120 semestergrundande kalenderdagar vid föräldraledighet - Lön 300/600

 • 28
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Under bevakning
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Vore bra om Visma känner av och ändrar på lönearter själv när det gäller semesterlönegrundande 120 dagar vid föräldraledighet.
Foto på mySafety

mySafety

 • 330 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 28
Foto på Malin Sköld

Malin Sköld, Fd Produktansvarig Visma Lön

 • 9,962 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Tack för ditt önskemål. Jag tar med mig ditt önskemål när vi diskuterar vad vi ska göra till kommande versioner av programmet.

Om det är fler som önskar detta får ni gärna gilla detta inlägget.
Foto på Maria S

Maria S

 • 810 poäng 500 badge 2x thumb
Jag tycker det är konstigt rent allmänt att Visma Lön inte känner av ej semesterlönegrundande frånvaro vid sjukdom, VAB och föräldraledighet. När man använder snabbval så fyller man ju i datum så det borde inte vara så krångligt (och det fungerar i Hogia Lön, där ligger det en varning i den ackumulator som är kopplad till respektive frånvaro, som kommer upp i samband med att överskrider dagarna vid löneregistreringen). Dessutom tycker jag det är konstigt att det på listan Underlag för semesterberäkning endast står antal ARBETSdagar. När det gäller sjukdom och föräldraledighet gäller KALENDERdagar, alltså även helgdagar när frånvaron sträcker sig över en helg. Det var ett himla jobb att sitta och kolla bakåt i tiden om frånvaron varit över helg eller inte, för att få fram exakta dagar. Dessutom finns det i Visma Lön ingen funktion för att fylla i barnets personnummer (jag har lämnat önskemål om detta tidigare), eftersom det är 120 kalenderdagar föräldraledighet per barn som gäller, och frånvaron kan sträcka sig över många år (har enbart män anställda och de tar ut dagar då och då över lång tid). När man har ett löneprogram tycker inte jag att man ska behöva sitta med anteckningar vid sidan av, för att hålla koll på frånvaron under ett år. Så nu undrar jag, inför det nya semesteråret som börjar nu, hur ni föreslår att jag löser registreringen av frånvaro för VAB, sjukdom och föräldraledighet, för att få hjälp av Visma lön att hålla koll på semesterlönegrundande respektive ej semesterlönegrundande frånvaro? Vi har semesteravtal 10 och 20, d.v.s. både tjänstemän med månadslön och kollektivare med timlön.
Foto på MonikaS

MonikaS

 • 262 poäng 250 badge 2x thumb
jag håller helt med dig, efterlyser också en möjlighet att kunna definiera för vilket barn ledighet tas ut. /Monika Schiffer
Foto på tt78

tt78

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Samma här!


Foto på Inger

Inger

 • 596 poäng 500 badge 2x thumb
Samma problem som jag nu står inför. Skall jag i dessa moderna tider sitta och räkna manuellt? Jobbade med Landstingslöner för 30 år sedan där detta var självklart så jag blev lite förvånad över att Visma Lön inte klarar detta.
Foto på Tobias Runesson

Tobias Runesson, Fd Testledare - Visma Lön

 • 5,996 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Precis som du skriver så finns det i dagsläget ingen hantering för att hålla koll på semestergrundande frånvaro vid exempelvis föräldraledighet. Det är såklart något som skulle underlätta att ha med i programmet.

En hjälp man skulle kunna få av programmet är att få till så att det varnar när man i alla fall kommit upp i 120 dagar. Det är såklart inte vattentätt och hjälper inte hela vägen men åtminstone fram till 120.

Det går att lösa genom att lägga upp en egen ackumulator som räknar på kalenderdagar och som varnar när saldot överstiger 120. För att göra det:
1. Gå in under Register – Ackumulatorer
2. Skapa en ny
3. Ge den lämpligt namn och ställ in Ackumulatortyp till Kvantitet och Kalenderdagar, välj Aldrig på Nollställning sker och skriv in 120 i Överstiger under Gränsvärden.


4. För att ackumulatorn sedan ska räknas upp så lägger du in den under Egen statistik på flik 3. Egna inställningar på lönearterna som räknar dagarna.


Detta kanske kan ge lite hjälp. För att ha full koll krävs dessvärre även en manuell hantering. Antingen om man har det i ett excelark eller om man använder fliken Anteckningar i anställningsregistret och för noteringar där.

Det är uppskattat från oss att du tar dig tid att framföra synpunkter då önskemål från användare såklart är en viktig del när vi prioriterar vad som ska göras – så tack för det!
Foto på Lina A

Lina A

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Markering för ej semestergrundande frånvaro på anställd - Lön.

Utan att ta Tinas tråd vill jag bara säga att vi gör så som du Lisa föreslår idag.
På några anställda måste man gå in på varje föräldradag och ändra löneart till "ej semestergrundande". Detta är så lätt att missa då det är många anställda att hålla reda på. En funktion där man kan kryssa i att all föräldraledighet ska vara "ej semestergrundande" på den anställda vore toppen. 

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Registrera föräldraledighet som går över i ej semestergrundande - Lön.
Foto på Annica L

Annica L

 • 1,094 poäng 1k badge 2x thumb
Har Visma börjat utveckla denna del av programmet, man kan ju ha flera barn i åldern där rätt till föräldraledighet finns, även möjlighet att ta VAB - måste gå att få in en spärr på antal dagar och detta per barn, dvs man borde behöva lägga in barnets födelsedata för att kunna följa rätt antal dagar per barn och år.
Foto på Linda Kjellsson

Linda Kjellsson, Produktspecialist Visma Lön

 • 698 poäng 500 badge 2x thumb
Jag förstår ditt önskemål och det är något som vi också gärna vill få in i programmet. Men det kommer inte utvecklas nu under 2018
Foto på LindaR

LindaR

 • 152 poäng 100 badge 2x thumb
Jag är ett stort fan av Visma lön men det är helt otroligt att man inte tagit detta önskemål på större allvar, frågan har ju tagits upp under flera år. Det är ett stort gissel när man ska hålla koll och såå lätt att missa. Många andra aktörer på marknaden ligger lååångt före här. Bara hoppas Visma tar till sig frågan nån gång...
Foto på Lina A

Lina A

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Kan bara hålla med...

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.