Scanna in leverantörsfakturors info med streckkod eller QR-kod i Visma Administration

 • 7
 • Idé
 • Uppdaterades för 3 år sedan
 • Under bevakning
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Nu är det hög tid att Visma utvecklar stöd för att kunna scanna av QR-koder på inkommande fakturor för att läsa in all info som behövs. Skulle spara massor av tid och framförallt minska risken för felaktiga manuella inmatningar ! QR kod kan ju innehålla massor av info och scanners för Windows finns
Foto på XM0666

XM0666

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 7
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej,

Tack för att du lyfter frågan här på forumet och för visat intresse.

Vi hoppas att QR-koden snart finns på alla fakturor på marknaden och att utvecklingen snabbt går framåt för att underlätta betalningar både för privatpersoner och företag. Jag håller alldeles med dig att QR-koden även ska användas för inläsning av fakturor i ekonomisystemen.

I Visma Administration kommer vi arbeta vidare med QR-kodens användningsområden och de möjligheter som den medför. Exakt när vi har ytterligare funktionalitet på plats vet jag inte i dagsläget men vi uppdaterar här i tråden när det blir aktuellt.
Foto på Bjorn

Bjorn

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
QR kod.


Hej.
Jag såg er film om betalning med qr kod. Det såg intressant ut . Men Jag undrar om det går att läsa in leverantörsfakturan direkt till adm 1000 med hjälp av qr koden och därigenom kunna betala via fil till PG och föra in den automatiskt i bokföringen som jag gör idag.
Om det inte går så vill jag puffa för den möjligheten i framtiden. Jag vill alltså läsa in lev Fakturan med qr kod in i programmet och sedan hantera betalning och bokföring så som jag gör nu. Med fil till PG och automatik till bokföring. Då har jag sparat mycket arbete vid inläsning av fakturan.
Mvh
Björn Hellstedt
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Björn,

Jag är uppriktigt glad att det finns ett intresse för QR-koden på fakturorna i våra program och att det triggar igång fler idéer på effektivisering.

Som jag skrivit tidigare i den här tråden har tanken varit att arbeta vidare med QR-koden. Ett exempel på vad vi har gjort nyligen är senaste uppdateringen av Visma Mobil Scanner, där du nu kan scanna koden på en faktura och tolka dess innehåll. I Visma eEkonomi (vårt webbaserade ekonomisystem) har vi gått hela vägen genom att låta informationen i QR-koden, som scannats i appen, generera en så gott som färdig leverantörsfaktura.

Senare under året hoppas jag att vi kan introducera samma smarta inläsning i Visma Administration. Jag återkommer givetvis här i tråden när jag vet mer om tidplanen eller när det är på g. :)
Foto på P

P

 • 896 poäng 500 badge 2x thumb
Och för en vanlig fakturabild som inte har QR-kod, tolkas det inte då?
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej, QR-koden är speciellt utformad så att det inbakade innehållet kan läsas av mobilkameran i Visma Mobil Scanner. När du tar en bild av ett kvitto eller en faktura utan QR-kod så blir det ett vanligt bildunderlag i appen. I det fallet kan inte appen tolka uppgifterna på underlaget automatiskt. Samma gäller när du mejlar/vidarebefordrar ett PDF-underlag till Mobil Scanner. 
Foto på XM0666

XM0666

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Hmmm, ser att denna tråd verkar glida över till att handla delvis om att scanna in QR-kod med en mobil och lämplig app, vilket inte känns som ett särskilt effektivt. En PC-ansluten scanner likt de man läser av EAN-kod i detaljhandelns kassor är nog det jag söker.
Foto på Kjell

Kjell

 • 276 poäng 250 badge 2x thumb
Jag har också önskemål om att kunna scanna in en qr-kodad leverantörsfaktura.
Ser inte att den nya versionen stödjer detta. Är det något på gång?
Det vore klädsamt om man även kan läsa in QR-koden i programmet, vad fyller den annars för funktion?
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,980 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Kjell, kul att du också har tankar kring detta. Läs gärna mitt svar ovan.
Foto på XM0666

XM0666

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Hur går planeran med att kunna läsa in info från leverantörsfaktura via QR-kod in i Visma Adm. ?
Saknar det för varje vecka som går för att spara mycket tid och för att minimera manuell felstansning.
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,870 poäng 20k badge 2x thumb
Hej igen, vi arbetar inte aktivt med det just nu men det hoppas jag att vi snart ser en ändring på. Vi har många prioriterade områden och detta är en av dem. Jag vill dock inte ge några garantier innan jag ser att lösningen börjar ta form och vi har kvalitetssäkrat det. Så jag får be att få återkomma med info när jag kan ge ett riktigt besked. 
Foto på Anders

Anders

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Hej,

kan man scanna en qr kod via ngn app, ex SEB.s för att läsa in den för betalning. Jag undrar egentligen om qr koden innehåller all info som behövs? Har en SEB app där jag scannar olika innehåll på fakturan idag för att sedan attestera för betalning. Hade varit perfekt att scanna en qr kod... 
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,870 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Anders, just nu har Nordea stöd för att läsa av QR-koden i sin mobilapp för privatpersoner och Swedbank har precis meddelat att de nu också har stöd för detta i sin Mobilbank. QR-koden innehåller de viktigaste uppgifterna för att du ska kunna betala fakturan, både som privatperson och som företag. Läs mer om detta på: http://www.usingqr.se/
Foto på XM0666

XM0666

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Väntar fortfarande och saknar funktionen varje  (att kunna scanna av leveranstörsfakturors info, via QR-kod, flatbädds-scanner eller annat sätt) rakt in i Visma Adminstration, klart för kontering och attest. Ytterligt förvånad att denna funktion inte ges mer prio med tanke på den tidsbesparing det skulle ge ute på arbetsplatserna
Foto på Lina A

Lina A

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Japp, jag tycker också att detta borde finnas i Visma (2000) inom en snar framtid. Vi får ett gäng fakturor med QR redan nu.
Foto på bjornsteltner

bjornsteltner

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Administration 1000 och QR-kod.

När kan man använda QR-kodens information som man har skannat med Mobil-Scanner för att slippa knappa in hela leverantörsfaktura? Det borde inte vara ett stort problem att programera in denna funktion i Visma Aministration, eller?
Foto på XM0666

XM0666

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Som trådskapare för 3år sedan får jag åter belysa att det med hjälp av utrustning som är installerad på en PC, typ handscannern kassöskor inom handeln använder, flatbäddscanner etc, som jag önskar kunna läsa in relevant info från en pappersleverantörsfaktura. Ointressant om det sker via QR-kod eller med annan info, bara de flesta fakturor kan läsas in. Att nyttja en mobiltelefon och app känns som nödlösning men tänkbar i brist på annat, fungerar via Danske Bank privat utan QR. Autoinvoice finns ju numer men få är med....
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej på er,

Läge för en uppdatering nu när vi fått fler kommentarer i den här tråden. 

Möjligheten att skapa en leverantörsfaktura med hjälp av informationen i QR-koden ligger på vår To do-lista. Ambitionen är fortfarande att erbjuda möjligheten i programmet men vi har inte spikat någon tidplan för det.  

Vårt fokus har i övrigt varit att erbjuda en effektiv hantering av inläsning av e-fakturor i Visma Administration. En e-faktura innehåller betydligt mer information än en QR-kod och vi ser att e-fakturering är den absolut effektivaste metoden Företag - Företag. Trenden kring e-fakturering ökar kraftigt och fler och fler företag har dessutom möjlighet att både skicka och ta emot e-fakturor i sitt ekonomiprogram idag, oavsett storlek.

I Visma Administration arbetar vi just nu på ett tillval i AutoInvoice för att omvandla pappersfakturor och PDF-fakturor till e-faktura för inläsning i programmet. Detta via en s.k inläsningscentral som läser av pappersfakturorna/omvandlar PDF-fakturorna och gör om dem till e-fakturor som läses in i Visma Administration via AutoInvoice, precis som renodlade e-fakturor. Har man egen fysisk scanner går det då rent praktiskt att skicka scannade underlag som PDF-filer till tjänsten för att omvandla dem till e-fakturor för inläsning i programmet. Låter det intressant får ni gärna kontakta mig på helene.struthers@visma.com
Foto på Bjorn

Bjorn

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
Hej.
Varför måste man gå via en inläsningscentral?
Varför går det inte att scanna direkt till programmet?
Mvh Björn
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Björn!

Tillvalet som jag beskrev ovan i AutoInvoice ger möjlighet att tolka/läsa av den mest väsentliga informationen på en pappersfaktura eller PDF, oavsett hur fakturan är utformad. Vill du inte använda inläsningscentralen kan du absolut "scanna direkt till programmet". Poängen är att de scannade underlaget bearbetas av tjänsten och omvandlas till e-fakturor för automatisk inläsning, så du slipper registrera uppgifterna manuellt i programmet. Precis som på ordinarie e-fakturor följer en bild med på fakturan när den läses in i programmet, så det går att titta på originalet i efterhand. 

Ett alternativt arbetssätt till ovan är att registrera leverantörsfakturor manuellt i programmet och koppla ett bildunderlag med hjälp av Visma Mobil Scanner. Om du önskar ett sätt att skicka vidare scannade underlag till programmet kan du redan idag mejla bilder till Visma Mobil Scanner, och därifrån skicka vidare dem till ekonomiprogrammet. Önskar du kunna skicka vidare scannade underlag direkt till programmet utan att gå via Mobil Scanner hänvisar jag till den här tråden.

Alternativt att du sparar scannade underlag i en viss mapp på datorn och plockar upp dem en och en i fältet Dokument på respektive leverantörsfaktura i programmet, på fliken spårning.

Den stora skillnaden på de här alternativen mot tjänsten ovan är huruvida fakturan registreras automatiskt eller manuellt i programmet. Vill du slippa manuell registrering av fakturor du får från olika leverantörer på papper eller e-post finns alltså en lösning i AutoInvoice. 
Foto på Karin

Karin

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb

Hej

Finns denna möjlighet idag att tolka/läsa in en leverantörsfaktura från papper eller PDF, eller är det fortfarande på utvecklinsstadiet? Tyvärr verkar det vara väldigt få som i dagsläget skickar via Autoinvoice så jag tänker mig dom fakturor som kommer via PDF eller via Posten idag.

Foto på P

P

 • 896 poäng 500 badge 2x thumb
Hej, frågar som Björn, varför ska det till en central. Det finns idag appar som läser av fakturor/kvitton från att man fotar med telefonen. Det hade varit enkelt och bra.
Foto på P

P

 • 896 poäng 500 badge 2x thumb
Frågar som Björn, varför skall man skicka det till en central? Det finns appar idag som läser av en faktura eller kvitto och tolkar det. Man tar då en bild med telefonen. Det hade varit enkelt och bra.
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Karin, möjligheten jag beskrev ovan finns redan idag. Vi kontaktar dig och berättar mer. 
Foto på P

P

 • 896 poäng 500 badge 2x thumb
Hade varit bra om den scannerapp ni har hade funktionaliteten att automatiskt lägga in data från den till en fakturaregistrering. Det hade varit toppen.
Foto på Helene Struthers

Helene Struthers, Product Manager

 • 46,930 poäng 20k badge 2x thumb
Uppdatering: 

I version 2016.0 finns nu möjlighet att läsa in pdf- och pappersfakturor automatiskt via AutoInvoice. Mer om det kan ni läsa här

I programhjälpen beskriver vi också skillnaden mellan möjligheterna i Visma Scanner och Visma AutoInvoice. 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.