Hantera utländska leverantörsfakturor - eEkonomi

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 veckor sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Hej!
Jag gör, som säkert många andra, ett otal inköp av internettjänster från utlandet. Det blir fakturor varje månad med omvänd skattskyldighet och varje gång får jag en varning från eKonomi att jag bör göra detta via Inköps-funktionen istället och det vore ju såklart trevligt.

Jag får inte till momsen dock, som jag förstår det måste jag först registrera fakturan och sedan den omvända momsen i en separat verifikation? Sen stötte jag på ytterligare problem när det faktiskt dragna pengarna skiljer mot vad som är fakturerat pga fördröjning i betalningen och förändring i valutakursen. Så nu har jag en faktura jag måste kreditera och registrera manuellt istället.

Eller gör jag bara fel?
Foto på David

David

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
 • en smula irriterad

Publicerades för 3 år sedan

 • 2
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej David!

Rekommendationen är att du skapar en leverantörsfaktura i programmet. 

Beroende på vilket land leverantören kommer ifrån, föreslår därmed eEkonomi vilka bokföringskonton du ska använda.
Om vi utgår ifrån att det är 25% moms är konteringen inom EU enligt nedan:

Inköp av tjänster inom EU (enligt huvudregeln):
1930/2440 ingen momskod  kredit 10 000:- (beroende på om du har kontantmetoden eller faktureringsmetoden)
4535 momskod 21 (25%)     debet 10 000:-
2614 momskod 30 (25%)     kredit   2 500:-
2645 momskod 48                debet   2 500:-

Och inköp av tjänster utanför EU:

Inköp av tjänster utanför EU (enligt huvudregeln):
1930/2440 ingen momskod   kredit 10 000:- (beroende på om du har kontantmetoden eller faktureringsmetoden)
4531 momskod 22 (25%)      debet 10 000:-
2614 momskod 30 (25%)      kredit   2 500:-
2645 momskod 48                 debet   2 500:-

Har du skapat en faktura i programmet och sedan matchar själva betalningen under t.ex Kassa- och bankhändelser. Då kommer programmet själv beräkna valutadifferensen mellan fakturadatumet och betaldatumet och boka upp det antingen som en valutavinst- eller förlust.

Annars är hanteringen manuell och du gör det bäst under Bokföring - Verifikationer.

Hoppas detta besvarade din fråga. Återkom om fler funderingar dyker upp.

Ha en fortsatt fin dag!

/Hanna
Foto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Vi köper in tjänster från ett annat EU-land och när jag matar in flera fakturor från samma leverantör så vill programmet varje gång ändra konteringen till

4056 - Inköp varor 25% EG

när jag gång på gång matat in 

4535 - Inköp tjänst annat EU-land 25 %

på leverantören. Att programmet default lägger en varu-kontering på tjänster innebär att informationen riskerar att hamna fel på skattedeklarationen... Kan jag göra någon inställning fö ratt slippa detta? Eller kan ni rätta till det på ert håll? (Känns som ett troligare alternativ.)

Tack på förhand!
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hejsan Mia!

I normala fall ska konteringen du senast använt på leverantören, föreslås vid nästa fakturatillfälle.

Dock märker jag också att denna konteringen inte vill ändra på sig utan programmet föreslår alltid varor 25% vid inköp från EU, trots att man registrerar exempelvis ett konto för tjänster.

I dagsläget är därmed alternativet att du manuellt byter ut konto 4056 mot bokföringskontot du hellre vill använda.

Jag tar det vidare som ett förbättringsförslag så vi kan kolla på möjligheten att förändra detta till en framtida uppdatering.

Ha en fortsatt fin dag!

/Hanna
(Redigerad)
Foto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Hejsan Hanna!

Händer det något med den här automatiska felkonteringen, tro? Får göra rättelseverifikationer lite då och då eftersom en del av min hjärna tror att eEkonomi ska bete sig konsekvent vid inknappande av leverantörsfakturor. 

Har frågat er kundtjänst om det finns en möjlighet att avaktivera den automatiska (fel)konteringen, men de säger att det inte går. Ser ju hellre att programmet struntar i ett lägga in en kontering än att den konstant lägger in fel konto. (Men det bästa vore ju så klart om programmet gjorde likadant oavsett varifrån leverantörsfakturorna kommer.)

Tacksam för snabb återkoppling  - ha en fin början på november!

//Mia
Foto på olsv

olsv

 • 988 poäng 500 badge 2x thumb
Jag har precis samma problem som Mia. Då programmet föreslår "rätt" kontering (samma kontering som förra gången) för svenska leverantörer är det lätt att missa att gör ändringen för de utländska leverantörerna. 
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 20,248 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Mia! 

Tack för ditt önskemål gällande att programmet ska komma ihåg senaste använda kontot på leverantörsfakturorna. När det gäller inköp inom EU och kontot för Varor ändras till kontot för Tjänster, så finns det tyvärr ingen funktion så att programmet ska komma ihåg detta. Utan så fort det är inom EU så föreslår programmet kontot för Varor. 
Det är i dagsläget inget som är planerat att ändras, utan är det så att inköp avser tjänster eller annan procentsats än 25% moms så måste detta ändras manuellt. 

Det är alltså inte planerat för det närmsta, men vi behåller självklart ditt önskemål för framtiden! 

Ha en fin dag! 
/Nellie 
Foto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Ni kanske kan ändra färgen på texten i pop-up-rutan som blaffar upp när leverantören är från ett annat EU-land. Nu är den viktiga delen av texten ljusgrå - varför inte göra den röd, eller fetstilt, till exempel? Så slipper era användare göra fel i onödan, när de tror att ert program fungerar på ett konsekvent sätt.... 

"Leverantören är en utländsk leverantör inom EU. Därför ska beräknad moms redovisas på momsrapporten. På konteringsraderna ligger en rad för inköpet och två rader för den beräknade momsen.
Om inköpet avser tjänster eller annan momssats än 25% måste du byta konto för inköpet och för den beräknade utgående momsen."

Det vore intressant att veta varför programmet kan komma ihåg kontering för vissa leverantörer men inte andra - ser fram emot svar på både förslag och fråga!

Ha en fin fortsättning på denna vintriga november!

//Mia
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 48,308 poäng 20k badge 2x thumb

Den pop rutan vill jag vara utan

Och all inköp från EU-länderna är inte varor med 25% momsFoto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Det är nog ingen som vill ha den pop-up-rutan...

Eller att programmet konterar som det vill. Men det är visst JÄTTESVÅRT att rätta till detta... ;)
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 20,248 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Mia! 

Det är ett väldigt bra tips/önskemål att ändra texten till annan färg eller fetstil för att få mer uppmärksamhet till texten. 

Och jag förstår absolut ditt önskemål att det hade varit bra att programmet kommer ihåg senast använda kontot på alla leverantörsfakturor, oavsett om de är svenska eller utländska. Just för att minska risken att bokföra fel. Men tyvärr finns det inget planerat för att ändra detta för de utländska utan där kommer programmet gå på de förinställda kontona. Men självklart behåller vi ditt önskemål och jag vill gärna att andra användare gillar tråden om ni känner samma för detta önskemål.

Tack för bra önskemål till programmet!

/Nellie 
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 48,342 poäng 20k badge 2x thumb

förinställda konton och automatisk uträkning av fiktiv moms är bra, MEN

1) låt oss slippa rutan som gör att man måste krångla med musen för att komma tillbaka till fakturan/konteringen

2) se till att det också fungerar på inköp tjänster EU


Foto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Håller med om båda förslagen. Kan inte riktigt förstå att det kan vara så mycket svårare att fixa en automatkontering som fungerar på utländska leverantörer jämfört med inrikesvarianten.

Själv försöker jag TAB-enter klicka mig förbi den irriterande pop-up-rutan.Och sedan gäller att komma ihåg att ändra bort programmets förvalda kontering för varor som ALLTID är fel för vår del...

Hoppas verkligen att det har någon slags effekt att skriva om bristerna och skavankerna i eEkonomi här i forumstrådarna! Visma får ju oerhört mycket bra återkoppling på vad som fungerar mindre bra och som borde utvecklas vidare, så jag hoppas att de tar kritiken till sig och gör något! Mest verkar det bli standardsvar i stil med att det inte är aktuellt med den förbättringen inom en överskådlig framtid.. Men hoppet lever om att de kommer att förbättra programmet! :)
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Project Manager eEkonomi/Website/Webshop

 • 19,674 poäng 10k badge 2x thumb
Hejsan! 

Sprang på tråden och var tvungen att testa det som ni skrev. 
Om jag nu ändrar konto till 4535 - Inköp av tjänster inom EU och bokför en faktura med detta så föreslås samma konto på nästa faktura från den leverantören.
Nytt sen i april är också att momsen beräknas automatiskt till dessa konton, vilket inte skedde tidigare. Momsen beräknas automatisk till alla konton som har momskod 20-24.
(Redigerad)