Makulera faktura istället för kreditera i eEkonomi?

  • 36
  • Idé
  • Uppdaterades för 3 år sedan
  • Genomförda
  • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Vill makulera en leverantörsfaktura jag har registrerat i eEkonomi, men hittar ingen sådan funktion. Är enda sättet att kreditera fakturan? Går det inte att lägga in en funktion för att enbart makulera eller ställer det till problem med bokföringen?
Foto på Daniel Ruus

Daniel Ruus

  • 1,222 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

  • 36
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

  • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej på er! 

Idag uppdaterades Visma eEkonomi med flera spännande nyheter! En nyhet är att det nu går att ångra en kundfaktura. Det som händer i bakgrunden är att en kreditfaktura skapas och denna kvittas med automatik mot ursprungsfakturan. Bra va? 

Jag vill tacka er alla för era kommentarer, er input är otroligt viktig för oss för att vi ska kunna göra Visma eEkonomi till ett ännu bättre program. 

Ha en bra dag alla! 
/Lisa 
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

  • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Tack till er alla som bidrar med engagemang till vårt supportforum.

Vi har diskuterat denna frågan närmare med både Skatteverket och Bokföringsnämnden. 

När fakturan är sparad så anser programmet att fakturan är skickad till kund, alltså utfärdad. Fakturan räknas som utfärdad vid samtliga utskriftsalternativ. Det strider emot god redovisningssed att makulera en utfärdad faktura enligt både Skatteverket och Bokföringsnämnden.

Man kan tycka att en sparad faktura vid kontantmetoden borde gå att radera då den ännu inte påverkat bokföringen. Det är helt korrekt att den inte har påverkat bokföringen ännu, men det är alltså att fakturan anses som utfärdad när den är sparad och inte längre kan redigeras som gör att vi inte kan makulera den.  

Med det som bakgrund kommer vi i dagsläget inte förändra detta.

/Nellie
(Redigerad)
Foto på Annie Sten

Annie Sten, Knowledgeteam eAccounting

  • 7,230 poäng 5k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej igen!

Gällande leverantörsfakturorna så räknas dessa som mottagna när du lägger in dom och sparar/bokför dessa. När du väl mottagit en leverantörsfaktura så är det korrekta att skapa en kreditfaktura om du vill kvitta dessa. 

Jag förstår att frågetecken kan uppstå när man har kontantmetoden då du inte bokför leverantörsfakturan när du mottar den utan först när du betalar den. eEkonomi hanterar detta dock på samma sätt, det vill säga när du väl valt att spara/bokföra leverantörsfakturan så är den inte längre redigerbar. Vill du korrigera/ta bort den så behöver du skapa en kreditfaktura. 

Du har självklart fortfarande möjlighet att välja att skapa leverantörsfakturan som ett utkast. Då kan du redigera den i efterhand eller ta bort den. 

Som det ser ut i dagsläget är detta inget förfarande som vi kommer att ändra på. 

/Annie
(Redigerad)