Karensavdrag - Lön

 • 1
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
När den anställde gått hem och varit sjuk, vi säger har varit sjuk 2 tim av en dag. Sedan har den varit sjuk 3 dagar efter.
 I kalendariet måste jag ju gå in och markera första dagen och att anställde varit sjuk 2 tim. sedan markerar jag ju efterföljande dagar att hen varit sjuk hela dagar.

När jag sedan går in i löneprogrammet så har den ju skapat flera sjuk-lönearter. 
Programmet har först gjort ett karensavdrag sedan har den dragit av sjuklön för 2 tim och gett 2 tim sjuklön. Sedan har den dragit av sjuklön för ytterligare 22 timmar och gett sjuklön för 22 timmar.
Det ser jättekonstigt ut för karensavdraget ska ju inte var högre än sjukavdraget. Och nu ser ju det ut så eftersom man jämför med de 2 timmarna. Om programmet slog ihop de 2 timmarna med resten 22 timmar så skulle det inte se så konstigt ut. Nu tror ju den anställde att det är fel karensavdrag eftersom det är större än sjuklönen för 2 timmar.


Om jag bara för en sjukdag på 2 tim och frisk nästa dag, blir karensavdraget ändå större än sjuklön. Jag trodde att programmet skulle reglera detta själv. Eller är det meningen att man ska gå in och ändra.


Tack för svar/Gunilla
Foto på BAS_Gunilla

BAS_Gunilla

 • 312 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 8 månader sedan

 • 1
 • 2
Foto på Sanna

Sanna

 • 728 poäng 500 badge 2x thumb
Undrar jag med, Gjorde en test med endast 1 dag sjuk, då blev sjukavdraget högre än karensavdraget.

Karensavdrag - 1033,84
Sjukavdrag 8 tim -1292,32
Sjuklön 8 tim 1033,84

Foto på Anitha

Anitha

 • 1,634 poäng 1k badge 2x thumb
Det som är skillnaden nu mot hur man gjorde tidigare är att nu betalas en sjuklön ut för karensdagen. Denna måste tas tillbaka via karensavdrag eftersom den anställde ska ju inte ha något för denna dag.

Så i detta ex;
Först görs ett avdrag för frånvaron: -1292,32
Sen betalas sjuklön ut för dagen (80 % * 1292,32): + 1033,84
Karensavdraget tar tillbaka sjuklönen som betalats ut för karensdagen: - 1033,84
Foto på Sanna

Sanna

 • 728 poäng 500 badge 2x thumb
Tack Anitha för bra förklaring.
Foto på Annapanna

Annapanna

 • 3,874 poäng 3k badge 2x thumb
Fast ni skriver inte samma sak; den ena jämför sjukavdrag med karensavdrag, och den andra jämför karensavdrag med sjuklön...?
Jag får samma som Sanna ovan, och jag tänker att det är rätt då karensavdraget ska motsvara 20% av en normal veckas sjuklön, vilket det gör om personen i exemplet jobbar 40 timmar.
Jag förutsätter dessutom att Visma har lagt in rätt beräkningsformler, för om sånt här inte fungerar är det riktigt illa... 
Foto på Sanna

Sanna

 • 728 poäng 500 badge 2x thumb
Tog bara ett annat exempel för att se det tydligare med skillnaden.  Fasar att skicka ett sånt lönebesked till en anställd då det med all säkerhet kommer komma frågor på det. 
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Annapanna,

Du tänker helt rätt.
Karensavdraget ska vara 20% av en genomsnittlig veckas sjuklön. Programmet har stöd för detta och ni kan läsa mer i den skrivna hjälpen Karensavdrag»
Där har ni räkneexempel både för timavlönade och månadsavlönade.

Det finns även en bra artikel om detta på vår hemsida som heter Nya regler: Karensdag ersätts av karensavdrag 2019

Återkom om ni har fler frågor om detta
Ha en fin dag!
/Cecilia
Foto på Monica T

Monica T

 • 1,474 poäng 1k badge 2x thumb
Ingen har svarat på grundfrågan:
 Om programmet slog ihop de 2 timmarna med resten 22 timmar så skulle det inte se så konstigt ut. Nu tror ju den anställde att det är fel karensavdrag eftersom det är större än sjuklönen för 2 timmar.
Foto på Annapanna

Annapanna

 • 3,874 poäng 3k badge 2x thumb
Karensavdraget ÄR större än sjuklönen, och ska vara det eftersom det ska motsvara 20% av sjuklönen för en hel vecka. 
Jag tror att de två timmarna särredovisas just för att visa att det inte var hela dagen som personen var sjuk, för att timmarna ska stämma bättre med datumen. För när man är borta hela dagar i en sammanhängande period så skrivs det ut som från-till-datum, och om de här två timmarna skulle slås ihop med de tre dagarna skulle det i stället se ut som om personen varit borta fyra dagar, och det skulle den anställde garanterat ifrågasätta.