Inaktivera konton i kontoplanen i eEkonomi - Visma eEkonomi

 • 4
 • Idé
 • Uppdaterades för 3 år sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Jag håller på att anpassa kontoplanen i eEkonomi till ett par bolag. Som jag förstått från er trevliga kundtjänst på chatten är orsaken till varför man inte kan inaktivera vissa konton att dessa används i standardiserade bokföringsförslag som inte kan raderas eller ändras.

Detta medför att kontoplanen blir onödigt omfattande och ökar risken för felkonteringar. Vore tacksam om detta ändrades snarast. :)

När jag ändå skriver om detta - kan ni göra processen att inaktivera (och aktivera)konton smidigare än den är idag. Det känns väldigt krångligt att behöva gå in på varje konto och inaktivera/aktivera och därefter spara och sedan komma tillbaka till kontoplanen där man börjar om på ursprungsplatsen igen. Att få upp en lista med samtliga konton (där inaktiverade konton kan väljas) och därefter klicka i samtliga konton man vill aktivera/inaktivera skulle vara betydligt smidigare och mer användarvänligt.

Tack! :)
Foto på Celtic

Celtic

 • 214 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 4
Foto på Oskar Bergqvist

Oskar Bergqvist, Fd Moderator

 • 352 poäng 250 badge 2x thumb
Hej!

Precis som vår kundtjänst på chatten har beskrivit för dig så kan man inte i dagsläget inaktivera vissa av kontona på grund av att de finns i våra standard bokföringsförslag.

Men jag förstår dina tankar angående att kontoplanen kan bli omfattande, samt att du vill förbättra processen för att inaktivera ett konto. Detta är ingenting som ligger planerat inom den närmsta tiden, men vi tar med oss det till kommande diskussioner.

Tack för din input.
Foto på MNDU

MNDU

 • 488 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Saknar möjlighet att anpassa kontoplanen - eEkonomi.

Hej, jag vet att frågan kring möjligheten (den fortfarande obefintliga?) att anpassa kontoplanen till den egna faktiska verksamheten har varit uppe tidigare. Jag undrar hur era planer ser ut gällande detta idag?

Jag personligen använder endast en bråkdel av standardkontona och det blir onödigt och väldigt tidskrävande att behöva jobba sig igenom hela listan varje gång för att hitta rätt. Dessutom ökar risken för
felkonteringar.

Och som en tidigare frågeställare påpekade så borde även processen att inaktivera
(och aktivera) konton kunna göras smidigare än idag. Att få upp en lista med samtliga konton
(där inaktiverade konton kan väljas) och därefter klicka i samtliga
konton man vill aktivera/inaktivera skulle vara betydligt smidigare och
mer användarvänligt.


Som sagt: hur ser era planer ut gällande ovanstående idag?

Vänliga hälsningar,
Malin
Foto på Steinar

Steinar

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Jag får verkligen rösta med här, en föränkling för dette måsta på plats. Varför man skall tvingas ha med t.ex. 3046 Försäljning tjänst till EG, eller 3041 Faktureringsavgifter är svårt för mig att förstå.

Sen tror jag även föränklingsvalet för kontoplan som ges när man skapar bolaget är felaktiga. Jag bockade i att bolaget driver konsultverksamhet, och har aldrig sätt så många konto för varuproduktion. Tack vara den ineffektiva ett-konto-i-taget interfacen har jag redan spenderat 2 timmar på att plocka bort alla onödiga konton - och är långt från klar.

Vissa konton får man inte plocka bort, inte för att de är standardval, men man får besked om att kontot inte går att ta bort "då det används". Konstigt att det redan kan används i ett helt nyskapad bolag. Några av många exempel är 3051 Försäljning varor 25% sv, och 1229 Ackumulerade avskrivningar på inventarier och verktyg. Som jag redan informerat programmet om driver jag konsultverksamhet, och har vara sig varuförsäljning eller inventarier/verktyg.

Hoppas ni vill lägga lite krut på att fixa detta, det ger allt annat än ett smidigt förstaintryck av programmet.

Vänlig hälsning,

Steinar
Foto på Eva

Eva

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har precis börjat nosa på Visma eEkonomi och importerade en befintlig bokföring med inarbetad kontoplan för att testa. Visma bytte några konton vid upplägget, och jag irriterade mig länge över det faktum att trots en del inställning på företagsnivå så hängde inte resten med.
Jag använder inte resultatenheter, men det finns ändå förvalt på resultatkontona.
Jag vald årsvis avskrivning på inventarier men sen fanns inte det valet i inventarieförteckningen.
Jag är momsbefriad men kan inte bli av med alla momskonton.
Jag får inte heller själv välja vilket/vilka försäljningskonton jag vill använda vid fakturering.

Det finns lite att jobba på här :-)

/Eva
Foto på SamfKassor

SamfKassor

 • 230 poäng 100 badge 2x thumb

Jag måste hålla med alla föregående talare. Det är alldeles på tok för uppstyrt. Jag vill kunna välja mina egna kontoslag, och inte ha en massa förbestämda. Låt de gärna finnas kvar att välja på, men inga standardkonton som är "obligatoriska". De passar inte in i vår verksamhet.

Gör om - gör rätt!

Foto på EHS

EHS

 • 566 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Redigera kontoplan - eEkonomi.

Hej!
jag ringde supporten och efterlyste en enkel kontoplan för tjänstekonsult (inga varor, bara 25% moms etc, inom Sverige etc.). Jag hade glömt att markera "kontoplan för konsult" i installationen, jag undrade därför varför inte konsultkontoplan var publicerad (jämför taxiförbundets kontoplan) - fick till svar att om jag kryssat i detta val hade jag inte fått en enklare kontoplan - jag hade fått nuvarande kontoplan PLUS konsultkonton...meh....

Förslag:
- ni lägger upp en konsultkontoplan som kan BYTA till
- ni låser upp konton i standardkontoplanen som man inte kan ta bort eller inaktivera så att man själv kan redigera ner till en enklare plan

Med vänlig hälsning
Johan L
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Vi vill börja med att tacka för att ni informerat oss om ett förbättringsförslag gällande eEkonomi.

Precis som ni skriver tycker även vi att det vore bra med en funktion där man kunde massuppdatera kontoplanen, detta ligger med andra ord högt upp på vår önskelista och det är uppe för diskussion. Däremot kan jag i dagsläget inte ge ett besked på om en sådan funktion kommer att genomföras inom den närmsta framtiden, men vi vill ändå uppdatera er om att det är något som vi har med i vår priolista. 

Vi uppdaterar självklart denna tråd om en ändring blir aktuell!

/Lovisa
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej allihopa,

Jag kan med glädje berätta för er att vi nu släppt en funktion för att massuppdatera kontoplanen :) 

Denna funktion gör det förhoppningsvis mycket smidigare för er att massuppdatera era register och er kontoplan. Jag rekommenderar er att kika på vår film "Massuppdatera register - eEkonomi" för att se hur det fungerar rent praktiskt i programmet.

Ha en trevlig helg!

/Lovisa 
Foto på Marie Johansson

Marie Johansson

 • 60 poäng

Hej,

jag sitter som ny användare och ska anpassa kontoplanen efter de konton jag vill använda mig av. Säger som föregående inlägg, att det är väldigt tidskrävande att klicka in på varje konto och redigera och sen hamna på sid 1 igen. Hittade ovanstående inlägg och blev jätteglad, men länken fungerar inte till filmen så kan man få en rutinbeskrivning??

tacksam för snabb respons

Marie/Ronneby

Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Content Producer - Administrationsfamiljen

 • 30,906 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Du kan massuppdatera register men inte kontoplan. Filmen här ska vi ta och uppdatera - tack för att du säger till.
För att underlätta redigeringen av kontoplanen skulle du kunna exportera ut den och redigera i Excel och sedan importera in den igen. Du kan läsa mer i Importera och exportera kontoplan
Foto på Daniel Svanberg

Daniel Svanberg

 • 748 poäng 500 badge 2x thumb
Jag hänger inte riktigt med i de här svaren. Lovisa säger ju ovan (i meddelandet med den brutna filmlänken), att det kommit en funktion för att massuppdatera kontoplanen. Fanns den funktionen och ni sen tagit bort den igen?
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Daniel!
Ber om ursäkt om det blivit lite rörigt. Såhär är det:
Vi släppte en ny funktion som innebär att du istället för att klicka in på varje konto i kontoplanen och göra de ändringar du önskar så kan du exportera din kontoplan, göra dina ändringar och importera kontoplanen igen.

Hur du närmare gör kan läsa mer om i länken som Mita har länkat ovan.

Hoppas du kan ha nytta av detta! :)
/Sanna
Foto på EHS

EHS

 • 566 poäng 500 badge 2x thumb
Mycket bra! Jag ska genast studera detta och justera min plan. Det finns en massa sådana här små och stora saker ni kan göra för kunderna, och nu när ni visat att ni förstår och ordnar möjligheter till anpassningar till olika kunders/gruppers behov så är min förhoppning att ni får nöjdare och trognare kunder. Detta bör vara bra för alla.

Jag ska se över alla mina inskickade förslag, och det kan vara dags nu i juni för mig att komma in med en ny batch förbättringsförslag )

Med vänlig hälsning
Johan
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.