Hyra av sig själv - eEkonomi

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Hejsan! Jag driver enskild firma och utgår hemifrån den egna bostaden. Funderar på vad jag har rätt att ta betalt från mig själv då jag tvättar ca 3 (som minst) tvättmaskiner varje dag 5 dagar i veckan. Det blir ju ändå några kronor per månad/årOm jag har rätt till det hur bokför jag det?Mvh Sandra
Foto på SandraS83

SandraS83

  • 192 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

  • 0
  • 1
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

  • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Sandra,

Om man har en enskild firma och bedriver verksamhet ifrån sin egen bostad så har du möjlighet att göra avdrag för en del av de merkostnader du har på grund av det.

Så här står det i den skrivna hjälpen vi har för programmet Visma Enskild firma gällande detta:
Om du bedriver arbetet med din firma från hemmet har du möjlighet att göra vissa avdrag i din deklaration för arbetsutrymmet som du har hemma. Om du arbetar minst 800 timmar om året med firman hemifrån har du alltid rätt att göra avdrag med 2 000 kr om du bor i en villa som du eller din make äger och med 4 000 kr om du bor i lägenhet.

Om du har en särskilt inrättad del i bostaden för din näringsverksamhet får du göra avdrag med en skälig del av utgifterna för hyra, värme m m. I detta fall finns ingen preciserat antal timmar du måste arbeta per år i firman. Om du bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt får du i så fall dra av hyran eller avgiften för den del av bostaden som är särskilt inrättad för näringsverksamheten. Till det får läggas en skälig del av kostnad för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström som inte ingår i hyran/avgiften. Det finns heller inga belopp preciserade för vad som är en skälig del av kostnaderna.

När din bostad är en fastighet som tillhör dig eller din make och en särskilt inrättad del av fastigheten används för näringsverksamheten, får avdrag göras för skälig andel av kostnaderna för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström. Du får inte beräkna avdrag för räntekostnader eller tomträttsavgäld eftersom de kostnaderna får dras av på annan plats i deklarationen.Vad som skulle kunna räknas som en skälig del av kostnaderna skulle du kunna kolla med Skatteverket.

Dessa avdrag deklareras i ruta R6 Övriga externa kostnader på din deklaration och de bokföringskonton du då kan använda för att bokföra dessa utgifter är då antingen konto 5000, Lokalkostnader eller konto 6900, Övriga externa kostnader.

Hoppas att detta hjälper.

Ha en fin dag!
/Cecilia