Hur bokför och redovisar man omvänd löneväxling av bilförmån - Lön 600

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hur bokför man vid omvänd löneväxling av bilförmån? Har idag tex. 20 tkr i bruttolön och 10 tkr i bilförmån och önskar utnyttja omvänd löneväxling för att öka löneunderlaget i samband med utdelning. Hur redovisar man sedan detta på skattedeklarationen? Hur rättar man tidigare inskickade skattedeklarationer, där bruttolönen varit tex. 20 tkr i bruttolön samt bilförmån 10 tkr.?
Foto på Birgitta

Birgitta

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Publicerades för 12 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på burbage

burbage

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Jag har fått lära mig så här av vår revisor.
1, du lägger upp bilförmånen som vanligt
2, på samma löneart lägger du in beloppet som en minuspost. Då äger programmet att det egentligen ska vara + post där, men det kan du strunta i.
3, Kopiera lönearten för hans lön och döp det med en extra siffra på slutet och lägg in förmånsvärdet där. Du kan döpa lönearten till Lön bilförmån. Min löneart heter 11015. på flik 2:Kontrolluppgift KU13 i ruta, ska det stå Redovisas ej och AGI SING i fältkod: Redovisas ej
4, Kopiera löneart 1305 och döp den till betalt för bilförmån och på flik 2, övriga uppgifter lägger du till att det ska redovisas på kontrolluppgiften K17 betalt för bilförmån.
Hoppas e ́det hjälper dej annars får du återkomma
Foto på My Janhall

My Janhall, Moderator

 • 2,516 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Birgitta,

Har du följt vår skrivna hjälp Bilförmån - nettolöneavdrag och omvändlöneväxling så ska det se ut som på bilden nedan på lönebeskedet vid omvänd löneväxling.
Lönearterna 2101 och 2102 tar ut varandra, 1306 redovisas inte alls och enligt inställningarna på lönearten under Lönearbete - Lönearter - flik 2 på lönearten så redovisas 1180 som kontant ersättning 011/131 på AGI. 

Ska du ändra detta bakåt i tiden på redan inskickade uppgifter så tänker jag att du får göra detta manuellt på skatteverkets hemsida. Däremot så tolkar jag det som att du ska börja med omvänd löneväxling nu och då ska du förmodligen inte ändra dina uppgifter bakåt i tiden i skattedeklarationen.

 

Hoppas du fått svar på dina frågor, återkom gärna annars.
Ha en fin dag!
/My 
Foto på Andrea

Andrea

 • 128 poäng 100 badge 2x thumb
Två av våra delägare vill göra samma sak med drivmedelsförmånen. Gör man på samma sätt då?
Foto på My Janhall

My Janhall, Moderator

 • 2,516 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Andrea, 

Ja det stämmer. Du kan däremot kopiera lönearterna för att det ska bli lättare att se vad som är vad. Det gör du under Lönearbete - Lönearter, sök upp lönearten  - Kopiera. Kanske inte är lika smidigt dock eftersom jag tänker att beloppet förändras och imed detta så behöver du också ändra efterhand enligt ovan, men precis som du skriver så får du behandla det likadant i löneprogrammet som med bilförmån.

Det kan vara bra att höra av dig till skatteverket dock så du ser till att lönearterna påverkar korrekt för drivmedel på till exempel  kontrolluppgiften, du kan också läsa mer om drivmedelsförmån här

Ha en fin dag! 
/My 
Foto på Lath79

Lath79

 • 148 poäng 100 badge 2x thumb
I ert exempel som ni hänvisar till gällande omvänd löneväxling använder ni löneart 1306 vilket är knutet till konto 7690. Är detta verkligen korrekt?
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 93,132 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!
Jag har försökt hitta information om hur detta ska bokföras men hittar egentligen bara att för arbetsgivaren ska detta vara kostnadsneutralt. Du får gärna bolla lite med mig eller mina kollegor om du har andra förslag.
Bokföringskontona i löneprogrammet är bara exempel, så det går bra att ändra på fliken 3 i Lönearbete - Lönearter.
Mvh Anna
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.