Makulera faktura istället för kreditera i eEkonomi?

 • 36
 • Idé
 • Uppdaterades för 3 år sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Vill makulera en leverantörsfaktura jag har registrerat i eEkonomi, men hittar ingen sådan funktion. Är enda sättet att kreditera fakturan? Går det inte att lägga in en funktion för att enbart makulera eller ställer det till problem med bokföringen?
Foto på Daniel Ruus

Daniel Ruus

 • 1,222 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 36
Foto på LottaG

LottaG

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Jag instämmer till fullo, när man läser denna tråd och ser hur gammal den är, dvs hur länge folk har önskat denna funktion så undrar man varför det inte görs något.
Vi använder endast faktureringsdelen och har den inte kopplad till vår bokföring annat än vi naturligtvis ska kunna visa upp vilka fakturor som är skickade. Trots att det går att göra utkast och kontrollera fakturan innan den är skickad, händer det att det blir förändringar och fel som måste rättas till. Jag önskar STARKT att det finns en makuleringsfunktion eller ändrafunktion. Det har funnits tidigare i de faktureringsprogram som Visma haft, när vi började använda deras program för länge sedan.
Foto på LottaG

LottaG

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Verkar vara många  som är i samma sits.
Vi saknar även funktionen att skriva ut fakturalistor, skulle behöva det sorterat per fakturanummer för kontroll av betalningar, men det finns inte. Den lista man kan skriva ut per förfallodag är hopplös att använda. 
(Redigerad)
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Har idag varit i kontakt med BFN och här kommer ett saxat stycke från svaret:

>>>>>>>>>>>>

"Det finns inte något som hindrar att du rättar fakturan och skickar en korrekt till kunden.

Det är din  programtillverkare som har låst möjligheten att ändra i fakturan och alltså inte något som Bokföringsnämnden sätter stopp för."

>>>>>>>>>>>>

Att Bokföringsnämnden skulle ha något emot detta är alltså påhittat av Visma...
Foto på RMT

RMT

 • 468 poäng 250 badge 2x thumb
Saknar ord. Visma är tydligen mer intresserade av att välja textstorlekar och färger än att vinna ytterligare kunder, kanske t.o.m. kunder som i mitt fall är två kunder pga flera bolag.

Tack för engagemanget Visma!!
Foto på Gunilla Jaltsén

Gunilla Jaltsén, Produktansvarig Marknad Visma eEkonomi

 • 3,418 poäng 3k badge 2x thumb
Hej

En tråd som engagerar många och som vi diskuterat igen.
Eftersom Visma eEkonomi fungerar så att en faktura bokförs direkt om du inte använder utkast vill säga, måste den krediteras för att tas bort. 
Vi borde kunna göra detta på ett enklare sätt, där en kreditering av bokföringen ändå sker i bakgrunden.

Jag ser också att vissa fält skulle kunna vara möjliga att ändra såsom förfallodatum på en bokförd kundfaktura eftersom det inte påverkar bokföringen. 
Det skulle kanske hjälpa till i vissa fall.//Gunilla
(Redigerad)
Foto på Fredrik Asplund

Fredrik Asplund

 • 374 poäng 250 badge 2x thumb
Hej
Jag kan tänka mig att leva med att man måste kreditera, det jag stör mig mest på är att det ska vara så omständigt att kvitta fakturan mot krediteringen. Skulle man inte kunna få den biten per automatik? Dvs kreditfakturan bokförs direkt mot fakturan?

/Fredrik
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Eller att programmet INTE bokför fakturan förrän den är betald när det gäller kontantmetoden.
Alternativt att man bekräftar med en bock i en ruta när den är betald och då bokförs den. Tills dess kan den ha status "utskriven".
Foto på Johan Nilsson

Johan Nilsson

 • 370 poäng 250 badge 2x thumb
Det här torde vara den enklaste (och i mitt tycke bästa) lösningen för oss som använder kontantmetoden. Rent programmeringsmässigt är det en enkel sak att ändra ett fakturaobjekt från två statusar (utkast och bokförd) till tre (utkast, utskriven och bokförd). När betalning skett så ändras statusen till bokförd och fakturan bokförs. När en faktura har statusen utkast eller utskriven går den att redigera, annars inte.
Foto på RMT

RMT

 • 468 poäng 250 badge 2x thumb
Håller med! Då jag programmerat en del i mina dagar ser jag inte problemet.

Gunilla/Visma: Inget ont mot dig men nu säger du ju rakt ut att eEkonomi bokför detta direkt när fakturan skrivs ut trots att vi kör kontantmetoden! Ni bryter således reglerna kring just kontantmetoden! En faktura skall ALDRIG bokföras förrän den är betald, punkt slut.

Jag har pillat en hel del i programmet under jul och har en del åsikter kring funktionerna men det är just detta som stör mig mest just nu. Senast igår hittade jag en bunt fakturor i bilen som jag glömt lägga på lådan innan jul. Jag är en stressad egenföretagare och gör rätt ofta detta misstag. Vanligtvis går jag då hem och ändrar datumet och skriver ut den igen. Nu kommer jag få kladda på fakturan med penna då jag vägrar att lägga ned all denna tid på att kreditera och skriva ut nya.

Snälla, ta till er detta och ändra funktionen. Hur ni gör det i bakgrunden är för oss helt ointressant. Jag skulle dock passa mig för att bygga in ett känt fel i programmet då fakturan fortfarande inte skall vara bokförd!

PS. Sitter det någon/några egenföretagare i ert utvecklingsteam? Känns ibland som att ni skulle behöva bättre feedback från de som verkligen använder programmet.
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb
Hej

Instämmer helt med ovan diskussion när det gäller kontantmetoden.

Jag har tidigare råkat göra fel på en kundfaktura vad gäller konteringen. När felet upptäcktes var fakturan obetald. När jag krediterade den och kvittade den så blev dessa händelser bokförda vilket blev jättekonstigt då detta inte borde blivit bokfört eftersom fakturan inte var betald. Man borde kunna kreditera en faktura utan att den blir bokförd ända tills den bokförs som betald.

// Anette
Foto på Gunilla Jaltsén

Gunilla Jaltsén, Produktansvarig Marknad Visma eEkonomi

 • 3,418 poäng 3k badge 2x thumb
Hej
@RMT du har helt rätt. Om du använder kontantmetoden ska en faktura bokföras i samband med betalningen. Vilket vi också gör i Visma eEkonomi.
Mitt svar hänvisade till faktureringsmetoden.

//Gunilla
Foto på ErikH

ErikH

 • 394 poäng 250 badge 2x thumb
Hej, jag frågade om just detta då jag skrivit fel på krediteringsfakturan som skulle rätta en felskriven leverantörsfaktura enligt er instruktion för hur man ska hantera detta och därmed genererat ytterligare fakturor att ta bort genom kreditering och fick följande svar: 

"Nej, du ska inte bara låta dom ligga kvar då dom har påverkat bokföringen, (som du själv misstänker), utan det bästa är som sagt att du krediterar dessa och kvittar dem mot varandra. Sedan skapar du nya korrekta fakturor."
min fråga i denna tråd

Ni säger ju själva att det påverkar bokföringen!  Och om det inte gör det: varför kan jag då inte ta bort en faktura som har blivit fel? Den existerar ju isf inte i bokföringen om den inte matchats mot en kontohändelse. Ser fram emot ett snabbt svar.
(Redigerad)
Foto på Jens M

Jens M

 • 658 poäng 500 badge 2x thumb
Jag använder också kontatantmetoden och tycker det vore bra om man kunde ändra i eller ta bort fakturor som ej är betalda. Annars stryper eEkonomi en av de stora vinsterna att arbeta med kontantmetoden. Arbetade själv med programmering för 10 år sedan och anser som tidigare skribenter att det inte borde vara toksvårt att få till om ni inte har programmerat på ett sådan sätt att ni har svårt att förändra det ni själva åstadkommit. Det går inte heller att säga att frågan inte borde prioriteras. Det har samlats en del arga röster här på den tid som gått sedan tråden startades. Annars är jag väldigt nöjd med Visma eEkonomi.
Foto på AWF

AWF

 • 3,472 poäng 3k badge 2x thumb
Funderar på att byta till Björn Lundin. De har paket för oss småbolagare. Full bokföringssupport dessutom vilket Visma saknar.
Största problemet är väl att ni på Visma vänder er till storbolagskunder och skiter i oss småföretagare.
Foto på RMT

RMT

 • 468 poäng 250 badge 2x thumb
Tack för tipset. BL verkar dessutom vara mycket billigare för oss som har flera företag då det verkar ingå 3 licenser per månadskostnad. Tål att kollas upp!
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Tyvärr kan man inte ändra en faktura som är utskriven eller skickad i deras program heller. Jag har provat och jag har även ställt frågan till deras support och fått svaret att den bokförs direkt, även om man använder kontantmetoden.
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Jag har nu testat Fortnox lite och där kan man redigera t.o.m. en skickad faktura. Man låser upp den och sedan redigerar och skickar igen om man vill, precis som det är i dagens Visma Eget AB. Fortnox ligger f.n etta hos mig just nu som ersättare när Vimsa (ej felstavning) lägger ned "Eget AB".
(Redigerad)
Foto på Mikael Norberg

Mikael Norberg

 • 370 poäng 250 badge 2x thumb

Hej

Varför görs det inte något åt detta?

Jag har nyligen bytt från Enskilda firman till e-ekonomi och det är ju helt otroligt att man inte bara kan makulera eller korrigera en faktura som ännu inte är betalad och sedan skicka om den. Känns väldigt omodernt. Det samma gäller att det inte finns möjlighet att bokföra den mot kassan när man har banksamarbete.. Åtgärdas inte detta kommer det nog att bli byte av program till 2017

Foto på Tobiasoman

Tobiasoman

 • 1,666 poäng 1k badge 2x thumb
Samma sak är det ju med tex. Leverantörsfakturor om man råkar göra något fel.! VARFÖR kan man inte ändra eller ta bort en Leverantörsfaktura om man kör kontantmetoden?? Det är ju först när transaktionen sker och man matchar den mot själva transaktionen som den skall bokföras..  Att registrera en leverantörsfaktura är ju bara ett förberedande arbete.. Helt absurt att man inte ens kan ändra eller ta bort den.
Som sagt, VARFÖR gör ni inget åt detta???
Foto på RMT

RMT

 • 468 poäng 250 badge 2x thumb
Enkelt, för att de fullständigt ger fan i vad småföretagare som vi tycker. Förlorar de ett par hundra kunder så tar de igen det på 1000 andra. Intresset från deras sida i denna tråd är makalöst dåligt...
Foto på Tobiasoman

Tobiasoman

 • 1,666 poäng 1k badge 2x thumb
Ytterligare en ärke-dålig grej med att det inte finns någon makulera-funktion, även fast kontantmetoden körs.! Att behöva betala in moms för en inbetalning man aldrig kommer att få!!?...

Hade en kund som ej betalade sin sin faktura, och jag har insett att jag aldrig kommer att få betalt för den eftersom listan är väldigt lång hos kronofogden.. Hade de nu gått att makulera den hade det bara vara att bita i det sura äpplet, makulera fakturan och ta bort den så hade det bokföringsmässigt varit klart.. Men ICKE. För att kunna få bort fakturan måste man välja åtgärd "Konstaterad kundförlust" vilket kan göras först efter att en momsredovisning skapas.??? Detta i sin tur innebär att när man skapar momsredovisningen så bokas fakturan som "Kundfodran" dvs som att den vore betald betald (trots att ja inte fått något betalt..) vilket då gör att jag måste betala in moms till skatteverket för en kundinbetalning som jag aldrig kommer att få.?! HUR TÄNKER NI HÄR.???
Därefter skapas en verifikation med "konstaterad kundförlust" i nästa momsperiod, vilket gör att jag då förhoppningsvis får tillbaka min moms från skatteverket, dvs moms jag betalat in för en inbetalning jag inte fått..!
Detta är ju helt ABSURT.!
Fattar inte varför ni inte bara kan fixa detta.!
Foto på Gunilla Jaltsén

Gunilla Jaltsén, Produktansvarig Marknad Visma eEkonomi

 • 3,418 poäng 3k badge 2x thumb
Hej
Tack för ert engagemang och feedback. Just nu diskuterar vi hur vi ska förenkla hanteringen om du har behov av att makulera/ta bort en faktura. Hur lösningen kommer se ut har jag inte svar på just nu.

//Gunilla
Foto på RMT

RMT

 • 468 poäng 250 badge 2x thumb
Hej Gunilla!

Se svar från Ante nedan. Blev tydligen rörigt i tråden men problemet kvarstår. Jag och många andra vill ha kvar funktionen från Eget Aktiebolag där det går att låsa upp och ändra en faktura fram tills att den är betald. Ber er verkligen att ta tag i detta.

//RMT
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Ok, så det kommer alltså fortfarande inte att gå att ändra en faktura som inte är bokförd men sparad?
Ni ska alltså "diskutera hur man ska förenkla makulering"? Vad sägs om att följa det utmärkta programmet Visma Eget Aktiebolag och "låsa upp" en sparad faktura för att kunna ändra den? Då har man löst alla problem inom detta område samt skaffat sig ett par säkra kunder till. (jag mfl.) Jag kommer inte att gå över till eEkonomi om detta problem kvarstår när Visma Eget AB läggs ned. Jag har som minsta krav att kunna ändra en redan utskriven faktura. 
Tips till andra: Test SpeedLedger. Där går att ändra fakturor efter att de är skickade under förutsättning att man väljer kontantmetoden.
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Ok, det kanske är dags för ett förtydligande till Vismas personal.
Första svaret i tråden är oklart om det handlar om kontantmetoden eller fakturametoden. Vad som ÄR klart är att det gäller en leverantörsfaktura. 
Sedan kommer Magnus in och skriver att han vill även kunna ändra kundfakturor. Efter det skriver Joel80 att det gäller kontantmetoden.
Jag kan ha fel men jag gissar att inläggen efter Joel80 gäller kundfakturor samt kontantmetoden hela vägen fram till dagens datum. Så svar som gäller fakturametoden är tämligen ointressanta här och när det gäller inlägg så får man nog utgå från att det är kundfakturor som avses och inte leverantörsfakturor. 
Så, Emelie, Anna, Kristin, Kalle och Gunilla: vi vill kunna ändra kundfakturor hur mycket vi vill efter att de är utskrivna. De skall nämligen inte bokföras före de är betalda.
Går det att fixa?
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,970 poäng 10k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej på er! 

Idag uppdaterades Visma eEkonomi med flera spännande nyheter! En nyhet är att det nu går att ångra en kundfaktura. Det som händer i bakgrunden är att en kreditfaktura skapas och denna kvittas med automatik mot ursprungsfakturan. Bra va? 

Jag vill tacka er alla för era kommentarer, er input är otroligt viktig för oss för att vi ska kunna göra Visma eEkonomi till ett ännu bättre program. 

Ha en bra dag alla! 
/Lisa 
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb

Hej


Låter bra men vad innebär det när det gäller faktura- resp kontantmetoden? Kommer kreditfakturan och kvittningen som skapas i bakgrunden bli en verifikation? När det gäller kontantmetoden vill man ju inte ha några verifikationer för fakturor som man inte skickat iväg.

Är det något på gång vad gäller leverantörfakturorna när det gäller kontantmetoden?

// Anette

Foto på Tobiasoman

Tobiasoman

 • 1,666 poäng 1k badge 2x thumb
Hej
Har samna frågor som Anette.
Jag kör kontantmetoden och vill då inte ha en massa extra onödiga verifikationer som ni verkar skapa i bakgrunden?
Bra att ni infört en åtgärd efter att ha ignorerat klagomål och kommentarer i flera års tid i denna fråga, men det känns ju som att ni bara skapat ett plåster på problemet? Enligt kontantmetoden skall det ju endast bokföras då transaktionen sker, det är ju det som är vitsen med det.!
Vore det inte bättre att fixa grundproblemet?

Samma frågor rörande leverantörsfakturor.

//Tobias
Foto på ErikH

ErikH

 • 394 poäng 250 badge 2x thumb
Samma här, kör också kontantmetoden, vill inte heller ha verifikationer på saker som INTE SKA finnas i min bokföring
Foto på putte

putte

 • 160 poäng 100 badge 2x thumb
Problemet som jag (har använt ett annat program tidigare)har är att det blir nya fakturanr. och då stämmer det inte med de fakturorna som är ett år gamla. Sedan undrar jag varför man inte kan se fakturanr. på förhandsvisningen av en faktura.
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Det skapas en faktura till (kreditfakturan) med ett nytt fakturanummer samt en två nya verifikationer. En verifikation på utbetalning från fakturan(?) och sedan en verifikation som kvittar utbetalningen. Alltså två fakturor (varav den ena en kreditfaktura) och två verifikationer. Det är vad som händer i programmet för att tex. ändra ett stavfel...
Allt detta krångel istället för att införa en funktion där man kan låsa upp en faktura, ändra den och skriva ut den på nytt och sedan kasta den felaktiga.

Påminner om svaret jag fick från bokföringsnämnden när jag ställde frågan ang. att ändra en skickad faktura tidigare:

"Det finns inte något som hindrar att du rättar fakturan och skickar en korrekt till kunden.Det är din  programtillverkare som har låst möjligheten att ändra i fakturan och alltså inte något som Bokföringsnämnden sätter stopp för."
Foto på carl_j

carl_j

 • 490 poäng 250 badge 2x thumb
Verkar vara många som har samma önskemål, hur många personer ska behöva efterfråga funktionen för att ni ska implementera den?

Personligen hade jag mycket hellre sett att ni la ner tid på att implementera en makuleringsfunktion än uppdateringen av utseendet på eEkonomi (som för övrigt inte är någon förbättring enligt min mening).
Foto på Tobiasoman

Tobiasoman

 • 1,666 poäng 1k badge 2x thumb
Håller med dig på alla punkter!
/Tobias
(Redigerad)
Foto på piabard

piabard

 • 186 poäng 100 badge 2x thumb
Borde vara efterfrågan som styr! Funderar allvarligt att gå tillbaka till 500 istället.//Pia
Foto på Roger

Roger

 • 214 poäng 100 badge 2x thumb
Samma sak här!!! Fixa till detta nu!
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Tack till er alla som bidrar med engagemang till vårt supportforum.

Vi har diskuterat denna frågan närmare med både Skatteverket och Bokföringsnämnden. 

När fakturan är sparad så anser programmet att fakturan är skickad till kund, alltså utfärdad. Fakturan räknas som utfärdad vid samtliga utskriftsalternativ. Det strider emot god redovisningssed att makulera en utfärdad faktura enligt både Skatteverket och Bokföringsnämnden.

Man kan tycka att en sparad faktura vid kontantmetoden borde gå att radera då den ännu inte påverkat bokföringen. Det är helt korrekt att den inte har påverkat bokföringen ännu, men det är alltså att fakturan anses som utfärdad när den är sparad och inte längre kan redigeras som gör att vi inte kan makulera den.  

Med det som bakgrund kommer vi i dagsläget inte förändra detta.

/Nellie
(Redigerad)
Foto på ErikH

ErikH

 • 394 poäng 250 badge 2x thumb
Nu gällde detta dock leverantörsfakturor som piabard poängterar! Det står i första inlägget, skärpning...
Foto på carl_j

carl_j

 • 490 poäng 250 badge 2x thumb
Jag förstår egentligen inte vad det är att diskutera med BFN eller SKV men uppenbarligen är varken redovisningssed eller skattelagstiftning problemet; om en faktura inte är skickad till kund är den inte utfärdad och bör alltså gå att ändra. Problemet är ju att det är precis det som inte går eftersom "När fakturan är sparad så anser programmet att fakturan är skickad till kund". Alltså behöver man bara ändra så att programmet inte anser en sparad faktura som skickad till kund automatiskt , förslagsvis (som flera varit inne på tidigare) genom att man lägger till en till status. Sedan får programmet gärna påminna om att fakturan ska skickas ut. För oss som inte använder programmet för att skicka ut fakturan skulle det dessutom ha fördelen att fakturan inte felaktigt står som skickad förrän man faktiskt gjort det vilket man kan glömma ibland.
Foto på piabard

piabard

 • 186 poäng 100 badge 2x thumb
Detta svaret kändes som om det gällde kundfakturor. Jag kände att det var lev.fakturorna som man gjort fel, mam ville makulera. Dessutom om man jobbar Visma Adm. Går det utmärkt att makulera. Problemet ligger väl i att Visma ha skapat programmet att skapa en verifikation. Vilket är skit! //Pia
(Redigerad)
Foto på Ellinor

Ellinor

 • 1,860 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ta bort leverantörsfaktura - eEkonomi.

Hejsan!

Jag skulle vara lite duktig o la in ett gäng leverantörsfakturor, råka lägga in en dubbelt, alltså villl jag ta bort den, men det går inte. Man måste göra en kreditfaktura o kvitta. Jag vill ha en snygg bokföring inte massa kredit. Varför kan man inte ta bort en leverantörsfaktura som inte är bokförd än o som är fel??
Otroligt frustrerande!!
Dessutom var det inte solklart hur man skulle göra en kredit, först måste man klicka på ny leverantörsfaktura, klicka i leverantören innan man kan bocka i kreditfakturan. Varför kan man inte ha ett val kreditfaktura i åtgärder på fakturan om man nu vill kreditera, det skulle förenkla mycket.
Mvh Ellinor

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Ta bort felaktig leverantörsfaktura - eEkonomi.
Foto på Mia

Mia

 • 1,246 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ta bort leverantörsfaktura - eEkonomi.

Håller definitivt med! Klart att man ska kunna makulera en leverantörsfaktura (utan att traska långa omvägar kring att skapa kreditfakturor och annat...)

För min del blev det fel då programmet default väljer ett standardkonto för ALLA utländska leverantörsfakturor som eEkonomi då väljer att lägga som inköp av varor, trots att det enda vi köper in från utlandet är tjänster = denna informationen ska deklareras på olika ställen på momsdeklarationen.
Ber er än en gång att fixa detta!

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Ta bort felaktig leverantörsfaktura - eEkonomi.
Foto på Ante

Ante

 • 1,704 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ta bort leverantörsfaktura - eEkonomi.

Håller med. Klart att det ska gå att ta bort en leverantörsfaktura. Jag använder kontantmetoden och behöver inte denna tvingande funktion.

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Ta bort felaktig leverantörsfaktura - eEkonomi.
Foto på Thomas

Thomas

 • 244 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Manuell kontering av fakturor under kassa och bankhändelser.

Hej! Som ny användare av Visma Eekonomi saknar jag att kunna gå in och ändra en felaktig kontering av fakturor (ffa leverantörsfakturor) innan bokföring, utan att behöva kreditera fakturorna eller ångra verifikation som är de ända två sätten att ångra en felaktig kontering idag.
Förslag är att i kassa och bankhändelser göra en knapp under bokför som heter ex kontera så att det finns ett automatiskt alternativ (bokför) och ett manuellt alternativ (kontera) så slipper det bli så "kladdigt" med alla ev rättningsverifikationer och som "nybörjare" inte behöva få sådan ångest över att göra fel utan man kan lugnt betala leverantörsfakturorna i tid och därefter rådfråga sin revisor och ändra så allt blir rätt innan man slutligen trycker på bokför.
Foto på Annie Sten

Annie Sten, Knowledgeteam eAccounting

 • 7,230 poäng 5k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej igen!

Gällande leverantörsfakturorna så räknas dessa som mottagna när du lägger in dom och sparar/bokför dessa. När du väl mottagit en leverantörsfaktura så är det korrekta att skapa en kreditfaktura om du vill kvitta dessa. 

Jag förstår att frågetecken kan uppstå när man har kontantmetoden då du inte bokför leverantörsfakturan när du mottar den utan först när du betalar den. eEkonomi hanterar detta dock på samma sätt, det vill säga när du väl valt att spara/bokföra leverantörsfakturan så är den inte längre redigerbar. Vill du korrigera/ta bort den så behöver du skapa en kreditfaktura. 

Du har självklart fortfarande möjlighet att välja att skapa leverantörsfakturan som ett utkast. Då kan du redigera den i efterhand eller ta bort den. 

Som det ser ut i dagsläget är detta inget förfarande som vi kommer att ändra på. 

/Annie
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.