Ändra nummerserier vid nytt år - eEkonomi

 • 52
 • Idé
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Nytt år ...nya nummerserier...råkade spara första fakturan för i år och upptäckte att den fick fel faktura nummer. eEkonomi frågar artigt om jag skall boka den som "ver 1" vilket jag tyckte lät bra. Men hur ändrar jag "nästa kundfakturanummer" ? I hjälpen hänvisar den till Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsinställningar men dessa fällt är låsta !
Erika Andersson: Du kan inte ändra på nummerserien för kundfakturan. Därför är den fälten låsta.
PIFAS AB: Varför?
PIFAS AB: Det står i startguiden under förklaringar att "för kundfaktura går nummerserien att ändra tills första kundfakturan är registrerad". Och, kan jag ta bort första fakturan för 2014 och sätta dit rätt fakturanummer och skriva en ny faktura utan större mankemang?
PIFAS AB: Om de är låsta för "alltid" efter det man satt sitt första offert eller faktura nummer torde Ni skriva: OBS! när Du satt ditt önskade offert och faktura nummer kan Du inte ändra det framledes !"
Erika Andersson: Programmet har inga verifikationsserier och då är det valt att det fältet är låst när man skapat första fakturan. När man har skapat första fakturan så kan man inte ändra fakturanummer.
Foto på PIFAS AB

PIFAS AB

 • 1,108 poäng 1k badge 2x thumb
 • frustrerad

Publicerades för 6 år sedan

 • 52
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,000 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Precis som Erika har svarat så är verifiaktionerna årsbundna vilket gör att du får en ny nummerseie för dem varje år.

Däremot kundfakturor, offerter och order är oberoende av vilket år de skapas på och har därför en beständig nummerserie som löper vidare år för år.
Foto på Pete

Pete

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej,

Jag har just blivit varse att jag sitter i fällan och kommer se dum ut. För mig duger det inte att ni tycker att ni kanske borde upplysa om detta och att ni inte har några planer på att ändra. Jag kommer byta mina två licenser till annan leverantör vid nästa årsskifte.
Foto på PIFAS AB

PIFAS AB

 • 1,108 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Anna,
och vem, förutom Visma, förbjuder mig att ändra på numreringen på offerter och kundfakturor när jag inleder ett nytt affärsår?
Foto på Johan Green

Johan Green, Projektledare - Visma eEkonomi

 • 3,570 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Det finns inget lagmässigt som förbjuder att man justerar nummerserier på försäljningsdokument inför ett nytt år om det är det du menar. Vi har dock valt en väg och en lösning i vårt system som innebär att man har en serie som löper på år för år. Vi tar med oss ditt önskemål men det ligger inga planer på att förändra detta i dagsläget.

Mvh
Johan
Foto på PIFAS AB

PIFAS AB

 • 1,108 poäng 1k badge 2x thumb
Tack Johan, ja, då hoppas jag att Ni uppfyller önskan till nästkommande år och hoppas samtidigt att någon fler användare kan ha samma behov så att det får en högre prioritet.
Foto på RickardAasen

RickardAasen

 • 430 poäng 250 badge 2x thumb
Hej..
Ja, jag stötte på exakt samma problem nu själv.

Det är väl en smaksak om man vill ändra till en ny nummerserie vid varje år, eller behålla en och samma för all framtid. Problemet uppstår dock om man som jag, och säkert många andra, väljer att ha en årsbunden nummerserie för att sedan vid årskiftet inse att detta inte gick att fortsätta på.

Som tur var inleder jag min nummerserie "bara" med 13, men jag tror att det finns många som kör t.o.m. 2013, vilket ser helt galet ut om man skickar till kunder i år.

Tankar om det?

/Med vänlig hälsningar,
Rickard Åsén
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,070 poäng 20k badge 2x thumb
ni som önskar detta; tryck på + vid "gillar denna idé"

själv har jag inget behov av detta
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,236 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Precis som Pacsac säger - gilla idén, vi går in och tittar till tråden då och då för att se hur den utvecklas.

//Emelie
Foto på Niklas S

Niklas S

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
När jag i höstas började bokföra i eEkonomi valde jag de inledande siffrorna "13". Jag kunde inte föreställa mig att det inte skulle gå att ändra till "14" efter årsskiftet. Varför överhuvudtaget kunna välja de inledande siffrorna från början om Visma sen inte låter oss användare ändra dem?
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,236 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Niklas!

Precis som Johan tidigare skrivit så har vi ingen plan på att ändra till årsbundna nummerserier. Men jag håller med dig om att det är svårt för er användare att veta, att nummerserien löper på for ever and ever. På något vis borde vi upplysa om detta och göra er användare medvetna när ni sätter ett första nummer.

//Emelie
Foto på Josefin

Josefin

 • 448 poäng 250 badge 2x thumb
Det är lite sent att påpeka det efteråt, kan man inte ändra, löper det på forever and ever, borde man ju bara kunna börja på 1... prioritera upp den buggen - för det är en bugg, inte by design eller feature. 
Foto på Frida

Frida

 • 348 poäng 250 badge 2x thumb
Jag håller med om att det ser konstigt ut med en nummerserie som ser ut att komma från år 2013. Om ni i framtiden har tid att ändra på detta så vore jag också tacksam.

/Frida
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,226 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Frida!

Vi har noterat att du också önskar en årsbunden nummerserie.

//Emelie
Foto på RMLund

RMLund

 • 650 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,

Jag skulle också vilja lägga till min röst till tidigare inlägg och önskar att eEkonomi gav mig valet att använda en årsbunden serie för fakturanummer. Mina fakturor har alltid inletts med fyrsiffrigt årtal följt av ett bindestreck och därefter ett fyrsiffrigt löpnummer. Som eEkonomi fungerar nu blir jag tvungen att ha ett fakturanummer i bokföringsprogrammet, och ett annat på mina faktiska fakturor (jag använder inte eEkonomi för att skapa mina fakturor). Jag tycker inte det är helt rimligt att mitt bokföringsprogram ska diktera för mig vad jag ska skriva på mina fakturor.

I mina öron låter det inte heller som detta borde vara en särskillt omfattande funktion att lägga till: allt som behövs är ett prefix, antingen aktuellt årtal eller fritext, och ett löpnummer som börjar om från 1 vid varje årsskifte, samt hur många tecken detta löpnummer ska vara. Man skulle även kunna lägga till ett val för avskiljningstecken som hamnar mellan prefixet och löpnumret, exempelvis ett bindestreck.

En sådan funktion behöver ju inte heller ersätta den nuvarande funktionalliteten med endast en obruten nummerserie, utan skulle komplettera den. Jag tror många av era användare skulle uppskatta att få denna möjlighet att själva kunna välja sina fakturanummer.

/Robert
Foto på Bosse

Bosse

 • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Foto på Katti

Katti

 • 548 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ny nummerserie på faktura vid årsskifte?.

När man söker runt på ert forum ser man att denna frågan varit uppe ett
flertal tillfällen. Men vad jag kan se har det ännu inte hänt något i
eEkonomi efter detta årsskiftet.
Hur många inlägg behöver ni innan det händer något?!
Foto på Jazzpete

Jazzpete

 • 244 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, undrar också om det händer något på detta område?

Som det är nu vill jag hellre avvakta med att skapa fakturor eller använda ett annat program, än att skicka fakturor som ser ut att höra till 2014. Mig veterligen är det ganska vanligt att man använder årsrelaterad fakturanumrering, särskilt för oss med enskild näringsverksamhet.
Foto på Johan Green

Johan Green, Projektledare - Visma eEkonomi

 • 3,570 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Vi följer givetvis det som diskuteras i forumet och antalet "Likes" ger oss absolut en hint. Vad gäller detta ärende kan jag dock fortfarande säga att det inte är något som ligger i de närmsta planerna.

Mvh
Johan
Foto på Josefin

Josefin

 • 448 poäng 250 badge 2x thumb
Seriöst - vad irriterad jag blir! fakturanummer 201413 för januari 2015?

Jag har, efter mitt inlägg och mina likes till lösningsförslaget, försökt hitta en egen work around utan framgång och blir om möjligt ännu mer irriterad. Synd. för jag var riktigt nöjd med ert system. men det ser ju inte vidare seriöst ut att fakturera 2014-fakturor under 2015 eller för all framtid heller. Lös problemet. Annars får jag fakturera via något annat. 
Foto på Bygglovshandlingar

Bygglovshandlingar

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb

Det här måste justeras!

Jag liksom många ovan började min nummerserie förra året med 14... vill nu byta till 15.

Ser ju jättekorkat ut om serien löper på med 14.

Det här är för övrigt ett jättebra skäl till att byta bokföringsprogram.

Foto på Josefin

Josefin

 • 448 poäng 250 badge 2x thumb
Kan bara hålla med föregående talare, det här blir ju helt stört! Jag kan ju inte skicka ut fakturor som heter något med 2014?? Har ni någon workaround? Någon quickfix? Ni har ju ett flertal kunder som haft detta problem ett antal gånger tidigare så hoppas jag verkligen att ni som support har en variant som vi kan använda oss av? Nu är det ju inte riktigt läge att säga att jag borde tänkt på det för ett år sedan när jag skapade min första faktura? 
Foto på jkblom

jkblom

 • 66 poäng
En quickfix: skapa fakturan i Excel istället.
Foto på Bygglovshandlingar

Bygglovshandlingar

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
Jovisst kan man göra så, men jag gick från att göra excel fakturor till VISMA, vill ju inte gå bakåt!!!
Foto på Anders Vikhult

Anders Vikhult

 • 884 poäng 500 badge 2x thumb
Jag kan bara instämma i alla synpunkter ovan. Det ser inte seriöst ut att skicka ut fakturor som ser gamla ut. Får jag en sådan faktura är det stor risk att jag skulle slänga den. Vem vill betala till ett företag som skickar ut gamla fakturor på löpande band.
Foto på RasmusA

RasmusA

 • 644 poäng 500 badge 2x thumb
Visma, hur många timmars utveckling krävs det för att ordna så att man kan byta ut ett prefix framför sina fakturor? 3 timmar på sin höjd? Inte någon raketforskning direkt. Helt sjukt att en så grundläggande funktion inte finns med redan.

Jag har precis skickat min första faktura via eEkonomi och skickar några hundra per år och jag tänker då inte se ut som en idiot inför mina kunder så det blir att fortsätta fakturera via ett annat program.

Jag råkade dessutom välja 201501 i eEkonomi istf 2015001 så jag är ju HELT körd...
Foto på Katti

Katti

 • 548 poäng 500 badge 2x thumb
En ICA-handlare sa en gång: 5 personer som frågar efter en och samma vara är en folkstorm. Då tar man in varan i sortimentet!
Hur många behöver Visma innan ni förstår att det är en orkan på väg?!
Foto på RasmusA

RasmusA

 • 644 poäng 500 badge 2x thumb
Visma: Nå? Hur ser ni på saken numera?
Foto på Linda Svahn

Linda Svahn, Produktansvarig - Visma eEkonomi

 • 6,824 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi tittar just nu inte på att ändra hur funktionen fungerar idag utan ditt kundfakturanummer löper på över räkenskapsåren. Vi har väldigt många önskemål om nya och förbättrade funktioner som är högre prioriterade just nu.  
Foto på RasmusA

RasmusA

 • 644 poäng 500 badge 2x thumb
Som? Vilka funktioner har fler Gilla/Följare än denna?
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Här kan du se våra populäraste idéer i Visma eEkonomi just nu: 
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/categories/visma_spcs_visma_avendo_eekonomi?topic-list[setting...

Exakt vilka våra utvecklare jobbar med just nu kan jag tyvärr inte svara på.
Foto på RasmusA

RasmusA

 • 644 poäng 500 badge 2x thumb
Fortfarande inget nytt? Snart dags för nytt år. Om man som jag MÅSTE ändra nummerserie, vad har jag för alternativ? Förutom det uppenbara att byta leverantör då.
Foto på RasmusA

RasmusA

 • 644 poäng 500 badge 2x thumb
?
Foto på Eric Westerdahl

Eric Westerdahl

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Har precis upptäckt att det inte går att ändra nummerserie vid årsskifte.
Är förvånad att det inte fungerar trots denna tråd.
Ytterligare en enkel funktion som saknas i Visma, blev lika förvånad när jag upptäckte att det inte fanns nått kort kommentarsfält på artikelkortet.
Jag får börja använda mitt gamla faktureringsprogram till fakturorna också :-(
Foto på Paulina B

Paulina B

 • 196 poäng 100 badge 2x thumb
Hej,
Jag har också, som så många andra innan mig lagt märke till helt nyligen att det inte går att byta nummerserie på kundfakturorna. Har detta blivit uppdaterat från er sida så att man lätt kan göra ändringarna?
Foto på Josefine V

Josefine V

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! Jag  önskar också att nummerserierna kan ändras då jag brukar ha fakturanummerserien sorterad efter år. Då ser man lätt hur många fakturor man skapat under året, det blir mer logiskt för alla att nu börja året med exempelvis 160001. Har ni  löst så att detta är möjligt nu?