Hur registrerar jag en okänd kund för kontantfaktura?

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 7 månader sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Jag är illustratör med enskildfirma och säljer vanligtvis mina varor/tjänster via kundfakturor med större belopp - det funkar bra i Visma eEkonomi. Men nu ska jag registrera försäljning som en gång om året sker på julmarknader. Jag säljer då småsaker som julkort till kunder över disk och använder iZettle men stöter på trubbel med kunderna som har betalar kontant. 

Min försäljning kommer inte upp i de summor som kräver att jag måste ha ett kassaregister och varorna jag säljer är alla under 2000 kr så jag kan tillämpa ”förenklad faktura”, om jag har fattat allt rätt. (https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.3/321574.html#h-Forenklad-faktura.)

Vid förenklad faktura kräver Skatteverket, dessa uppgifter på kvittot: 

 1. datum för utfärdandet
 2. identifiering av säljaren
 3. identifiering av vilken typ av varor som levererats eller tjänster som har tillhandahållits
 4. den mervärdesskatt som ska betalas eller uppgifter som gör det möjligt att beräkna denna (11 kap. 9 § andra stycket ML).
 5. Om den förenklade fakturan är en kreditnota ska den också innehålla en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan samt de uppgifter i den ursprungliga fakturan som ändras (11 kap. 9 § andra stycket ML).

Min plan var att skapa en kontant-faktura, alltså anger en ny kund som jag kallar ”Kontantbetalning” och klickar i "kontant" som betalningsvillkor men då kräver Visma Postnr och Postort som obligatoriska fält, uppgifter som jag inte har och som Skatteverket inte kräver, vad ska jag göra med dessa? Eller ska jag göra på något annat sätt?

Jag har hittat liknande trådar som ex) https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/registrera-kontantfaktura, men jag vet fortfarande inte hur jag ska redovisa detta i Visma...

Med vänlig hälsning, Karolina
Foto på Karolina Tecknare

Karolina Tecknare

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 9 månader sedan

 • 1
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,862 poäng 50k badge 2x thumb
Ange förslagsvis ditt eget postnummer och ort, så kommer du vidare

Mikael
Foto på Karolina Tecknare

Karolina Tecknare

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb
Det var min tanke också men det kändes som fusk, tänkte att det kanske fanns andra "rätta" sätt... Men med din backning så känns det bättre! Jag gör så. :) Tusen tack Mikael! 
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,862 poäng 50k badge 2x thumb
Det är helt ok
MIkael
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,100 poäng 20k badge 2x thumb
lite info:
för att sälja till "okänd kund" så måste man ha ett kassasystem som är uppkopplat mot skattemyndigheten

Foto på Karolina Tecknare

Karolina Tecknare

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb

Hej och tack Pascac, jag uppskattar att du hjälper en nykomling in i djungeln. :) 

Jag gissar att det är kassaregistret du syftar på?  Man är undantagen detta om man säljer varor eller tjänster kontant för mindre än fyra prisbasbelopp (fyra prisbasbelopp är 182 000 kronor för 2018). Ligger man som jag under detta måste jag självklart erbjuda kvitton, betala moms osv. men som jag har förstått det så är det inga krav att man måste ta kundens uppgifter om försäljningen understiger 2000 kr. Har jag fattat det rätt, eller är det andra regler regler du syftar på? 

Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,176 poäng 20k badge 2x thumb
Du har helt rätt i det. Under 182 000 kr i kontantförsäljning (ej identifierbar kund) så behöver du inte certifierat kassaregister. Dom du kan identifiera (namn adress) räknas ej som kontant oavsett om dom betalat med enkronor... märklig regel....
Foto på Karolina Tecknare

Karolina Tecknare

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb
Jasså, ja det var en märklig regel, den har jag inte hört om. Tack. 
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 4,158 poäng 4k badge 2x thumb
Men... Var det inte kontant betalning via iZettle du avser här? (antar att du har iZettle go). I så fall finns ju underlaget redan för att göra en manuell bokföring av den kontanta intäkten...? Skriv ut kvittona från iZettle som underlag. Att försöka med faktura etc i eEkonomi känns inte rätt...
(Redigerad)
Foto på Karolina Tecknare

Karolina Tecknare

 • 134 poäng 100 badge 2x thumb

Tack för input Fredrik!

Jo, det stämmer att det var kontant betalning via iZettle (Go).  Jag är helt ny i Visma men har haft iZettle i ett år,  jag kopplat ihop systemen från och med nu men ingen information hämtas bakåt i tiden, som jag förstår det. 

Kvittona från iZettle  fungerar som underlag för en manuell bokföring, som du säger. Anledningen att jag gör kontantfakturor är att vill ha rätt statistik på mina artiklar, och artiklar använder jag bara vid faktura eller finns det andra sätt? 
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Karolina,


Nu kommer jag in lite sent här, men det känns som att du har fått svar på de flesta frågorna. Gällande iZettle så är det som du säger att framtida transaktioner kommer att synkas över till eEkonomi men inte information bakåt i tiden, jag tänkte tipsa om filmen Arbeta med iZettle och Visma eEkonomi där du kan se lite mer om arbetsflödet mellan iZettle och eEkonomi.


Det stämmer även bra att du enbart använder dig av artiklarna i programmet när du plockar upp dem på en kundfaktura i programmet, utöver det går det även att skapa verifikationer för försäljningen genom Kassa- och bankhändelser eller genom Manuella verifikationer men då påverkar det som sagt inte statistiken för artiklarna.


Ha en fin dag!
/Theodor

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.