Koppla samman OCR- och fakturanummer på leverantörsfakturor i eEkonomi

 • 12
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Det hade varit bra om det på en viss kund, precis som att man kan välja att kunden har OCR-nummer på fakturorna kunde välja att leverantörsnummer och OCR-nummer alltid är samma. På så sätt blir det ett fält mindre att fylla i.
Foto på Richard Pauly

Richard Pauly

 • 274 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 12
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,402 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Richard!

Jag är inte riktigt med på vad du menar. Kan du utveckla din idé ytterligare?
Foto på Richard Pauly

Richard Pauly

 • 274 poäng 250 badge 2x thumb
När man registrerar en leverantörsfaktura så anger vi ju dels fakturanummer, dels OCR/Meddelande.

Många av våra leverantörer har identiska nummer för dessa, alltså fakturanummer = OCR, eller att fakturanummer = meddelande.

Jag tänkte att det kunde sparat en del arbete samt minska risken för felskrivningar ifall det fanns någon möjlighet att länka dessa fält, eller helt enkelt ta bort det ena. Detta skulle i så fall kunna ligga som en inställningsmöjlighet i leverantörens inställningar.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,402 poäng 20k badge 2x thumb
Tack för ditt svar!

Då är jag med på noterna, jag vidarebefordrar ditt önskemål till vår utvecklingsavdelning.
Foto på Jonas

Jonas

 • 3,996 poäng 3k badge 2x thumb
Jag ser att denna funktion verkar vara implementerad. Jag har dock en liten tvist på samma tema. Länkningen fakturanummer-OCR verkar inte fungera för Skatteverket (eEkonomi + Handelsbanken). De kräver att OCR-fältet fylls i.

Jag tycker att man borde kunna hantera Skatteverket på samma sätt som alla andra leverantörer. Man skulle kunna särbehandla Skatteverket (som jag antar finns med som leverantör för alla företag) på ett antal olika sätt för att åstadkomma att slippa fylla i samma siffror två gånger. En variant som också skulle kunna vara intressant är möjligheten att mata in ett statiskt OCR-nummer i leverantörsuppgifterna. Alla mina betalningar till Skatteverket sker med samma OCR (16[orgnr]4).
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Automatiskt OCR-nummer på leverantörsfakturor - Visma eEkonomi.


I 12 år harjag önskat att OCR numret skall föreslås med automatik utifrån fakturanumret när vi registrerat leverantörsfakturor i Visma Administration.
Så när eEkonomi landade som ett modernt program med "enkelheten" i fokus så tog man ju för givet att detta skulle vara en del av alla finesserna.

Och?
Stor besvikelse här, att man fortfarande 2013 ska behöva göra detta manuellt när 9 av 10 fakturor har samma fakturanummer som OCR nummer. Detta känns inte modernt, vänligen åtgärda detta snarast!!
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 48,308 poäng 20k badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
OCR nummer och leverantörsfakturanr - eEkonomi.


Lite irriterande att behöva fylla i BÅDE fakturanummer OCH OCR nummer på leverantörsfakturor
Foto på Annie Karlsson

Annie Karlsson, Employee

 • 3,282 poäng 3k badge 2x thumb
Jag slår ihop ditt önskemål med en tidigare idé så har vi det samlat på ett ställe.

Tack för att du tar dig tid att dela med dig!
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 48,308 poäng 20k badge 2x thumb
jag har också en tråd om att e-Ekonomi skall kolla upp att inte en leverantörsfaktura blir dubbelt inlagd
Foto på eken23

eken23

 • 586 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Varför både faktura- och OCR nummer?.

Varför måste man skriva in både faktura- och OCR-nummer på två olika rader i eEkonomi när man betalar leverantörsfakturor?

Många leverantörer har samma och i mitt Visma Compact finns bara en rad där man skriver faktura- eller OCR-nummer en gång på samma rad.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 23,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Vi vill börja med att tacka att ni tagit er tid att framföra ett önskemål om hur vi kan förbättra eEkonomi. I dagsläget är det precis som ni säger att OCR skrivs på en rad och fakturanummer skrivs på en annan. I dagsläget är det inte planerat att genomföra en sådan ändring som gör att fakturanumret och OCR-numret blir länkade till varandra inom den närmsta framtiden.

Vi ber alla användare som har samma önskemål att antingen gå in och rösta på tråden eller skriva en kommentar, på det viset håller vi oss uppdaterade i hur många som är i behov av en sådan funktion.

Vi uppdaterar självklart denna tråd om en ändring görs gällande önskemålet i programmet.

/Lovisa 
Foto på Stefan L

Stefan L

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Detta dubbelarbete måste bort , hur röstar man ?
Foto på a

a

 • 640 poäng 500 badge 2x thumb

Efter att jobbat i Adm500 där jag bara lämnade det ena fältet tomt, varför är det i eEkonomi kravställt att skriva in fakturanummer när leverantörsinställningarna tydligt säger att den ska använda OCR?

Minsta man kan begära är att efter man skrivit in faktura nummer och man trycker [Enter] så kopieras samma sträng ner till OCR fältet (behöver inte vara kopplat). Tabbordning behålls så när man kommer till OCR-fältet kan man ANTINGEN skriva ett nytt nummer eller trycka [Enter] och då lämnas de automatifyllda siffrorna sedan tidigare.

Håller även med tidigare skrivare att en rutin för skatteinbetalning till en leverantör med statiskt OCR värde borde kunna fixas.

Foto på Jonas

Jonas

 • 3,996 poäng 3k badge 2x thumb
Hej "a", jag har lagt ett förslag på att förenkla inbetalning till Skatteverket här: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...
Foto på Lars R

Lars R

 • 9,608 poäng 5k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette registrera leverantörsfaktura.

När jag registrerar en leverantörsfaktura som använder OCR-kod finns ingen anledning att jag ska behöva fylla i såväl fakturanummer som OCR-kod. Uppgiften används ju bara för att matcha betalningen. I det fallet vill jag slippa fylla i en massa siffror två gånger helt i onödan. Det finns inte heller något formellt krav att fakturanummer ska finnas med i bokföringen.
Alltså: Fakturanummer ska vara obligatoriskt endast om OCR-nr inte anges!
Foto på ingela k

ingela k

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Det vore toppen om ni kunde utveckla levfaktura nr rutan och ocr nr rutan till at....

:Man vill inte behöva fylla i båda rutorna när man lägger in en levfaktura då man har klickat i på leverantören att de använder ocr nr.. Mvh Ingela