Inköp av personbil - eEkonomi

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
ska inventarien bokföras med eller utan moms hur definieras fältet för inköpsvärde. Hur fylls resten i vid avskrivningar? inventarien är köpt via leasing och får ett restvärde som ska lösas om 3 år.
Foto på TJ

TJ

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
 • 1
Hej!
Eftersom du inte äger bilen själv utan hyr den via ett finansbolag så är det hyreskostnaden som skall tas upp som kostnad varje månad.

Har du erlagt en första förhöjd leasingkostnad skall denna periodiseras över leasingtiden.

Tänk på att momsen på normala personbilar som leasas är avdragsgill till 50%.

Om du köper loss bilen efter 3 år så skall den aktiveras på konton 124x och vid köp är moms ej avdragsgill. 

Tomas Tobiasson
Angamato Ekonomikonsult AB
Tel 0770 33 99 25
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Tänk även på att det bara är halva (50%) momsen även på första förhöjda leasingen som är avdragsgill. Samt att momsen inte skall periodiseras.
Foto på TJ

TJ

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb

Hur gör man med momsen då? Jag har inte fått moms debiterad för själva köpet utan endast för själva leasingkostnaden??


Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Hej

Om du har leasat bilen så har du INTE gjort ett KÖP utan DU HYR bilen.

Så vad menar du med "själva köpet"? Menar du att du fick betala en större summa (första förhöjd hyra, brukar vara 10-20% av bilens pris). I så fall så skall den summan vara debiterad med moms redovisad. Och du får då dra av halva det momsbeloppet och resterande bokför du tillsammans med leasingavgiften på konto 5615.
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Lite info kring Leasing/hyra av bil
Vid leasing/hyra av bil brukar man oftast betala en månadskostnad eller kvartalskostnad för bilen men i många fall är den första betalningen extra stor. Den brukar kallas för en första förhöjd avgift och bokförs därmed som en tillgång. Sedan portionerar man ut den som en leasingavgift under hela leasingtiden som normalt är 36 månader.
Exempel på leasing av personbil
Låt säga att leasingavgiften ligger på 4000 kronor i månaden inklusive moms, då kan man bokföra så här.
Konto. Kontonamn. Debet. Kredit
5615. Leasing av personbilar. 3600
2641. Moms. 400
1930. Konto. 4000

Betalning av trängselskatt
I Stockholm betalar man trängselskatt när man åker in och ut genom tullarna. Åker man då där med en leasingbil så är det brukaren som är ansvarig för betalningen och inte ägaren. Det är alltså denne som ska betala in trängselskatten. Trängselskatten är inte momspliktig och skatten är avdragsgill både hos företaget och för privatpersoners tjänsteresor. Normalt debiterar man då konto 5616 (trängselskatt, avdragsgill).
Betalning av parkeringsböter
Parkeringsböter ses som en löneförmån och är därmed inte avdragsgill. Det spelar ingen roll om den felaktiga parkeringen skett privat eller i tjänsten. Om företaget däremot inte väljer att hantera boten som en löneförmån så kan de hantera den som ett utlägg företaget haft för den anställde, dvs. avdrag på lön.
Moms vid inköp/leasing av bil
De flesta utgifterna som man stöter på är momsbelagda men det är viktigt att tänka på att all moms inte är avdragsgill i sin helhet.
I normalfallet är inte momsen avdragsgill vid köp av bil utan ingår i anskaffningsvärdet.
Köper företaget däremot in en taxibil, begravningsbil, körskolebil eller en bil för uthyrning så är momsen avdragsgill i sin helhet oavsett hur mycket bilen används.
Om företaget hyr eller leasar en bil så är halva momsen avdragsgill om bilen används i ”ringa omfattning” dvs. minst 300 mil per år. Resterande moms redovisas sedan på kontot 5615 (Leasingavgift för personbil).
Företagets utgifter såsom drivmedel, tvätt, reparationer och tillbehör är momsbelagda och den momsen är även helt avdragsgill.
Foto på DO

DO

 • 126 poäng 100 badge 2x thumb
Kan du skriva lite mer pedagoguskt? Svprt att veta om det är kronor eller konto du nenar.. siffrorna söger inget om du inte skriver kr efter.
Tack DO
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,314 poäng 5k badge 2x thumb
Hej DO!

Det SOTP menar med de olika siffrorna är:
5615, 2641 och 1930 är bokföringskonton 
3600, 400 och 4000 är kronor

Hoppas detta svar gjorde att det klarnar lite mer :)

Ha en trevlig dag!
/Sofia