Arbetstidsförkortning Byggnads - Lön 600

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 6 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Vårt företag hör till Byggnads och de anställda har i enlighet med kollektivavtalet rätt till ett visst antal timmar arbetstidsförkortning per år. En del av dessa timmar kommer att betalas ut nu under jul-nyår. Jag har inte gjort någon inställning för arbetstidskonto under företagsinställningar, eftersom jag inte lyckas matcha in vårt kollektivavtal i detta. Kan jag ändå använda mig av lönearten 4210 "Arbetstidsförk. Utbetalning pengar, tabellskatt" vi utbetalningen?
Foto på Annis

Annis

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
För att kunna använda lönearterna som har med arbetstidsförkortning eller arbetstidskonto att göra måste du först aktivera funktionen under Arkiv - Företagsunderhåll - Företagsinställningar - Inställningar, samt välja vilken av funktionerna du vill jobba med genom att klicka på knappen inställningar på samma sida.

Mer inställningar behöver du inte göra i företagsinställningarna eftersom du inte tänker använda dig av programmets automatiska beräkningar utan enbart göra manuella registreringar. Däremot är det bra om du också aktiverar funktionen inne på respektive anställd under flik 2 Anställning, bocka bara i rutan och spara. När du har gjort den inställningen kan du använda dig av snabbvalet Tidbank för att registrera uttaget i pengar.

Innan du betalar ut pengarna kan du sätta av timmar till de anställda om du vill det. Det gör du via löneart 4200 för avsättning till tidbanken eller 4201 för avsättning till kompbanken, beroende på vilken du vill använda för arbetstidsförkortningen. Timmarna visas alltid på den anställdes lönebesked om du lägger dem i kompbanken. Lägger du dem i tidbanken visas de på lönebeskedet om du väljer den detaljerade utskriften men inte på den enkla.

Programmet föreslår löneart 4240 i snabbvalet för utbetalning av tid från tidbanken i pengar. Det ger en grundtimlön i ersättning och snabbvalet tar även med löneart 4230 för att räkna ner timmarna från tidbanken.
Har du sparat timmarna i kompbanken väljer du i snabbvalet istället att ta ut komptid i pengar. Då använder programmet löneart 4108 för att räkna ner timmarna och 1134 för att betala ut ersättningen till månadsavlönade och 1135 till timavlönade.

Du kan använda löneart 4210 eller 4211 för att göra en direkt avsättning i pengar om du inte vill sätta av timmar först. Beloppet får du ange manuellt eftersom det kan variera. Kontrollera med kollektivavtalet om ersättningen ska vara semestergrundande. Om det är så behöver du bocka i en ruta för att aktivera det inne på löneartens flik 2 Övriga uppgifter.
Foto på Annis

Annis

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för en så tydlig förklaring! Tyvärr fastnar jag direkt när jag ska aktivera funktionen under företagsinställningar. Det räcker tydligen inte med att välja en av funktionerna, i detta fall arbetstidsförkortning, jag måste även ange antal minuter/vecka och kollektivavtalet säger 34 timmar totalt. Kan jag då inte heller använda löneart 4210 el 4211?
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej igen!
Jag ber om ursäkt, jag hade värden i minuter och en procentsats för pensionspremien inlagt och fick därför inte felmeddelandet som du får.

För att du ska kunna använda någon löneart som har med arbetstidsförkortning eller arbetstidskonto att göra måste du har aktiverat funktionen i företagsinställningarna. Du kan sedan ange vilket värde du vill i minuter, det spelar ingen roll eftersom du ändå inte tänker låta programmet räkna ut något automatiskt åt dig och då används den siffran inte.
Foto på Annis

Annis

 • 652 poäng 500 badge 2x thumb
Okej, då tror jag att jag ska fixa det här! Tack så mycket för hjälpen!
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Vad bra, annars får du höra av dig igen!
Foto på JennyC

JennyC

 • 562 poäng 500 badge 2x thumb
Hej, önskar att kunna lägga in arbetstidsförkortning i Visma lön 600 enligt Byggnads avtal. Deras avtal baseras sig på kalenderdagar och lön 600 på arbetade dagar. Jag kan justera vid beräkning i uppräkning så att det går in rätt antal minuter men när det blir ett avdrag så blir avdraget för stort mot om man räknar kalender dagar. Önskar att detta gick att justera som en valmöjlighet i företagsinställningar att man kunde välja vilken uträkning man tillämpar. Hälsningar Jenny
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Det är ett bra förslag som skiljer sig lite från huvudfrågan så jag bryter ut ditt inlägg och lägger det som en ny idé. Om fler användare vill ha samma funktion får ni gärna visa att ni samtycker genom att klicka på +1 knappen.
Det nya ämnet når ni via följande länk:
Arbetstidsförkortning anpassad efter Byggnads avtal - Lön 600

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.