Kontroll av ingående moms lev fakturor - Administration

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Varför finns det ingen kontroll av ingående moms mot kostnaden vid registrering av leverantörsfakturor? Detta är en väldigt bra funktion (som finns i många andra program) där man snabbt ser felaktig debiterad ingående moms.
Foto på Angela

Angela

 • 262 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 1
Foto på Davor P

Davor P, Champion

 • 26,832 poäng 20k badge 2x thumb
Du bör kunna se detta via konteringsmallar när du registrerar fakturorna. Sen är det ju så att eftersom vi har olika momssatser så kan du inte få denna kontroll att fungera till 100% hur du än vänder och vrider på steken......

//Davor P
Foto på Angela

Angela

 • 262 poäng 250 badge 2x thumb
Nja allt hänger ju på att användaren har lagt upp det korrekt i mallarna och precis som du säger har vi olika momssatser varför merparten av våra mallar inte gör någon beräkning utifrån kostnad/moms. Jag vidhåller dock att systemet borde ha en funktion som kontrollerar och användaren får en upplysning ifall den ingående momsen inte uppgår till 6,12 resp 25%.
Foto på Davor P

Davor P, Champion

 • 26,832 poäng 20k badge 2x thumb
Detta innebär då också att du måste separera "alla" konton så att du kan stansa in alla tre nuvarande momssatserna.

Vidare får du problem genom att du bara har ETT konto för ingående moms som du också måste separera......

Jag är rädd att du ger dig själv mer jobb som inte leder till någon besparing.......

Hur ofta har det hänt att momsen inte stämt?
Hur har du hanterat de eventuella fel som uppkommit?
Foto på Angela

Angela

 • 262 poäng 250 badge 2x thumb

Jag menar att systemet borde ha denna kontrollen. Att göra något med konton och lägga ner tid där är inte relevant. System som jag har arbetat innan i har själv gjort kontrollen utifrån de uppgifter som stansas in. Felen har ibland berott på att lev angivit fel ing moms (men det är väldigt få) dock ger det mig en kontroll också att jag har angivit korrekt moms.

Felen hos lev har ibland berott på fel hantering av utlägg osv. Då får lev backa fakturan och upprätta ny.

Foto på Helena Andersson

Helena Andersson, Application Specialist Administration/Tid/Autocollect/AutoInvoice

 • 8,120 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Angela.

Jag funderar på om du menar att du vill ha den kontrollen i samma fönster som den utg momsen specas? På liknande vis?
Det jag tänker är att det kan vara bra att se även den momsen under Momskontrollen och kanske inte först i utskriften. Är det så du också tänker? Sen är det som Davor P säger det spara inte ditt arbete så direkt men att visa saldona i detta fönster kanske kunde hjälpa..?
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
För typ tvåtusen år sedan (runt 1990) så använde vi ett program som hette DPR (betydde Det Perfekta Redovisningssystemet blygsamt nog) och det var i mångt och mycket väldigt bra. Bla så hade man där momskontroll även på ingående momsen. Alla konton som avsåg momsbelagd kostnad märkte man med momskod 25,12 eller 6 (eller vad det nu var för procent då) och man fick en uppfattning om att det inte var käpprätt åt helsike. Idag har man ju ingen aning och det kan gömma väldiga fel i momsen om det vill sig illa. Visst är det så att alla kostnader inte har moms eller samma moms men det är ju bättre med nästan rätt än helt fel, som vi har nu.... God Jul och Gott Nytt År så länge...