Inaktivera standardkonton - eEkonomi

 • 16
 • Idé
 • Uppdaterades för 5 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Kan man "stänga av" kassakontot, det är ju flera företag som inte använder dettaNotera: Det här ämnet skapades från ett reply i konversationen: Hur nollställer jag kassakontot? - eEkonomi
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,122 poäng 20k badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 16
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Nej det kan du inte göra, det läggs upp automatiskt och kan inte inaktiveras. Jag tar din idé vidare till vår utvecklingsavdelning som får fundera på om vi ska förändra detta i framtiden.
Foto på Pernilla Eckervad

Pernilla Eckervad, Fd Anställd

 • 2,760 poäng 2k badge 2x thumb
För tillfället finns ingen plan på att förändra programmet så att man kan inaktivera eller ta bort Kassa-kontot i eEkonomi.
Någon uppdatering angående detta?
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

I dagsläget finns det ingen plan på att det är något som kommer ändras inom den närmsta framtiden i eEkonomi. 

Jag rekommenderar alla användare som har samma önskemål att gå in och rösta på tråden eller skriva en kommentar. På det viset samlar vi alla tankar kring önskemålet på ett och samma ställe. 

Vi uppdaterar självklart i tråden om en ändring blir aktuell!

/Lovisa
Foto på fgh

fgh

 • 232 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Inaktivera kassakontot - eEkonomi.

När jag går in under Kassa/bank-händelser måste jag varje gång välja ett konto. Trots att jag bara använder mig av 1930. Skulle vara fint om man kunde antingen inaktivera 1910 eller få välja ett default-konto som man kommer till direkt.Skulle dessutom gärna se att man hamnar i den månad där man tidsmässigt är och bokför. Inte som nu, i den månad som tillhör dagens datum.
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Problem med att ta bort konton som inte används i redovisningen(gäller standard k....

Hjälper en församling med din redovisning. Församlingar har normalt sett en egen kontoplan som följer Svenska Kyrkans baskontoplan. I Eekonomi kan man ej ta bort de s.k. standard kontona i ett företagskontoplan. Ej heller göra dessa inaktiva. Tror det finns fler än jag som har olika användare som själva kör sin redovisning och tycker det är konstigt att man inte kan blockera dessa konton från att användas. Tycker det är lite för mycket förmynderi i eekonomi-programmet. Men det kanske kan vara något som man kan titta på i senare versioner. Killen på supporten förstod inte vad jag menade. Men det kan jag ha överseende med. Kommer det inte att finnas någon möjlighet inom kort, så kommer jag att rekommendera ett programbyte till konkurrent som har dessa möjligheter. 
Foto på Hejlskov

Hejlskov

 • 170 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har ungefär 15 konton jag använder överhuvudtaget.

men det finns hur många konton som helst som jag inte kan inaktivera eller gömma.

Jag har inget behov av 4 momskonton för varje momssats (0, 6 12%) då min tjänst är 25%, och alla mina inköp är 25%. skulle gärna inaktivera alla de konton som bara är ivägen och tar plats varje gång man ska välja konto.

och kassakontot som nämns här använder jag heller, inte, så det skulle jag gärna slippa.
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Är kontot inte ett standardkonto inaktiverar du detta under Inställningar - Kontoplan. Klicka på kontot och välj Redigera. Bocka ur Aktiv

Är kontot ett standardkonto går det inte att inaktivera. Är det ett standardkonto står det Ej redigerbar standardpost när du är inne under Redigera på kontot.

Ha det fint!

Moa
Standar konto går ej att aktivera. Kanske något som visma kan åtgärda i uppdateringar framöver.
Foto på Lars M

Lars M

 • 352 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ta bort eller inaktivera standardkonton.

Det finns en massa standardkonton som inte går att ta bort eller inaktivera, vilket verkar bero på att de finns i artikelkonteringar. Och dessa artikelkonteringar går att inaktivera men inte ta bort eller ändra. Resultatet blir att kontoplanen blir full med en massa konton som vi inte använder och som försvårar sökning och kontering. Mycket har med moms att göra och vi är en ideell förening utan momsplikt.
Detta borde ni ändra på. Det minsta man kan begära är att dessa konton skall gå att inaktivera, åtminstone om de inte finns i några aktiva artikelkonteringar.
Vissa konton är av typen "Ej redigerbar standardpost", t.ex. 3540 "Förs av idrottskläder/idrottsmaterial". Varför antar ni att alla ideella föreningar håller på med sådant?
Jag tycker det är en skam att ett professionellt bokföringsprogram år 2018 skall vara så oflexibelt.
Foto på davids

davids

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Konstigt. Vi är en IF och vill ha 3540 Förs av idrottskläder/idrottsmaterial men istället ha 3540 Faktureringsavgifter och kan inte ändra eller inaktivera
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 14,140 poäng 10k badge 2x thumb
Nu har det blivit en diskussion om flera olika slags konton i den här tråden: bankkonton, bokföringskonton osv men temat verkar vara genomgående. :-)


Visserligen är 3540 enligt BAS-kontoplanen angiven som just Faktureringsavgifter men även om BAS är de facto standard så är det väl inte 100% måste? 

Kan det vara så att det finns funktioner i Visma som har med faktureringskostnader att göra? Jag kan se hur det är rent utvecklingsmässigt är betydligt enklare att då låsa 3540 istället för att behöva ha ytterligare en inställning som är till för att peka ut vilket bokföringskonto som skall använda. Dock fortfarande flexibelt för vissa kunder.

//Glad bokföringsamatör

PS. Nyfiken-i-en-strut: "Förs av idrottskläder/idrottsmaterial" låter som en intäkt? Borde det inte det rent principiellt ligga under grupp 30xx istället för 35 som principiellt är reservat för fakturerade kostnader? Kan vara ytterligare en anledning till att 3540 betraktas som ett konto som inte borde behöva petas på. DS
(Redigerad)
Foto på davids

davids

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
bra poäng re 35xx, men riksidrottsförbundet ha egen BASkontoplan -

http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/administration-och-ekonomi/...

35xx är reservat för Försäljningsintäkter.

Lars M (ovan) verkar ha detta på eEkonomi, men på min är det standard baskontoplan. Jag återställer mitt konto nu, som IF, fortfarande baskontoplan. :(
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Är ännu en kund som skulle vilja kunna åtminstone inaktivera Kassakonto. Vi har ingen kassa, har  aldrig haft någon och räknar inte med att någonsin ha en. :-) 

Detta är i sig självt en liten detalj men återigen handlar det om att strömlinjeforma användargränssnittet, minska möjligheterna att göra fel och med det minska tiden det tar att jobba med bokföringen.

Varför skall användaren behöva se alternativ som aldrig används? Varför inte minska informationsmängden som användaren måste ta ställning till X antal gånger per dag? Bokföring innehåller i sig självt så mycket information ändå.

Om det är så att en funktion för att kunna inaktivera Kassakonto påverkar andra funktioner delar
av eEkonomi så får Visma gärna förklara detta så jag förstår varför det ser ut som det gör.(Nu skall jag se om jag kan hitta varför mitt Skattekonto i eEkonomi alltid visar äldsta perioden först...)
Foto på MBL

MBL

 • 228 poäng 100 badge 2x thumb
Håller med om att standardkonton borde gå att inaktivera. Vill precis som flera andra i tråden kunna förenkla och spara tid, slippa scrolla igenom onödiga alternativ och kunna skriva ut min kontoplan så som den faktiskt ser och ska se ut, utan att tvingas inkludera en hel drös med konton som jag aldrig kommer använda. Har heller ingen kassa så använder inte kassakontot. Kassa är väl inte ens standard nu för tiden, när så många företagare gör affärer digitalt? Vill man förhindra att nybörjare gör för många fel kan man väl ha en varning som kommer upp om att OBS: Du håller på att inaktivera ett standardkonto, är du säker? Och med en checkruta: Visa inte detta meddelande igen. Jag tror att man som användare av Visma eEkonomi är mogen nog att fatta det beslutet själv - om man törs inaktivera ett standardkonto eller inte.

Vi borde ha möjlighet att själva välja kontoplan för våra egna företag!
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Håller med i allt. Utom att kassa väl inte är standard. Vi är nog rätt många som använder eEkonomi och driver vanlig butik. Svårt utan kassa.
Foto på Daniel Svanberg

Daniel Svanberg

 • 748 poäng 500 badge 2x thumb
Döp om kontot till använd-ej! under inställningar->kassa- och bankkonton så minskar risken för felkontering.

I övrigt lägger också en röst på detta. Upptäcker titt som tätt att jag gjort felkonteringar bara för att konton heter snarlikt det jag söker och det då dyker upp alternativ som jag inte förväntar mig hitta. Har tex bokfört på kassakonto med tanken att det är vanliga transaktionskontot. Låter naturligtvis märkligt för alla er som har kontanthantering men för mig är en kontantkassa lika avlägset som en telefon med nummerskiva. Likväl används symbolen metaforiskt för användningsområdet.
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Rent allmänt är bristen på dokumentation anmärkningsvärd i eEkonomi. Ett exempel är de s k standardkontona. Det är mer än rimligt att alla konton som på något sätt är låsta förtecknas med en kommentar som beskriver varför man inte kan ändra dem.
På samma sätt saknas totalt en beskrivning av vilka konton som används i de bokföringsförslag  som eEkonomi tillhandahåller. Inte förrän man för första gången har använt ett sådant bokföringsförslag ser man att eEkonomi har använt ett helt annat konto än jag har i min kontoplan. 
Önskar en väsentligt öppnare information om systemet.  
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Jag förstår hur ni tänker och att det hade varit bra att kunna inaktivera vissa konton men det är i dagsläget inget som är planerat och kommer inte att förändras inom det närmsta. Så jag rekommenderar fortfarande att alla användare som önskar samma sak lämnar en kommentar eller följer tråden!

Ha en fin dag!
/Jenny
Foto på KCK

KCK

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Hej! Vi är en ideell förening. Kan man avaktivera alla konton och aktivera de kon....

Hej! De flesta konton i kontoplanen använder vi inte eftersom vi är en ideell förening. Kan man avaktivera flera konton eller hela kontoplan och sen aktivera de konton man använder? Hälsningar /Ulla
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 4,944 poäng 4k badge 2x thumb
Hej KCK,


Jag tror du hittar svaret på din fråga i denna tråden. Moa beskriver det i ett svar ovan. Har du ytterligare frågor får du gärna ställa dem här.


/Theodor
Foto på Nisse K

Nisse K

 • 494 poäng 250 badge 2x thumb
Jag köpte eEkonomi för Föreningar i våras och har stört mig på detta sedan dess, som en ideell förening  är jag totalt ointresserad av momskonto och alla försälj av tjänst/varor konton.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 3,068 poäng 3k badge 2x thumb
Jag tycker det är tråkigt när vi kunder inte kan vara med och påverka utveckligen av vårt program ens på så här små punkter. Det gör eEkonomi något fyrkantigt. Ska det här vara mäktiga Visma undrar jag, med 6 700 anställda, som inte lyckas svara på så här enkla önskemål - gömma och visa konton? "Finns inga planer på..." Lyssnar ni ens? Fem år ...

Om Visma inte är villiga att lägga en timmes programmeringsjobb på att låta oss användare inaktivera standardkonton men som vi inte använder så skulle jag önska att Visma lägger åtminstone en halvtimme på att låta oss slippa se t ex Kassakontot på Startsidan under Likviditetsprognosen. Kassakontot tar plats i från viktigare konton som trycks ner och inte syns i kolumnen.

Det här är skrivet i hopp om en förbättrad kommunikation mellan kund och leverantör.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 3,068 poäng 3k badge 2x thumb
Okej ... =) Jag hittade en "lösning" för egen del. Döpte om "Kassakonto" till "x Kassakonto" så hamnade den sist i listan i Likviditetsprognosen, och syns inte längre. En kaffe på det ...

Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Ibland får man helt enkelt lura systemet... :-)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Kan inte inaktivera bokföringskonto 1930 - eEkonomi.

Vi har inte använt bokföringskonto 1930 på flera år (så med andra ord, det syns inte på rapporter) men trots detta så finns inte alternativet att göra det inaktivt. Jag skulle vilja göra det inaktivt för att minska risken att vi blandar ihop olika konton (använder för närvarande 1935 för banken/BG).

Förväntat beteende är att konton som det inte finns aktuella saldon på och som inte används för bankkoppling skall kunna inaktiveras.

Synes mig som att detta går emot Vismas i andra delar använda princip att förhindra att "användaren skjuter sig i foten"?


Eller är det något annat som styr vilka konton i kontoplanen som kan aktiveras/inaktiveras?
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Visma: skulle ni kunna redogöra för VARFÖR det inte går att inaktivera standarkonton? Vad är det som påverkas. Det här känns ju rent ut sagt lite löjligt.


Jag tycker ni har bra produkter och Vismas personal är supertrevliga men ibland blir jag nästan tokig på sådant här.
Foto på lw

lw

 • 5,630 poäng 5k badge 2x thumb
Här har vi en checkräkningskredit och den vill jag ha på 2330 som sig bör, men det går inte... Jag kan inte tala om för programmet att 2330 är ett konto som pengar skall ut och in på. Det vore fint om detta kunde fixas. 

Med vänlig hälsning Lena