Har bokfört med verifikationer - eEkonomi

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!
När jag har bokfört i Visma har jag bokfört genom att skapa ny verifikation för varje bokföringshändelse och insåg nu att det kanske är fel?! Lite sent att komma på det, men det var såhär vi gjorde i skolan när vi tränade på att bokföra.

Jag har alltså inte bokfört via konto/bankhändelser utan använt mig av funktionen "Ny verifikation" för varje händelse. Nu har jag inte jättemånga verifikationer och jag har såklart sparat alla fakturor etc. som underlag - kan jag göra på detta sätt eller har jag gjort helt fel och bör på något sätt nollställa allt och bokföra allting på nytt via bank/kontohändelser?
Foto på Livis

Livis

  • 564 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

  • 0
  • 1
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

  • 4,684 poäng 4k badge 2x thumb
Hej!

Du kan absolut skapa nya verifikationer när du bokför, men för att få ut så mycket som möjligt av programmet och vår smidiga bankkopplingar rekommenderar vi att man använder Kassa - & Bankhändelser. 
Ett smidigt sätt att jobba i programmet är att skapa sina kund- & leverantörsfakturor under Försäljning och Inköp. När dessa sedan är betalda går man till Kassa- & Bankhändelser och matchar händelserna genom sitt kontoutdrag. 
På så sätt får fakturorna statusen betalda under respektive rubrik, du får en smidig överblick direkt på kontoutdrag och du gör allt på ett och samma ställe.
En bankkoppling gör att kontotudraget kommer in per automatik till programmet en gång per dygn. När kontoutdraget kommer in från banken matchas även beloppen på kontoutdraget mot fakturorna och du behöver bara bekräfta genom att klicka på Bokför. Du slipper en massa onödiga klick och får enormt mycket hjälp av programmet :) Beroende på vilken bank du har och hur den bankkopplingen ser ut går antingen leverantörsfakturorna över från eEkonomi direkt till banken (och du går in där och godkänner) eller så kan du skapa en så kallad LB-fil för betalningarna som du laddar upp på banken för godkännande.

Du kan aktivera bankkopplingen när som, men tänk på att inte bokföra mer manuellt genom Ny verifikation samtidigt som du jobbar med Kassa-&Bankhändelser. Då blir det dubbletter i ditt program. Verifikationen för själva händelsen skapas automatiskt när du använder matchningsfunktionen under Kassa-&bankhändelser.

Hoppas detta gav dig lite mer information och tips på hur du använder programmet på smidigaste sätt :)

Ha det gott!

/Sofia 
Om du har aktiv bankkoppling och ett företagskort i banken som drar varje kvitto (ej samlingsfaktura för kortköp) när du betalar små kvitton som fika bröd mm, Då kan man på ett effektivt sätt snabba upp hanteringen av kvitton som betalas med företagskortet eller annan på jobbet har gjort ett eget utlägg.  Bankkopplingen gör så att du ser direkt när något är betalat och måste matchas i kassa/bankfunktionen.

Du kan även en notis om att det finns okopplade bildunderlag.

Klicka på matcha så ska du se att bildunderlaget kopplas direkt p.g.a. av att visma skanner läser av belopp och moms på kvittot.

Du behöver bara godkänna kontot som ska debiterad.

Systemet känner igen vilket konto du använde #fika kontot# när du ska bokföra samma inköp igen.

Då nyttjar man systemet effektivast med fotade kvitton som brukar vara den svåra biten att stämma av varje månad för att få bokföringssaldot lika med affärskontot i bank. 

Egna utlägg av för andra som betalar med egna pengar för företagets räkning finns ej i AB:
Men om du driver enskild firma så finns egna uttag/utlägg i e-ekonomi, varför den begränsningen är vet jag ej i kassa/bank funktionen något man bör titta på hos supporten/utvecklingsavdelning.

Övrigt så är e-ekonomi ett riktigt bra system som bygger mycket på automatik- men är lite låst.
Man får testa sig fram och det tar ett 1⁄2 år att lära sig alla finesser,

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.