Knepigt dilemma, Bokfört artiklar som varor men de är tjänster!

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 3 månader sedan
 • Besvarad
Har hela tiden (tydligen!?) haft "Varor 25%" som val för mina artiklar trots att de är "Tjänster 25%". Detta upptäckte jag först idag, när jag skulle lämna in en Periodisk sammanställning. En av fakturorna avser försäljning i annat EU-land nämligen. Vips när jag skapade denna fil i Visma eEkonomi så ser jag direkt att det står en redovisad summa (samma som på fakturan för kunden) men under "Värde av varuleveranser". Den ska så klart stå under "Värde av tjänster"... Det var då jag misstänkte att något stod fel till.

Jodå. Efter en titt i mina artiklar ser jag att ALLA är inställda som varor istället för tjänster, suck.
Nu är ju denna faktura redan betald, bokförd och periodiseringen är genomförd (dock ändrade jag till "Värde av tjänster" när jag fyllde i värdet hos skatteverket. Men nu sitter jag ju här med fel summa i visma... för alla fakturor jag gjort!? Hur illa är detta? Hur kan jag korrigera det och skulle det då räcka med att korrigera just denna fakturan på något vis?

Känner mig rätt uppgiven i träsket av bokföring just nu :-/

Tack på förhand
Foto på Pierre

Pierre

 • 526 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 4 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 73,692 poäng 50k badge 2x thumb
Om problemet bara gäller i EU faktura kan du flytta resten av din fakturering - dina intäkter - via en manuell bokföringsverifikation konterad
Debet konto för varor
Kredit konto för tjänster
Så har den delen landat på rätt konto ich sedan rätta så det blir rätt framgent.

Mikael
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 10,190 poäng 10k badge 2x thumb
Ändra i artiklarna så att det blir rätt framöver. EU-momsen är det viktigaste att det rapporteras korrekt och det har du löst manuellt. Så i detta läge finns inget brottsligt. Och det finns inget krav på uppdelning mellan tjänster och varor i bokföringen även om det ser bättre ut då. Gör en manuell kontering som Lars skriver om du vill.

Mvh

Lovisa


Foto på Pierre

Pierre

 • 526 poäng 500 badge 2x thumb
Tusen tack för hjälpen. Men ska jag inte bara kontera om den inbetalade summan för EU fakturan (på något vis) sen överleva med att de andra är fel.

Alt,
Kan jag på ett enkelt sätt kontera alla intäkter för varor -> tjänster? Är det några speciella koder för detta som jag ska använda? Frågar bara för så fort man börjar, brukar det dyka upp 2-3 andra konton som känns snarlika i programmet :-)
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 10,190 poäng 10k badge 2x thumb
Du kan överleva med dessa fel. EU-fakturan måste hamna i rätt ruta i skattedeklarationen också. Försäljning tjänster EU. Om du inte gjort skattedeklarationen än så kan det vara bra att du bokar om EU-försäljningen till rätt konto och kollar att den är kopplad till rätt ruta.

Om skattedeklarationen redan är gjord så kan de vara bra att rätta den och se till att den ligger i rätt ruta. Det kan du fixa manuellt på skatteverket.

Mvh

Lovisa
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 9,568 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Pierre,

Då du redan har fått bra svar från både Mikael och Lovisa så tänkte jag endast besvara din fråga om att massuppdatera ditt artikelregister så att alla dina artiklar blir korrekt  inställda som tjänster 25% istället för varor 25% moms.

Detta gör du genom att i ditt program gå till Inställningar - Import och Export - Import och export av artikelregister - väljer Ny export.
Nu skapas det en .csv fil som heter articles_export.csv och som lägger sig i dina hämtade filer.
Öppnar du denna i Excel så kan du nu massuppdatera artikelkonteringarna genom att ändra från kod 110 till kod 70 i fältet ArticleAccountCoding. Spara ändringen och gå tillbaka in i ditt Visma eEkonomi.
Gå nu igen ner till Import och Export och på raden för Import och Export av artikelregister väljer du istället Ny Import och pekar ut din fil genom att klicka på knappen Välj fil.
Gå igenom guiden och nu ska dina redan existerande artiklar endast ändras gällande deras artiklekontering från Varor 25% till Tjänster 25%.

Du kan läsa mer om det i den skrivna hjälpen »Importera och exportera artikelregister och under avsnittet Lägg till och uppdatera artikelregister.

Återkom om du får problem.

Ha en trevlig helg!
/Cecilia