foto på Linda Svahn

Linda Svahn, Produktansvarig - Visma eEkonomi

 • 6,824 poäng 5k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Riktigt bra att frågan kom upp igen. Vi har ett arbete som påbörjas inom kort om eEkonomi ska hantera olika verifikationsserier och isåfall hur vill man som företagare arbeta med dessa. Hur vill du arbeta med dina leverantörsfakturor, kundfakturor, kundinbetalningar m m. Vill du att dessa sk dokumenttyper ligger i olika fast verifikationsserier eller är kravet att man ska kunna välja att bara arbeta med t ex kundfakturor i en egen verifikationsserie och alla andra dokumenttyper hanteras sedan i en och samma serie?

Uppmuntrar verkligen alla att tycka till och ge förslag på hur ni vill arbeta med verifikationsserier.
Foto på GS

GS

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!

Nu när verifikationsserier har införts (kanon!) så undrar jag lite om begränsningen i antalet tillgängliga bokstäver. Jag trodde att det var vanligast att använda tex K för kundfakturor, C för kreditfakturor... Men det finns bara A-H.

Har ni något förslag på vilken struktur som bör användas?
Foto på Pernilla Eckervad

Pernilla Eckervad, Fd Anställd

 • 2,760 poäng 2k badge 2x thumb
Inför att vi tog fram verifikationsserier kontrollerade vi med användare, övriga Visma-produkter och också i konkurrenternas produkter och kunde konstatera att det inte verkade finnas någon direkt standard för vilken bokstav som används till vad. Det vanligaste är att man sätter A på den första serien man vill använda och B på nästa osv.
Foto på my

my

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!

Vill ha en bra ordning på verifikationerna, men har råkat bokföra i fel verifikationsserie (A-H) och hittar inte hur man ändrar det.. Kan man inte göra det? Den sätts automatiskt på H om man inte ändrar något.
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Verifikationen får den bokstav som du har valt för Övrigt under Inställningar - Företagsinställningar - Verifikationsserier, om du inte ändrar när du bokför.

Du kan inte ändra serie i efterhand om du har bokfört verifikationen. Alternativet i så fall är att korrigera verifikationen på samma dag och sedan bokföra den på nytt, mot rätt serie.
Foto på my

my

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har bokfört fel, och kan alltså inte ändra det nu i efterhand? Är det ens nödvändigt att använda verifikationsnummer. Hur gör jag?
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej igen!
Du kan alltid korrigera det som har blivit fel på något sätt. Däremot kan du inte byta serie på en redan bokförd verifikation. Då behöver du korrigera den och sedan bokföra om den på nytt med rätt serie.
Du korrigerar verifikationen genom att gå in under Bokföring - Verifikationer, leta upp verifikationen, markera den och klicka på Korrigera - Kontering till höger. Bocka i rutorna framför kontona som ingår i verifikationen, så läggs de upp på undre delen av sidan med omvända tecken och vänds alltså i bokföringen när du klickar på Bokför. Sedan skapar du en ny verifikation med den ursprungliga konteringen, rätt serie och bokför den.

Verifikationsnummer är ett måste att använda sig av, det går aldrig att ändra.
När det gäller verifikationsserier och då vi införde dem i programmet satte vi standardinställningen så att alla verifikationer ska gå mot serie A. Om du inte ändrar detta i företagsinställningarna får du inte byta serie på verifikationerna, alla hamnar ändå automatiskt i just serie A. Det är inget krav att du ska ändra utan kan behålla inställningen att allt ska gå mot serie A. Ändrar du i företagsinställningarna så att något av alternativen går mot en annan serie får du möjlighet att ändra serie på dina verifikationer, eftersom det då finns fler än ett alternativ att välja på.
Du kan inte stänga av verifikationsserierna men du kan behålla alla verifikationer i samma serie så behöver du inte tänka på att ändra det när du bokför.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.